Lasagne z delikatnym beszamelem

Przepis na przygotowanie klasycznego włoskiego dania ze specjalnie przygotowanym beszamelem.
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,przecier pomidorowy,Makarony,Kuchnia włoska
Makarony
Kuchnia włoska
Składniki
Składniki
cebula | 1 ?? | sztuka kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
czosnek | 1 ?? | sztuka kcal | |
gałka muszkatołowa | 0 ?? | kcal | |
makaron - Lasagne | 300 1080 | gramów kcal | |
masło | 20 147 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 144 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 40 139 | gramów kcal | |
oregano | ¼ 4 | łyżeczki kcal | |
przecier pomidorowy | 500 340 | mililitrów kcal | |
ser półtwardy | 150 480 | gramów kcal | |
suszona bazalia | ½ 7 | łyżeczki kcal | |
sól | 1.25 0 | łyżeczki kcal | |
wieprzowe mięso mielone | 500 1300 | gramów kcal | |
śmietana (10-12% tłuszczu) | 200 260 | mililitrów kcal |
Przepis

2.
wieprzowe mięso mielone 500 gramów • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • sól 1 łyżeczka
Do cebuli dodajemy mielone mięso i smażymy, dopóki nie naciągnie. Mięso solimy i pieprzymy.

3.
przecier pomidorowy 500 mililitrów • czosnek 1 sztuka • oregano ¼ łyżeczki • suszona bazalia ½ łyżeczki
Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy około 15-20 minut. Dodajemy oregano, bazylię i przeciśnięty ząbek czosnku.

4. Beszamel
mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • masło 20 gramów • gałka muszkatołowa • mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów • sól ¼ łyżeczki • śmietana (10-12% tłuszczu) 200 mililitrów
Na średnim ogniu roztapiamy masło, trzemy kawałek gałki muszkatołowej i dodajemy sól. Dodajemy mąkę i ciągle mieszając stopniowo wlewamy śmietanę wymieszaną z mlekiem. Cały czas mieszamy aż wytworzy nam się gładki krem.

5. Warstwowanie
makaron - Lasagne 300 gramów
Potrawkę, beszamel i lasagne rozdzielamy na 4 części. Na dno naczynia żaroodpornego układamy plasterki lazanii (w składnikach w tym kroku wymieniona jest ilość lazanii na całe pieczenie)...

6.
Na lasagne wylewamy część potrawki.

7.
Na potrawkę równomiernie rozdzielamy część beszamelu.

8.
Tą procedurę powtarzamy jeszcze trzy razy.

9.
ser półtwardy 150 gramów
Gdy ułożymy już 4 warstwę lazanii - mięsną mieszankę - beszamel, posypujemy startym serem i pieczemy około 40 minut w 170°C.

Smacznego!