swiatwemnie.pl

Risotto z kurkami

     

Przepis na przygotowanie łagodnego kremowego włoskiego risotta ze świeżymi kurkami.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

 

Bazylia½łyżeczki
Bulion warzywny500mililitrów
Cebula50gramów
Czarny pieprz mielony¼łyżeczki
Kurki200gramów
Masło35gramów
Ryż okrągłoziarnisty400gramów
Ser parmezan70gramów
Sól1łyżeczka
Wino białe wytrawne100mililitrów

1. 

cebula 50 g  kurki 200 g  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki

Na drobno pokrojoną cebulkę i kurki smażymy na rozgrzanym oleju. Solimy i pieprzymy.

2. 

wino białe wytrawne 100 ml  bulion warzywny 200 ml  ryż okrągłoziarnisty 400 g

Dodajemy ryż i delikatnie go szklimy. Podlewamy białym winem i bulionem.

3. 

bazylia ½ łyżeczki  bulion warzywny 300 ml

Kontynuujemy delikatne gotowanie, dolewamy bulion i utrzymujemy zawartość garnka w rzadkiej kaszowatej konsystencji. Doprawiamy suszoną lub świeżą bazylią.

4. 

ser Parmezan 70 g  masło 35 g

Gdy ryż przestaje chrupać między zębami i zacznie się rozgotowywać na wierzchu, dodajemy kawałek masła i tarty ser. Porządnie mieszamy i przykryte odstawiamy na 10 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się