swiatwemnie.pl

Spaghetti Carbonara

Carbonara to tradycyjny, włoski przepis na makaron z boczkiem, serem Pecorino i jajkami. Najlepiej do tego dania nadaje się tradycyjne spaghetti.

 

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 20 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Jajka kurze2sztuki
Makaron - spaghetti200gramów
Nać pietruszki
Ser pecorino80gramów
Sól½łyżeczki
Woda1.5litra
Wędzony boczek wieprzowy80gramów

1. 

makaron - spaghetti 200 g  woda 1.5 litra  sól ½ łyżeczki

Spaghetti gotujemy (według zaleceń na opakowaniu) w słonej wrzącej wodzie około 5 minut.

2. 

Wędzony boczek wieprzowy 80 g

Boczek kroimy na cienkie paseczki i smażymy na patelni tak, aby był chrupiący.

3. 

ser Pecorino 60 g

Do boczku na patelni dodajemy odcedzone spaghetti i drobno starty ser. Całość na patelni mieszamy.

4. 

jajka kurze 2 sztuki

Wyłączamy ogień pod patelnią i mieszając dodajemy jajka.

5. 

nać pietruszki  ser Pecorino 20 g

Podajemy posypane natką pietruszki i resztą sera.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się