PRZEPISY

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Carbonara to tradycyjny, włoski przepis na makaron z boczkiem, serem Pecorino i jajkami. Najlepiej do tego dania nadaje się tradycyjne spaghetti.

przepis,fotoprzepis,makaron - spaghetti,Wędzony boczek wieprzowy,ser Pecorino,Makarony,Kuchnia włoska

Makarony

Kuchnia włoska

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

20 min.

Trudność

niska

Składniki

Składniki

Wędzony boczek wieprzowy

80

289

gramów

kcal

jajka kurze

2

176

sztuki

kcal

makaron - spaghetti

200

726

gramów

kcal

nać pietruszki

0

??

kcal

ser Pecorino

80

310

gramów

kcal

sól

½

0

łyżeczki

kcal

woda

1.5

0

litra

kcal

 

Przepis

1. 

makaron - spaghetti 200 gramów  woda 1.5 litra  sól ½ łyżeczki

Spaghetti gotujemy (według zaleceń na opakowaniu) w słonej wrzącej wodzie około 5 minut.

Spaghetti gotujemy (według zaleceń na...

2. 

Wędzony boczek wieprzowy 80 gramów

Boczek kroimy na cienkie paseczki i smażymy na patelni tak, aby był chrupiący.

Boczek kroimy na cienkie paseczki i smażymy na...

3. 

ser Pecorino 60 gramów

Do boczku na patelni dodajemy odcedzone spaghetti i drobno starty ser. Całość na patelni mieszamy.

Do boczku na patelni dodajemy odcedzone spaghetti...

4. 

jajka kurze 2 sztuki

Wyłączamy ogień pod patelnią i mieszając dodajemy jajka.

Wyłączamy ogień pod patelnią i mieszając...

5. 

nać pietruszki  ser Pecorino 20 gramów

Podajemy posypane natką pietruszki i resztą sera.

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się