swiatwemnie.pl

Risotto z kurkami

    

Przepis na przygotowanie łagodnego kremowego włoskiego risotta ze świeżymi kurkami.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

 

bazylia½łyżeczki
bulion warzywny500mililitrów
cebula50gramów
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
kurki200gramów
masło35gramów
ryż okrągłoziarnisty400gramów
ser Parmezan70gramów
sól1łyżeczka
wino białe wytrawne100mililitrów

1. 

cebula 50 gramów  kurki 200 gramów  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki

Na drobno pokrojoną cebulkę i kurki smażymy na rozgrzanym oleju. Solimy i pieprzymy.

2. 

wino białe wytrawne 100 mililitrów  bulion warzywny 200 mililitrów  ryż okrągłoziarnisty 400 gramów

Dodajemy ryż i delikatnie go szklimy. Podlewamy białym winem i bulionem.

3. 

bazylia ½ łyżeczki  bulion warzywny 300 mililitrów

Kontynuujemy delikatne gotowanie, dolewamy bulion i utrzymujemy zawartość garnka w rzadkiej kaszowatej konsystencji. Doprawiamy suszoną lub świeżą bazylią.

4. 

ser Parmezan 70 gramów  masło 35 gramów

Gdy ryż przestaje chrupać między zębami i zacznie się rozgotowywać na wierzchu, dodajemy kawałek masła i tarty ser. Porządnie mieszamy i przykryte odstawiamy na 10 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się