Szałwiowe pesto

Pięknie pachnący gęsty sos o lekko pikantnym smaku. W kuchni ma różne możliwości zastosowania, najczęściej z makaronami.
przepis,fotoprzepis,liście szałwii,Słone przekąski,Kuchnia włoska,Bezglutenowe
Słone przekąski
Kuchnia włoska
Składniki
Składniki
czosnek | 4 22 | ząbki kcal | |
liście szałwii | 0 ?? | kcal | |
oliwa | 1 879 | decylitr kcal | |
orzeszki pekan | 30 209 | gramów kcal | |
pieprz biały mielony | 0 ?? | kcal | |
ser Grana Padano | 30 126 | gramów kcal | |
sól | 0 ?? | kcal |
Przepis
1.
liście szałwii • czosnek 4 ząbki • orzeszki pekan 30 gramów
Liście szałwii, czosnek i orzechy pekan miksujemy na średnio sypką masę.

2.
oliwa 1 decylitr • sól • pieprz biały mielony
Dolewamy olej i doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

3.
ser Grana Padano 30 gramów
Gdyby smak był dla Was zbyt gorzki, dodajcie i rozmiksujcie w paście troszkę sera grana padano, albo parmezanu.

Smacznego!