Cannelloni z mięsnym farszem
![Cannelloni z mięsnym farszem](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000455/img_pl_4x3/cannelloni-z-miesnym-farszem_00180.jpg)
Proste przygotowanie dania ze wspaniałej włoskiej kuchni.
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,twardy ser,twardy ser,przecier pomidorowy,makaron - Cannelloni,Makarony,Kuchnia włoska
Makarony
Kuchnia włoska
Składniki
Składniki
bazylia | 1 | łyżeczka | |
cebula | 150 | gramów | |
czarny pieprz mielony | 1 | łyżeczka | |
czosnek suszony | 1 | łyżeczka | |
makaron - Cannelloni | 300 | gramów | |
olej słonecznikowy | 30 | mililitrów | |
papryka | 75 | gramów | |
przecier pomidorowy | 700 | mililitrów | |
sól | 2.5 | łyżeczki | |
twardy ser | 250 | gramów | |
wieprzowe mięso mielone | 1000 | gramów | |
woda | 200 | mililitrów |
Przepis
1. Cebulowo - paprykowa baza
olej słonecznikowy 30 mililitrów • cebula 150 gramów • papryka 75 gramów • sól 1.5 łyżeczki
Cebulę obieramy i na drobno kroimy. W głębszej patelni smażymy ją na oleju. Dodajemy na drobno pokrojoną paprykę, sól i chwilkę dusimy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000455/small/osmazime.jpg)
2. Mięso
wieprzowe mięso mielone 1000 gramów • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • twardy ser 150 gramów
Do patelni dodajemy mielone mięso, mielony czarny pieprz i 10 minut mięso smażymy ciągle mieszając. Mieszankę odstawiamy do częściowego ostudzenia, tak aby nas nie piekła gdy ją weźmiemy do rąk. Do ostudzonej mieszanki dodajemy starty ser.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000455/small/orestujeme-maso.jpg)
3. Przygotowanie sosu
przecier pomidorowy 700 mililitrów • woda 200 mililitrów • sól 1 łyżeczka • bazylia 1 łyżeczka • czosnek suszony 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Do gęstego przecieru pomidorowego dodajemy wodę, sól, bazylię, czosnek w proszku i mielony czarny pieprz. Mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000455/small/omacka.jpg)
4. Faszerowanie cannelloni
makaron - Cannelloni 300 gramów
Suche makaronowe rurki - Cannelloni w prosty sposób palcami faszerujemy mięsnym farszem. W jednej ręce trzymamy rurkę tak że palcami zamykamy jedną stronę a drugą ręką palcami wciskamy do niej mięsny farsz.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000455/small/plnime-caneloni.jpg)
5.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy jedną trzecią przygotowanego sosu i układamy na nim faszerowane rurki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000455/small/canelloni-naplnime.jpg)
6.
Gdy mamy dno naczynia pokryte, zalewamy zawartość dwiema trzecimi sosu i układamy kolejną warstwę. Wysokość końcowego dania zależy od wielkości użytego naczynia żaroodpornego. Ostatnią częścią sosu zalewamy ostatnią warstwę Cannelloni. Pieczemy na średnim stopniu w piekarniku, 45 - 60 minut, przykryte. Dobrze jest podłożyć pod naczynie większą blachę, ponieważ może się stać, że sok podczas pieczenia częściowo może wyciec.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000455/small/zalejeme-omackou.jpg)
7.
twardy ser 100 gramów
Po 45 minutach posypujemy wierzch dania startym serem i odkryte 5 minut zapiekamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000455/small/upecene-canelloni.jpg)
Smacznego!