PRZEPISY

Makaron z kurkami i łososiem

Makaron z kurkami i łososiem

Wyśmienity makaron z kurkami, śmietaną i kawałkami wędzonego łososia. Garść liści świeżej mięty dodaje temu daniu letnią lekkość i świeżość.

przepis,fotoprzepis,makaron - Fusilli (spirale),kurki,wędzony łosoś,mięta,Makarony,Kuchnia włoska

Makarony

Kuchnia włoska

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

czarny pieprz mielony¼łyżeczki
czosnek1ząbek
kurki150gramów
makaron - Fusilli (spirale)160gramów
mięta5listków
olej rzepakowy3łyżki
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera½łyżeczki
ser Parmezan20gramów
wędzony łosoś50gramów
śmietana do ubijania (30-33%)100mililitrów

 

Przepis

1. 

makaron - Fusilli (spirale) 160 gramów

W słonej wodzie gotujemy makaron według zaleceń producenta.

2. 

kurki 150 gramów

Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy.

3. 

olej rzepakowy 3 łyżki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki

Na oleju smażymy grzyby i doprawiamy je.

4. 

czosnek 1 ząbek

Dodajemy pokrojony ząbek czosnku i jeszcze chwilkę smażymy, dopóki czosnek nie zacznie zmieniać koloru. Uważając by nie zaczął zbyt mocno brązowieć.

5. 

śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów

Wlewamy śmietanę.

6. 

wędzony łosoś 50 gramów

Dodajemy na plasterki pokrojonego łososia.

7. 

ser Parmezan 20 gramów

Dodajemy starty ser i 50 ml słonej wody z gotowanego makaronu. Sos częściowo redukujemy gotowaniem.

8. 

mięta 5 listków

Do sosu dodajmy kilka listków mięty.

9. 

Dodajemy gotowy makaron, razem doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aby sos obtoczył cały makaron.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie