Szałwiowe pesto
Pięknie pachnący gęsty sos o lekko pikantnym smaku. W kuchni ma różne możliwości zastosowania, najczęściej z makaronami.
przepis,fotoprzepis,liście szałwii,Słone przekąski,Kuchnia włoska,Bezglutenowe
Słone przekąski
Kuchnia włoska
Składniki
Składniki
czosnek | 4 | ząbki | |
liście szałwii | - | ||
oliwa | 1 | decylitr | |
orzeszki pekan | 30 | gramów | |
pieprz biały mielony | - | ||
ser Grana Padano | 30 | gramów | |
sól | - |
Przepis
1.
liście szałwii • czosnek 4 ząbki • orzeszki pekan 30 gramów
Liście szałwii, czosnek i orzechy pekan miksujemy na średnio sypką masę.
2.
oliwa 1 decylitr • sól • pieprz biały mielony
Dolewamy olej i doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
3.
ser Grana Padano 30 gramów
Gdyby smak był dla Was zbyt gorzki, dodajcie i rozmiksujcie w paście troszkę sera grana padano, albo parmezanu.
Smacznego!