swiatwemnie.pl

Tiramisu

     

Delikatny włoski deser.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

stredná

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

2. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 100 g  mascarpone 500 g  rum

Żółtka mieszamy z cukrem w gorącej wodnej kąpieli, ostudzamy i dodajemy mascarpone. Ubite białka ubijamy jeszcze w gorącej kąpieli i po ostudzeniu dodajemy do mascarpone. Możemy dodać kilka kropel rumu.

3. 

długie biszkopty 300 g

Biszkopty układamy w głębokiej kwadratowej lub prostokątnej misce.

4. 

woda  kawa ziarnista mielona  likier kawowy 30 ml

Gotujemy około 200 ml kawy i mieszamy ją według smaku z kawowym lub migdałowym likierem. Częścią kawy, za pomocą łyżki stołowej, polewamy biszkopty, albo biszkopty stopniowo ale szybko w kawie moczymy.

5. 

Na biszkopty warstwujemy jedną trzecią kremu mascarpone, ponownie kładziemy biszkopty, polewamy kawą i jeszcze raz procedurę powtarzamy.

6. 

Wytwarzamy trzy warstwy, przy czym ostatnia to warstwa kremu.

7. 

kakao proszek

Wierzch posypujemy kakaem przesianym przez sitko.

8. 

Deser wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po stężeniu możemy kroić i podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się