PRZEPISY

Spaghetti ze świeżymi pomidorami i bazylią

Spaghetti ze świeżymi pomidorami i bazylią

Włoska klasyka "Spaghetti al pomodoro fresco e basilico" znalazła popularność w menu smakoszy na całym świecie dzięki prostocie oraz przyjemnym smaku.

przepis,fotoprzepis,makaron - pełnoziarniste spaghetti,pomidory,bazylia,Makarony,Bezlaktozowe,Kuchnia włoska

Makarony

Kuchnia włoska

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

bazylia10listków
czarny pieprz mielony1szczypta
czosnek2ząbki
kapary1łyżeczka
makaron - pełnoziarniste spaghetti160gramów
oliwa2łyżki
pomidory150gramów
płatki chili1szczypta
sól1.25łyżeczki
woda-

 

Przepis

1. 

makaron - pełnoziarniste spaghetti 160 gramów  sól 1 łyżeczka  woda

W słonej wodzie gotujemy makaron według zaleceń producenta.

2. 

oliwa 2 łyżki  czosnek 2 ząbki

Na patelnię wlewamy olej i delikatnie na nim szklimy ząbki czosnku rozgniecione w dłoni.

3. 

pomidory 150 gramów

Pomidory myjemy i kroimy na małe kawałki.

4. 

kapary 1 łyżeczka

Pomidory dodajemy do patelni razem z kaparami.

5. 

Razem szklimy często mieszając, dopóki pomidory nie zmiękną i nie puszczą soku.

6. 

płatki chili 1 szczypta  czarny pieprz mielony 1 szczypta

Wyciągamy czosnek i doprawiamy drobnymi kawałkami suszonej chili papryczki, albo przynajmniej czarnym pieprzem.

7. 

Dodajemy na 90% ugotowany makaron z odrobiną wody w której się gotował. Porządnie razem mieszamy aby sos obtoczył wierzch makaronu i dogotował się "Al dente".

8. 

bazylia 10 listków

Kroimy garść liści świeżej bazylii.

9. 

sól ¼ łyżeczki

Wyłączamy ogień i dodajemy przygotowaną bazylię. Według smaku solimy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie