swiatwemnie.pl

Spaghetti bolognese

Jeden z wielu rodzajów przepisów na ulubione spaghetti bolognese.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Cebula150gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Czerwone wytrawne wino150mililitrów
Czosnek2ząbki
Makaron - spaghetti400gramów
Marchew150gramów
Mięso mielone wieprzowe500gramów
Oregano1łyżeczka
Pomidory w puszce
Przecier pomidorowy200gramów
Seler150gramów
Sól1łyżeczka
Woda50mililitrów

1. 

cebula 150 g  marchew 150 g  seler 150 g

Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Marchewkę i seler obieramy i trzemy. W garnku podgrzewamy olej i dodajemy cebulę, smażymy i dodajemy marchewkę z selerem.

2. 

woda 50 ml

Według potrzeby podlewamy odrobiną wody i składniki dusimy do miękkości - prawie na puree.

3. 

mięso mielone wieprzowe 500 g

Do warzywnej bazy dodajemy mielone mięso.

4. 

sól 1 łyżeczka  czosnek 2 ząbki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  oregano 1 łyżeczka

Mieszamy, dodajemy sól, przeciśnięty czosnek, pieprz i oregano. Ponownie mieszamy i chwilkę smażymy.

5. 

czerwone wytrawne wino 150 ml  przecier pomidorowy 200 g  pomidory w puszce

Mięso podlewamy winem i dodajemy przecier pomidorowy. Możemy dodać też pokrojone pomidory z puszki. Często mieszając sos bolognese gotujemy 20-30 minut.

6. 

makaron - spaghetti 400 g

Spaghetti gotujemy i przed podaniem każdą porcję polewamy przygotowanym sosem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się