swiatwemnie.pl

Drobiowe risotto

     

Lekkie i smaczne danie, które smakuje wszystkim.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

niska

 

 

1. 

cebula 1 sztuka  masło 25 g  olej słonecznikowy 2 łyżki

Cebulę szklimy na maśle z odrobiną oleju.

2. 

piersi z kurczaka 300 g

Dodajemy mięso z kurczaka pokrojone na kawałki i smażymy. Dusimy w sosie własnym 5 - 10 minut do miękkości.

3. 

mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  przyprawa warzywna 3 łyżeczki  czosnek 1 szczypta  warzywa (marchew, groszek, kukurydza) 350 g  ryż 400 g  bazylia  nać pietruszki  czarny pieprz mielony

Do podduszonego mięsa dodajemy mieloną czerwoną paprykę, mielony czarny pieprz, przyprawę warzywną (wegeta), bazylię, natkę pietruszki i przeciśnięty czosnek, mieszamy.Wsypujemy ryż, mrożone warzywa i mieszamy.

4. 

suszona papryczka chili 1 sztuka  woda 1.25 litra

Zalewamy wodą, dodajemy mięsny bulion i gotujemy 20 - 30 minut według tego, jak sobie życzymy aby było risotto kremowe. Kto lubi pikantne może dodać papryczkę chili świeżą, suszoną, lub słodko - pikantny chili sos.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się