Spaghetti z bazyliowym pesto

Tradycyjne włoskie pesto doskonale wzbogaci smak dania z makaronu. Jest w nim energetyzujący korzenny smak parmezanu, orzechowa nuta oraz delikatność bazylii.
przepis,fotoprzepis,makaron - spaghetti,orzechy piniowe,bazylia,ser Parmezan,ser Pecorino,czosnek,oliwa,Makarony,Kuchnia włoska
Makarony
Kuchnia włoska
Składniki
Składniki
bazylia | 30 ?? | listków kcal | |
czosnek | 1 6 | ząbek kcal | |
makaron - spaghetti | 300 1089 | gramów kcal | |
oliwa | 60 528 | mililitrów kcal | |
orzechy piniowe | 10 68 | gramów kcal | |
ser Parmezan | 30 118 | gramów kcal | |
ser Pecorino | 15 59 | gramów kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal |
Przepis
1. Przygotowanie spaghetti
makaron - spaghetti 300 gramów • sól 2 łyżeczki
Do garnka wlewamy wodę, solimy ją a następnie doprowadzamy do wrzenia. Makaron gotujemy w większej ilości wody, aby nie zlepiał się. Jak tylko woda zaczyna wrzeć, wsypujemy do niej makaron i gotujemy według czasu podanego na opakowaniu makaronu.

3. Miksujemy bazylię i orzechy
bazylia 30 listków
W elektrycznym mikserze rozdrabniamy orzechy. Dodajemy liście świeżej bazylii, miksując mieszamy.

4. Pesto
ser Parmezan 30 gramów • ser Pecorino 15 gramów • czosnek 1 ząbek • oliwa 60 mililitrów • sól 1 szczypta
Dodajemy starty ser, czosnek i oliwę z oliwek. Jeśli pesto by było zbyt gęste, rozcieńczymy je dolewając oliwy.

5.
Gdy makaron jest ugotowany, wylewamy wodę, mieszamy go z przygotowanym pesto. Podajemy porcje posypane startym parmezanem.

Smacznego!