Tiramisu
Delikatny włoski deser.
przepis,fotoprzepis,żółtko jajka,mascarpone,długie biszkopty,Ciasta kremowe,Kuchnia włoska
Ciasta kremowe
Kuchnia włoska
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier puder | 100 | gramów | |
długie biszkopty | 300 | gramów | |
kakao proszek | - | ||
kawa ziarnista mielona | - | ||
likier kawowy | 30 | mililitrów | |
mascarpone | 500 | gramów | |
rum | - | ||
woda | - | ||
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
2.
żółtko jajka 4 sztuki • cukier puder 100 gramów • mascarpone 500 gramów • rum
Żółtka mieszamy z cukrem w gorącej wodnej kąpieli, ostudzamy i dodajemy mascarpone. Ubite białka ubijamy jeszcze w gorącej kąpieli i po ostudzeniu dodajemy do mascarpone. Możemy dodać kilka kropel rumu.
4.
woda • kawa ziarnista mielona • likier kawowy 30 mililitrów
Gotujemy około 200 ml kawy i mieszamy ją według smaku z kawowym lub migdałowym likierem. Częścią kawy, za pomocą łyżki stołowej, polewamy biszkopty, albo biszkopty stopniowo ale szybko w kawie moczymy.
5.
Na biszkopty warstwujemy jedną trzecią kremu mascarpone, ponownie kładziemy biszkopty, polewamy kawą i jeszcze raz procedurę powtarzamy.
6.
Wytwarzamy trzy warstwy, przy czym ostatnia to warstwa kremu.
8.
Deser wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po stężeniu możemy kroić i podawać.
Smacznego!