PRZEPISY

Spaghetti z bazyliowym pesto

Spaghetti z bazyliowym pesto

bi-star-fillbi-starbi-starbi-starbi-star

Tradycyjne włoskie pesto doskonale wzbogaci smak dania z makaronu. Jest w nim energetyzujący korzenny smak parmezanu, orzechowa nuta oraz delikatność bazylii.

przepis,fotoprzepis,makaron - spaghetti,orzechy piniowe,bazylia,ser Parmezan,ser Pecorino,czosnek,oliwa,Makarony,Kuchnia włoska

Makarony

Kuchnia włoska

Pichcił

Ilość porcji

3

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

bazylia

30

??

listków

kcal

czosnek

1

6

ząbek

kcal

makaron - spaghetti

300

1089

gramów

kcal

oliwa

60

528

mililitrów

kcal

orzechy piniowe

10

68

gramów

kcal

ser Parmezan

30

118

gramów

kcal

ser Pecorino

15

59

gramów

kcal

sól

2

0

łyżeczki

kcal

sól

1

0

szczypta

kcal

 

Przepis

1. Przygotowanie spaghetti

makaron - spaghetti 300 gramów  sól 2 łyżeczki

Do garnka wlewamy wodę, solimy ją a następnie doprowadzamy do wrzenia. Makaron gotujemy w większej ilości wody, aby nie zlepiał się. Jak tylko woda zaczyna wrzeć, wsypujemy do niej makaron i gotujemy według czasu podanego na opakowaniu makaronu.

2. Przyrządzenie pesto

orzechy piniowe 10 gramów

Na patelni smażymy orzechy piniowe na złoty kolor.

Na patelni smażymy orzechy piniowe na złoty...

3. Miksujemy bazylię i orzechy

bazylia 30 listków

W elektrycznym mikserze rozdrabniamy orzechy. Dodajemy liście świeżej bazylii, miksując mieszamy.

W elektrycznym mikserze rozdrabniamy orzechy....

4. Pesto

ser Parmezan 30 gramów  ser Pecorino 15 gramów  czosnek 1 ząbek  oliwa 60 mililitrów  sól 1 szczypta

Dodajemy starty ser, czosnek i oliwę z oliwek. Jeśli pesto by było zbyt gęste, rozcieńczymy je dolewając oliwy.

Dodajemy starty ser, czosnek i oliwę z oliwek....

5. 

Gdy makaron jest ugotowany, wylewamy wodę, mieszamy go z przygotowanym pesto. Podajemy porcje posypane startym parmezanem.

Gdy makaron jest ugotowany, wylewamy wodę,...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się