PRZEPISY

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Carbonara to tradycyjny, włoski przepis na makaron z boczkiem, serem Pecorino i jajkami. Najlepiej do tego dania nadaje się tradycyjne spaghetti.

przepis,fotoprzepis,makaron - spaghetti,Wędzony boczek wieprzowy,ser Pecorino,Makarony,Kuchnia włoska

Makarony

Kuchnia włoska

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

20 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

Wędzony boczek wieprzowy80gramów
jajka kurze2sztuki
makaron - spaghetti200gramów
nać pietruszki-
ser Pecorino80gramów
sól½łyżeczki
woda1.5litra

 

Przepis

1. 

makaron - spaghetti 200 gramów  woda 1.5 litra  sól ½ łyżeczki

Spaghetti gotujemy (według zaleceń na opakowaniu) w słonej wrzącej wodzie około 5 minut.

2. 

Wędzony boczek wieprzowy 80 gramów

Boczek kroimy na cienkie paseczki i smażymy na patelni tak, aby był chrupiący.

3. 

ser Pecorino 60 gramów

Do boczku na patelni dodajemy odcedzone spaghetti i drobno starty ser. Całość na patelni mieszamy.

4. 

jajka kurze 2 sztuki

Wyłączamy ogień pod patelnią i mieszając dodajemy jajka.

5. 

nać pietruszki  ser Pecorino 20 gramów

Podajemy posypane natką pietruszki i resztą sera.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie