PRZEPISY

Lasagne z delikatnym beszamelem

Lasagne z delikatnym beszamelem

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Przepis na przygotowanie klasycznego włoskiego dania ze specjalnie przygotowanym beszamelem.

przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,przecier pomidorowy,Makarony,Kuchnia włoska

Makarony

Kuchnia włoska

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cebula

1

??

sztuka

kcal

czarny pieprz mielony

½

9

łyżeczki

kcal

czosnek

1

??

sztuka

kcal

gałka muszkatołowa

0

??

kcal

makaron - Lasagne

300

1080

gramów

kcal

masło

20

147

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

300

144

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

40

139

gramów

kcal

oregano

¼

4

łyżeczki

kcal

przecier pomidorowy

500

340

mililitrów

kcal

ser półtwardy

150

480

gramów

kcal

suszona bazalia

½

7

łyżeczki

kcal

sól

1.25

0

łyżeczki

kcal

wieprzowe mięso mielone

500

1300

gramów

kcal

śmietana (10-12% tłuszczu)

200

260

mililitrów

kcal

 

Przepis

1. Potrawka

cebula 1 sztuka

Na odrobinie oleju szklimy na drobno pokrojoną cebulę na złoty kolor.

Na odrobinie oleju szklimy na drobno pokrojoną...

2. 

wieprzowe mięso mielone 500 gramów  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  sól 1 łyżeczka

Do cebuli dodajemy mielone mięso i smażymy, dopóki nie naciągnie. Mięso solimy i pieprzymy.

Do cebuli dodajemy mielone mięso i smażymy,...

3. 

przecier pomidorowy 500 mililitrów  czosnek 1 sztuka  oregano ¼ łyżeczki  suszona bazalia ½ łyżeczki

Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy około 15-20 minut. Dodajemy oregano, bazylię i przeciśnięty ząbek czosnku.

Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy około 15-20...

4. Beszamel

mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów  masło 20 gramów  gałka muszkatołowa  mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów  sól ¼ łyżeczki  śmietana (10-12% tłuszczu) 200 mililitrów

Na średnim ogniu roztapiamy masło, trzemy kawałek gałki muszkatołowej i dodajemy sól. Dodajemy mąkę i ciągle mieszając stopniowo wlewamy śmietanę wymieszaną z mlekiem. Cały czas mieszamy aż wytworzy nam się gładki krem.

Na średnim ogniu roztapiamy masło, trzemy...

5. Warstwowanie

makaron - Lasagne 300 gramów

Potrawkę, beszamel i lasagne rozdzielamy na 4 części. Na dno naczynia żaroodpornego układamy plasterki lazanii (w składnikach w tym kroku wymieniona jest ilość lazanii na całe pieczenie)...

Potrawkę, beszamel i lasagne rozdzielamy na 4...

6. 

Na lasagne wylewamy część potrawki.

Na lasagne wylewamy część potrawki....

7. 

Na potrawkę równomiernie rozdzielamy część beszamelu.

Na potrawkę równomiernie rozdzielamy część...

8. 

Tą procedurę powtarzamy jeszcze trzy razy.

Tą procedurę powtarzamy jeszcze trzy razy....

9. 

ser półtwardy 150 gramów

Gdy ułożymy już 4 warstwę lazanii - mięsną mieszankę - beszamel, posypujemy startym serem i pieczemy około 40 minut w 170°C.

Gdy ułożymy już 4 warstwę lazanii - mięsną...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się