swiatwemnie.pl

Ossobuco - duszony udziec cielęcy

    

Włoska specjalność z Milana - cielęcy udziec z kością szpikową duszony z warzywami i wywarem.

Pichcił

Ilość porcji

3

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

 

bulion warzywny300mililitrów
cebula60gramów
liść laurowy1sztuka
marchew80gramów
oliwa6łyżek
pietruszka60gramów
przecier pomidorowy1decylitr
seler80gramów
sól½łyżeczki
udziec cielęcy500gramów
wino białe wytrawne1decylitr
zioła prowansalskie1łyżka

1. 

udziec cielęcy 500 gramów  oliwa 6 łyżek

Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy mięso z obydwóch stron aż naciągnie.

2. 

Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego.

3. 

cebula 60 gramów  marchew 80 gramów  seler 80 gramów  pietruszka 60 gramów

Na patelnię z wypiekiem z oleju z mięsa kładziemy na drobno pokrojone warzywa i smażymy do miękkości.

4. 

wino białe wytrawne 1 decylitr  zioła prowansalskie 1 łyżka  sól ½ łyżeczki  liść laurowy 1 sztuka

Dodajemy wino i przyprawy.

5. 

przecier pomidorowy 1 decylitr  bulion warzywny 300 mililitrów

Dodajemy troszkę przecieru pomidorowego i podlewamy wywarem.

6. 

Zawartość patelni wlewamy do mięsa.

7. 

Pieczemy przykryte 1 godzinę i 40 minut w 180°C.

8. 

Podajemy z ziemniaczanym puree.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się