Spaghetti Carbonara

Carbonara to tradycyjny, włoski przepis na makaron z boczkiem, serem Pecorino i jajkami. Najlepiej do tego dania nadaje się tradycyjne spaghetti.
przepis,fotoprzepis,makaron - spaghetti,Wędzony boczek wieprzowy,ser Pecorino,Makarony,Kuchnia włoska
Makarony
Kuchnia włoska
Składniki
Składniki
Wędzony boczek wieprzowy | 80 289 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
makaron - spaghetti | 200 726 | gramów kcal | |
nać pietruszki | 0 ?? | kcal | |
ser Pecorino | 80 310 | gramów kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 1.5 0 | litra kcal |
Przepis
1.
makaron - spaghetti 200 gramów • woda 1.5 litra • sól ½ łyżeczki
Spaghetti gotujemy (według zaleceń na opakowaniu) w słonej wrzącej wodzie około 5 minut.

2.
Wędzony boczek wieprzowy 80 gramów
Boczek kroimy na cienkie paseczki i smażymy na patelni tak, aby był chrupiący.

3.
ser Pecorino 60 gramów
Do boczku na patelni dodajemy odcedzone spaghetti i drobno starty ser. Całość na patelni mieszamy.


Smacznego!