PRZEPISY

Cannelloni z mięsnym farszem

Cannelloni z mięsnym farszem

Proste przygotowanie dania ze wspaniałej włoskiej kuchni.

przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,twardy ser,twardy ser,przecier pomidorowy,makaron - Cannelloni,Makarony,Kuchnia włoska

Makarony

Kuchnia włoska

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

bazylia1łyżeczka
cebula150gramów
czarny pieprz mielony1łyżeczka
czosnek suszony1łyżeczka
makaron - Cannelloni300gramów
olej słonecznikowy30mililitrów
papryka75gramów
przecier pomidorowy700mililitrów
sól2.5łyżeczki
twardy ser250gramów
wieprzowe mięso mielone1000gramów
woda200mililitrów

 

Przepis

1. Cebulowo - paprykowa baza

olej słonecznikowy 30 mililitrów  cebula 150 gramów  papryka 75 gramów  sól 1.5 łyżeczki

Cebulę obieramy i na drobno kroimy. W głębszej patelni smażymy ją na oleju. Dodajemy na drobno pokrojoną paprykę, sól i chwilkę dusimy.

2. Mięso

wieprzowe mięso mielone 1000 gramów  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  twardy ser 150 gramów

Do patelni dodajemy mielone mięso, mielony czarny pieprz i 10 minut mięso smażymy ciągle mieszając. Mieszankę odstawiamy do częściowego ostudzenia, tak aby nas nie piekła gdy ją weźmiemy do rąk. Do ostudzonej mieszanki dodajemy starty ser.

3. Przygotowanie sosu

przecier pomidorowy 700 mililitrów  woda 200 mililitrów  sól 1 łyżeczka  bazylia 1 łyżeczka  czosnek suszony 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Do gęstego przecieru pomidorowego dodajemy wodę, sól, bazylię, czosnek w proszku i mielony czarny pieprz. Mieszamy.

4. Faszerowanie cannelloni

makaron - Cannelloni 300 gramów

Suche makaronowe rurki - Cannelloni w prosty sposób palcami faszerujemy mięsnym farszem. W jednej ręce trzymamy rurkę tak że palcami zamykamy jedną stronę a drugą ręką palcami wciskamy do niej mięsny farsz.

5. 

Do naczynia żaroodpornego wlewamy jedną trzecią przygotowanego sosu i układamy na nim faszerowane rurki.

6. 

Gdy mamy dno naczynia pokryte, zalewamy zawartość dwiema trzecimi sosu i układamy kolejną warstwę. Wysokość końcowego dania zależy od wielkości użytego naczynia żaroodpornego. Ostatnią częścią sosu zalewamy ostatnią warstwę Cannelloni. Pieczemy na średnim stopniu w piekarniku, 45 - 60 minut, przykryte. Dobrze jest podłożyć pod naczynie większą blachę, ponieważ może się stać, że sok podczas pieczenia częściowo może wyciec.

7. 

twardy ser 100 gramów

Po 45 minutach posypujemy wierzch dania startym serem i odkryte 5 minut zapiekamy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie