Makaron z kurkami i łososiem
Wyśmienity makaron z kurkami, śmietaną i kawałkami wędzonego łososia. Garść liści świeżej mięty dodaje temu daniu letnią lekkość i świeżość.
przepis,fotoprzepis,makaron - Fusilli (spirale),kurki,wędzony łosoś,mięta,Makarony,Kuchnia włoska
Makarony
Kuchnia włoska
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
czosnek | 1 | ząbek | |
kurki | 150 | gramów | |
makaron - Fusilli (spirale) | 160 | gramów | |
mięta | 5 | listków | |
olej rzepakowy | 3 | łyżki | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | ½ | łyżeczki | |
ser Parmezan | 20 | gramów | |
wędzony łosoś | 50 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 100 | mililitrów |
Przepis
1.
makaron - Fusilli (spirale) 160 gramów
W słonej wodzie gotujemy makaron według zaleceń producenta.

3.
olej rzepakowy 3 łyżki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki
Na oleju smażymy grzyby i doprawiamy je.

4.
czosnek 1 ząbek
Dodajemy pokrojony ząbek czosnku i jeszcze chwilkę smażymy, dopóki czosnek nie zacznie zmieniać koloru. Uważając by nie zaczął zbyt mocno brązowieć.



7.
ser Parmezan 20 gramów
Dodajemy starty ser i 50 ml słonej wody z gotowanego makaronu. Sos częściowo redukujemy gotowaniem.


9.
Dodajemy gotowy makaron, razem doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aby sos obtoczył cały makaron.

Smacznego!