swiatwemnie.pl

Cannelloni z dynią

Makaron rurki Cannelloni wypełniony dyniowym farszem i zapieczony z sosem beszamelowym.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
cebula150gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek2ząbki
dynia600gramów
masło30gramów
mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750100gramów
nać pietruszki1łyżka
oliwa2łyżki
ser Parmezan100gramów
ser topiony200gramów
sól1łyżeczka
woda300mililitrów

1. Dynię trzemy

dynia 600 g

Dynię oczyszczamy, usuwamy nasionka i strugamy na tarce o grubych oczkach.

Dynię trzemy

2. Podsmażamy

cebula 150 g  czosnek 2 ząbki  oliwa 2 łyżki  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Cebulę i czosnek obieramy, na drobno kroimy i na patelni na oleju lekko podsmażamy. Dodajemy miąższ z dyni, wszystko razem smażymy 10 minut. Farsz doprawiamy solą i pieprzem.

Podsmażamy

3. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i ser

nać pietruszki 1 łyżka  ser topiony 200 g

Do farszu dodajemy drobno nakrajaną natkę pietruszki i ser topiony.

Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i ser

4. Posypujemy parmezanem

ser Parmezan 50 g

Posypujemy startym parmezanem. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Dyniowy farsz na chwilkę odkładamy i przygotowujemy sos beszamelowy.

Posypujemy parmezanem

5. Beszamelowy sos.

masło 30 g  mąka chlebowa pszenna T750 100 g  mleko półtłuste 1,5% 500 ml  woda 300 ml

W rondelku roztapiamy masło na którym uprażymy mąkę i stopniowo zalewamy mlekiem i wodą. Gotujemy dopóki nie wytworzy nam się kasza. Jak się zrobią grudki, za pomocą sitka je przecedzimy.

Beszamelowy sos.

6. Cannelloni napełniamy dyniowym farszem

Połowę beszamelowego sosu wlewamy do żaroodpornego naczynia. Cannelloni napełnimy dyniowym farszem

Cannelloni napełniamy dyniowym farszem

7. Zapiekamy

ser Parmezan 50 g

Pozostałą połowę beszamelu wylewamy na napełnione i do naczynia żaroodpornego ułożone cannelloni. Pieczemy w 200 °C 30 minut. Cannelloni posypujemy startym parmezanem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.

Zapiekamy

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się