PRZEPISY

Spaghetti all'Amatriciana

Spaghetti all'Amatriciana

Alla Amatriciana [alla matriˈtʃaːna] to ludowa nazwa tradycyjnego włoskiego sosu do makaronów, którego podstawę tworzą solony suszony boczek z wieprzowego karku, pomidory i ser pecorino. Można go dodawać również do innych rodzai makaronów, na przykład do bucatini i jest bardzo smaczny :)

przepis,fotoprzepis,pomidory,Policzki wieprzowe - Guanciale,ser Pecorino,Makarony,Kuchnia włoska

Makarony

Kuchnia włoska

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

Policzki wieprzowe - Guanciale30gramów
cebula60gramów
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
makaron - spaghetti140gramów
nać pietruszki2łyżki
oliwa2łyżki
pomidory200gramów
płatki chili1szczypta
ser Pecorino20gramów
sól1łyżeczka
wino białe wytrawne100mililitrów
woda1.5litra

 

Przepis

1. 

makaron - spaghetti 140 gramów  woda 1.5 litra  sól 1 łyżeczka

Spaghetti gotujemy (według wskazówek na opakowaniu) w osolonej wrzącej wodzie około 5 minut.

2. 

Policzki wieprzowe - Guanciale 30 gramów  oliwa 2 łyżki

Na odrobinie oleju szklimy małe kosteczki pokrojonego boczku na średnio złoty kolor.

3. 

cebula 60 gramów

Dodajemy na drobno pokrojoną cebulkę i smażymy na złoty kolor.

4. 

pomidory 200 gramów  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  płatki chili 1 szczypta

Na patelnię dajemy na drobno pokrojone pomidory. Przyprawiamy i mieszamy.

5. 

wino białe wytrawne 100 mililitrów

Całość podlewamy białym winem. Płyn nam stopniowo odparuje, sos się zagęści i uzyska kolor po pomidorach.

6. 

Prawie ugotowany makaron dajemy do patelni razem z odrobiną wody w której się gotował. Spaghetti (albo bucatini) dobrze obtaczamy w sosie i dogotowujemy. Ewentualnie doprawiamy solą.

7. 

nać pietruszki 2 łyżki

Odstawiamy z gazu i dodajemy nasiekaną natkę pietruszki.

8. 

ser Pecorino 20 gramów

Serwujemy posypane wiórkami twardego dojrzewającego sera.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie