Segedyński gulasz

Doskonałe klasyczne danie kuchni węgierskiej. Podajemy z knedlem.
przepis,fotoprzepis,łopatka wieprzowa,kiszona kapusta,Wieprzowina,Kuchnia węgierska
Wieprzowina
Kuchnia węgierska
Pichcił
Ilość porcji
6
Masa porcji
443 g
Energia porcji
426 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
| cebula | 200 88 | gramów kcal | |
| czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
| kiszona kapusta | 1000 200 | gramów kcal | |
| kminek | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
| mielona czerwona papryka | 1 16 | łyżeczka kcal | |
| mleko półtłuste 1,5% | 400 192 | mililitrów kcal | |
| mąka chlebowa pszenna T750 | 1 53 | łyżka kcal | |
| olej słonecznikowy | 20 180 | mililitrów kcal | |
| sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
| słodka śmietana do gotowania | 200 320 | mililitrów kcal | |
| woda | 300 0 | mililitrów kcal | |
| łopatka wieprzowa | 500 1490 | gramów kcal |
Przepis
1. Przygotowanie mięsa
cebula 200 gramów • olej słonecznikowy 20 mililitrów • łopatka wieprzowa 500 gramów
Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na oleju albo smalcu. Mięso wieprzowe myjemy, kroimy w kostki i dodajemy do cebuli.

2.
sól 1 łyżeczka • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • kminek ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Jak mięso naciągnie dosypujemy przyprawy i sól, wymieszamy, podlejemy wodą i pod przykrywką dusimy 45 minut.

3.
kiszona kapusta 1000 gramów • woda 300 mililitrów
Z kiszonej kapusty zlewamy wodę a kapustę dodajemy do mięsa. Podlejemy zimną wodą. Wymieszamy i wszystko razem dalej dusimy pod przykrywką przez 15 minut.

4. Śmietanowo - mleczna zasmażka
mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów • słodka śmietana do gotowania 200 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka
W mleku mieszamy śmietanę i mąkę. Wyciąg dolewamy do kapusty z mięsem, dobrze mieszamy i często mieszając doprowadzamy do wrzenia.

Smacznego!























