Spaghetti ze świeżymi pomidorami i bazylią
Włoska klasyka "Spaghetti al pomodoro fresco e basilico" znalazła popularność w menu smakoszy na całym świecie dzięki prostocie oraz przyjemnym smaku.
przepis,fotoprzepis,makaron - pełnoziarniste spaghetti,pomidory,bazylia,Makarony,Bezlaktozowe,Kuchnia włoska,Sezonowe przepisy
Makarony
Kuchnia włoska
Składniki
Składniki
bazylia | 10 | listków | |
czarny pieprz mielony | 1 | szczypta | |
czosnek | 2 | ząbki | |
kapary | 1 | łyżeczka | |
makaron - pełnoziarniste spaghetti | 160 | gramów | |
oliwa | 2 | łyżki | |
pomidory | 150 | gramów | |
płatki chili | 1 | szczypta | |
sól | 1.25 | łyżeczki | |
woda | - |
Przepis
1.
makaron - pełnoziarniste spaghetti 160 gramów • sól 1 łyżeczka • woda
W słonej wodzie gotujemy makaron według zaleceń producenta.
2.
oliwa 2 łyżki • czosnek 2 ząbki
Na patelnię wlewamy olej i delikatnie na nim szklimy ząbki czosnku rozgniecione w dłoni.
5.
Razem szklimy często mieszając, dopóki pomidory nie zmiękną i nie puszczą soku.
6.
płatki chili 1 szczypta • czarny pieprz mielony 1 szczypta
Wyciągamy czosnek i doprawiamy drobnymi kawałkami suszonej chili papryczki, albo przynajmniej czarnym pieprzem.
7.
Dodajemy na 90% ugotowany makaron z odrobiną wody w której się gotował. Porządnie razem mieszamy aby sos obtoczył wierzch makaronu i dogotował się "Al dente".
Smacznego!