Lasagne z delikatnym beszamelem
![Lasagne z delikatnym beszamelem](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001202/img_pl_4x3/lasagne-z-delikatnym-beszamelem_00180.jpg)
Przepis na przygotowanie klasycznego włoskiego dania ze specjalnie przygotowanym beszamelem.
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,przecier pomidorowy,Makarony,Kuchnia włoska
Makarony
Kuchnia włoska
Składniki
Składniki
cebula | 1 | sztuka | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 1 | sztuka | |
gałka muszkatołowa | - | ||
makaron - Lasagne | 300 | gramów | |
masło | 20 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 40 | gramów | |
oregano | ¼ | łyżeczki | |
przecier pomidorowy | 500 | mililitrów | |
ser półtwardy | 150 | gramów | |
suszona bazalia | ½ | łyżeczki | |
sól | 1.25 | łyżeczki | |
wieprzowe mięso mielone | 500 | gramów | |
śmietana (10-12% tłuszczu) | 200 | mililitrów |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001202/small/IMG_9685.jpg)
2.
wieprzowe mięso mielone 500 gramów • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • sól 1 łyżeczka
Do cebuli dodajemy mielone mięso i smażymy, dopóki nie naciągnie. Mięso solimy i pieprzymy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001202/small/IMG_9687.jpg)
3.
przecier pomidorowy 500 mililitrów • czosnek 1 sztuka • oregano ¼ łyżeczki • suszona bazalia ½ łyżeczki
Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy około 15-20 minut. Dodajemy oregano, bazylię i przeciśnięty ząbek czosnku.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001202/small/IMG_9695.jpg)
4. Beszamel
mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • masło 20 gramów • gałka muszkatołowa • mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów • sól ¼ łyżeczki • śmietana (10-12% tłuszczu) 200 mililitrów
Na średnim ogniu roztapiamy masło, trzemy kawałek gałki muszkatołowej i dodajemy sól. Dodajemy mąkę i ciągle mieszając stopniowo wlewamy śmietanę wymieszaną z mlekiem. Cały czas mieszamy aż wytworzy nam się gładki krem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001202/small/IMG_9699.jpg)
5. Warstwowanie
makaron - Lasagne 300 gramów
Potrawkę, beszamel i lasagne rozdzielamy na 4 części. Na dno naczynia żaroodpornego układamy plasterki lazanii (w składnikach w tym kroku wymieniona jest ilość lazanii na całe pieczenie)...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001202/small/IMG_9697.jpg)
6.
Na lasagne wylewamy część potrawki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001202/small/IMG_9700.jpg)
7.
Na potrawkę równomiernie rozdzielamy część beszamelu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001202/small/IMG_9701.jpg)
8.
Tą procedurę powtarzamy jeszcze trzy razy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001202/small/IMG_9704.jpg)
9.
ser półtwardy 150 gramów
Gdy ułożymy już 4 warstwę lazanii - mięsną mieszankę - beszamel, posypujemy startym serem i pieczemy około 40 minut w 170°C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001202/small/IMG_9708.jpg)
Smacznego!