Spaghetti bolognese

Jeden z wielu rodzajów przepisów na ulubione spaghetti bolognese.
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,przecier pomidorowy,makaron - spaghetti,Makarony,Kuchnia włoska,Bezlaktozowe
Makarony
Kuchnia włoska
Składniki
Składniki
cebula | 150 66 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
czerwone wytrawne wino | 150 123 | mililitrów kcal | |
czosnek | 2 11 | ząbki kcal | |
makaron - spaghetti | 400 1452 | gramów kcal | |
marchew | 150 68 | gramów kcal | |
oregano | 1 14 | łyżeczka kcal | |
pomidory w puszce | 0 ?? | kcal | |
przecier pomidorowy | 200 136 | gramów kcal | |
seler | 150 75 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
wieprzowe mięso mielone | 500 1300 | gramów kcal | |
woda | 50 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
cebula 150 gramów • marchew 150 gramów • seler 150 gramów
Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Marchewkę i seler obieramy i trzemy. W garnku podgrzewamy olej i dodajemy cebulę, smażymy i dodajemy marchewkę z selerem.

2.
woda 50 mililitrów
Według potrzeby podlewamy odrobiną wody i składniki dusimy do miękkości - prawie na puree.


4.
sól 1 łyżeczka • czosnek 2 ząbki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • oregano 1 łyżeczka
Mieszamy, dodajemy sól, przeciśnięty czosnek, pieprz i oregano. Ponownie mieszamy i chwilkę smażymy.

5.
czerwone wytrawne wino 150 mililitrów • przecier pomidorowy 200 gramów • pomidory w puszce
Mięso podlewamy winem i dodajemy przecier pomidorowy. Możemy dodać też pokrojone pomidory z puszki. Często mieszając sos bolognese gotujemy 20-30 minut.

6.
makaron - spaghetti 400 gramów
Spaghetti gotujemy i przed podaniem każdą porcję polewamy przygotowanym sosem.
Smacznego!