PRZEPISY

Tiramisu

Tiramisu

Delikatny włoski deser.

przepis,fotoprzepis,żółtko jajka,mascarpone,długie biszkopty,Ciasta kremowe,Kuchnia włoska

Ciasta kremowe

Kuchnia włoska

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
cukier puder100gramów
długie biszkopty300gramów
kakao proszek-
kawa ziarnista mielona-
likier kawowy30mililitrów
mascarpone500gramów
rum-
woda-
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. 

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

2. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 100 gramów  mascarpone 500 gramów  rum

Żółtka mieszamy z cukrem w gorącej wodnej kąpieli, ostudzamy i dodajemy mascarpone. Ubite białka ubijamy jeszcze w gorącej kąpieli i po ostudzeniu dodajemy do mascarpone. Możemy dodać kilka kropel rumu.

3. 

długie biszkopty 300 gramów

Biszkopty układamy w głębokiej kwadratowej lub prostokątnej misce.

4. 

woda  kawa ziarnista mielona  likier kawowy 30 mililitrów

Gotujemy około 200 ml kawy i mieszamy ją według smaku z kawowym lub migdałowym likierem. Częścią kawy, za pomocą łyżki stołowej, polewamy biszkopty, albo biszkopty stopniowo ale szybko w kawie moczymy.

5. 

Na biszkopty warstwujemy jedną trzecią kremu mascarpone, ponownie kładziemy biszkopty, polewamy kawą i jeszcze raz procedurę powtarzamy.

6. 

Wytwarzamy trzy warstwy, przy czym ostatnia to warstwa kremu.

7. 

kakao proszek

Wierzch posypujemy kakaem przesianym przez sitko.

8. 

Deser wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po stężeniu możemy kroić i podawać.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie