Spaghetti all'Amatriciana

Alla Amatriciana [alla matriˈtʃaːna] to ludowa nazwa tradycyjnego włoskiego sosu do makaronów, którego podstawę tworzą solony suszony boczek z wieprzowego karku, pomidory i ser pecorino. Można go dodawać również do innych rodzai makaronów, na przykład do bucatini i jest bardzo smaczny :)
przepis,fotoprzepis,pomidory,Policzki wieprzowe - Guanciale,ser Pecorino,Makarony,Kuchnia włoska
Makarony
Kuchnia włoska
Składniki
Składniki
Policzki wieprzowe - Guanciale | 30 197 | gramów kcal | |
cebula | 60 27 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
makaron - spaghetti | 140 509 | gramów kcal | |
nać pietruszki | 2 14 | łyżki kcal | |
oliwa | 2 264 | łyżki kcal | |
pomidory | 200 50 | gramów kcal | |
płatki chili | 1 ?? | szczypta kcal | |
ser Pecorino | 20 78 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
wino białe wytrawne | 100 82 | mililitrów kcal | |
woda | 1.5 0 | litra kcal |
Przepis
1.
makaron - spaghetti 140 gramów • woda 1.5 litra • sól 1 łyżeczka
Spaghetti gotujemy (według wskazówek na opakowaniu) w osolonej wrzącej wodzie około 5 minut.

2.
Policzki wieprzowe - Guanciale 30 gramów • oliwa 2 łyżki
Na odrobinie oleju szklimy małe kosteczki pokrojonego boczku na średnio złoty kolor.


4.
pomidory 200 gramów • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • płatki chili 1 szczypta
Na patelnię dajemy na drobno pokrojone pomidory. Przyprawiamy i mieszamy.

5.
wino białe wytrawne 100 mililitrów
Całość podlewamy białym winem. Płyn nam stopniowo odparuje, sos się zagęści i uzyska kolor po pomidorach.

6.
Prawie ugotowany makaron dajemy do patelni razem z odrobiną wody w której się gotował. Spaghetti (albo bucatini) dobrze obtaczamy w sosie i dogotowujemy. Ewentualnie doprawiamy solą.



Smacznego!