swiatwemnie.pl

Segedyński gulasz

Segedyński gulasz

    

Doskonałe klasyczne danie kuchni węgierskiej. Podajemy z knedlem.

przepis,fotoprzepis,łopatka wieprzowa,kiszona kapusta,Wieprzowina,Kuchnia węgierska

Wieprzowina

Kuchnia węgierska

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

 

Przepis

1. Przygotowanie mięsa

cebula 200 gramów  olej słonecznikowy 20 mililitrów  łopatka wieprzowa 500 gramów

Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na oleju albo smalcu. Mięso wieprzowe myjemy, kroimy w kostki i dodajemy do cebuli.

Przygotowanie mięsa

2. 

sól 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  kminek ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Jak mięso naciągnie dosypujemy przyprawy i sól, wymieszamy, podlejemy wodą i pod przykrywką dusimy 45 minut.

3. 

kiszona kapusta 1000 gramów  woda 300 mililitrów

Z kiszonej kapusty zlewamy wodę a kapustę dodajemy do mięsa. Podlejemy zimną wodą. Wymieszamy i wszystko razem dalej dusimy pod przykrywką przez 15 minut.

4. Śmietanowo - mleczna zasmażka

mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów  słodka śmietana do gotowania 200 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka

W mleku mieszamy śmietanę i mąkę. Wyciąg dolewamy do kapusty z mięsem, dobrze mieszamy i często mieszając doprowadzamy do wrzenia.

Śmietanowo - mleczna zasmażka

Smacznego!

Składniki

cebula200gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
kiszona kapusta1000gramów
kminek½łyżeczki
mielona czerwona papryka1łyżeczka
mleko półtłuste 1,5%400mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7501łyżka
olej słonecznikowy20mililitrów
sól1łyżeczka
słodka śmietana do gotowania200mililitrów
woda300mililitrów
łopatka wieprzowa500gramów

 

© 2011 - 2022 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się