swiatwemnie.pl

Orzechowe ciasto z twarogiem i zapiekaną pianą

     

Wspaniałe ciasto pełne orzechów i twarogu. Będzie wam smakowało tak samo w zimie jak i w lecie!

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

mąka tortowa pszenna T450 300 g  mielone orzechy włoskie 300 g  cukier puder 150 g  masło 250 g  jajka kurze 1 sztuka  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Do miski wsypujemy mąkę, orzechy, cukier, dodajemy nasiekane masło, jajko i proszek do pieczenia.

2. 

Wyrabiamy ciasto.

3. 

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i na godzinę odkładamy w chłodne miejsce.

4. 

Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blachy 34x38 cm.

5. 

Razem z papierem kładziemy na blachę.

6. 

żółtko jajka 6 sztuk  cukier puder 160 g

Żółtka ubijamy z cukrem.

7. 

twaróg wiejski z grudkami 1500 g

Dodajemy twaróg i dobrze mieszamy.

8. 

Gęściejszy twaróg układamy na orzechowym cieście...

9. 

...i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170°.

10. 

białko jajka 6 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

11. 

cukier puder 150 g

Do piany dodajemy cukier.

12. 

Słodką pianę rozsmarowujemy na cieście.

13. 

Zapiekamy w piekarniku przez 10 minut.

14. 

Odstawiamy by dobrze ostygło i potem kroimy, gdy jest ciasto dobrze stężałe. Najlepiej aż do podawania jak postoi przez noc w lodówce.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się