PRZEPISY

Lasagne z delikatnym beszamelem

Lasagne z delikatnym beszamelem

Przepis na przygotowanie klasycznego włoskiego dania ze specjalnie przygotowanym beszamelem.

przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,przecier pomidorowy,Makarony,Kuchnia włoska

Makarony

Kuchnia włoska

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula1sztuka
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek1sztuka
gałka muszkatołowa-
makaron - Lasagne300gramów
masło20gramów
mleko półtłuste 1,5%300mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75040gramów
oregano¼łyżeczki
przecier pomidorowy500mililitrów
ser półtwardy150gramów
suszona bazalia½łyżeczki
sól1.25łyżeczki
wieprzowe mięso mielone500gramów
śmietana (10-12% tłuszczu)200mililitrów

 

Przepis

1. Potrawka

cebula 1 sztuka

Na odrobinie oleju szklimy na drobno pokrojoną cebulę na złoty kolor.

2. 

wieprzowe mięso mielone 500 gramów  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  sól 1 łyżeczka

Do cebuli dodajemy mielone mięso i smażymy, dopóki nie naciągnie. Mięso solimy i pieprzymy.

3. 

przecier pomidorowy 500 mililitrów  czosnek 1 sztuka  oregano ¼ łyżeczki  suszona bazalia ½ łyżeczki

Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy około 15-20 minut. Dodajemy oregano, bazylię i przeciśnięty ząbek czosnku.

4. Beszamel

mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów  masło 20 gramów  gałka muszkatołowa  mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów  sól ¼ łyżeczki  śmietana (10-12% tłuszczu) 200 mililitrów

Na średnim ogniu roztapiamy masło, trzemy kawałek gałki muszkatołowej i dodajemy sól. Dodajemy mąkę i ciągle mieszając stopniowo wlewamy śmietanę wymieszaną z mlekiem. Cały czas mieszamy aż wytworzy nam się gładki krem.

5. Warstwowanie

makaron - Lasagne 300 gramów

Potrawkę, beszamel i lasagne rozdzielamy na 4 części. Na dno naczynia żaroodpornego układamy plasterki lazanii (w składnikach w tym kroku wymieniona jest ilość lazanii na całe pieczenie)...

6. 

Na lasagne wylewamy część potrawki.

7. 

Na potrawkę równomiernie rozdzielamy część beszamelu.

8. 

Tą procedurę powtarzamy jeszcze trzy razy.

9. 

ser półtwardy 150 gramów

Gdy ułożymy już 4 warstwę lazanii - mięsną mieszankę - beszamel, posypujemy startym serem i pieczemy około 40 minut w 170°C.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie