PRZEPISY

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Jeden z wielu rodzajów przepisów na ulubione spaghetti bolognese.

przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,przecier pomidorowy,makaron - spaghetti,Makarony,Kuchnia włoska,Bezlaktozowe

Makarony

Kuchnia włoska

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula150gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czerwone wytrawne wino150mililitrów
czosnek2ząbki
makaron - spaghetti400gramów
marchew150gramów
oregano1łyżeczka
pomidory w puszce-
przecier pomidorowy200gramów
seler150gramów
sól1łyżeczka
wieprzowe mięso mielone500gramów
woda50mililitrów

 

Przepis

1. 

cebula 150 gramów  marchew 150 gramów  seler 150 gramów

Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Marchewkę i seler obieramy i trzemy. W garnku podgrzewamy olej i dodajemy cebulę, smażymy i dodajemy marchewkę z selerem.

2. 

woda 50 mililitrów

Według potrzeby podlewamy odrobiną wody i składniki dusimy do miękkości - prawie na puree.

3. 

wieprzowe mięso mielone 500 gramów

Do warzywnej bazy dodajemy mielone mięso.

4. 

sól 1 łyżeczka  czosnek 2 ząbki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  oregano 1 łyżeczka

Mieszamy, dodajemy sól, przeciśnięty czosnek, pieprz i oregano. Ponownie mieszamy i chwilkę smażymy.

5. 

czerwone wytrawne wino 150 mililitrów  przecier pomidorowy 200 gramów  pomidory w puszce

Mięso podlewamy winem i dodajemy przecier pomidorowy. Możemy dodać też pokrojone pomidory z puszki. Często mieszając sos bolognese gotujemy 20-30 minut.

6. 

makaron - spaghetti 400 gramów

Spaghetti gotujemy i przed podaniem każdą porcję polewamy przygotowanym sosem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie