PRZEPISY

Palce lizać

Palce lizać

Wspaniałe ciasto, które znika z talerza w niespełna kilka sekund. Ucieszy ono nie tylko waszych gości na których czekacie, kolegów w pracy, ale przede wszystkim nasze podniebienie. Tylko uważajcie na palce!

przepis,fotoprzepis,żółtko jajka,budyń waniliowy w proszku,powidło porzeczkowe,czekolada,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

białko jajka10sztuk
budyń waniliowy w proszku80gramów
cukier kryształ200gramów
cukier puder350gramów
cukier waniliowy20gramów
czekolada30gramów
kakao proszek4łyżki
masło250gramów
mleko półtłuste 1,5%750mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550150gramów
powidło porzeczkowe150gramów
proszek do pieczenia2łyżeczki
woda5łyżek
żółtko jajka10sztuk

 

Przepis

1. 

żółtko jajka 5 sztuk  cukier puder 100 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

2. Ubijamy pianę

białko jajka 5 sztuk  cukier puder 50 gramów

Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier.

3. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 150 gramów  kakao proszek 4 łyżki  woda 5 łyżek  proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Do miski wlewamy wymieszane żółtka, powoli dodajemy mąkę, wodę, kakao, proszek do pieczenia a na końcu delikatnie ubitą z białek pianę. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę. Pieczemy w temperaturze 180° C przez około 20 minut.

4. Przygotowanie nadzienia

mleko półtłuste 1,5% 750 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 80 gramów  żółtko jajka 5 sztuk

Aby przygotować nadzienie, gotujemy budyń, do którego, podczas gotowania, dodajemy żółtka. Budyń podczas gotowania delikatnie mieszamy, aby nie powstały grudki.

5. Ucieramy masło z cukrem

masło 250 gramów  cukier waniliowy 20 gramów  cukier puder 200 gramów

Do ugotowanego, chłodnego już budyniu dodajemy masło utarte z cukrem.

6. 

Budyniowe nadzienie porządnie mieszamy, aby masa była gładka, bez żadnych grudek.

7. Kołderka z piany

cukier kryształ 200 gramów  białko jajka 5 sztuk

Powierzchnię ciasta tworzy piana ubita nad parą z białek z cukrem.

8. 

powidło porzeczkowe 150 gramów  czekolada 30 gramów

Gdy wszystkie warstwy ciasta są już gotowe, możemy zacząć nakładać je na siebie. Korpus smarujemy kwaśnym dżemem, nadzieniem a na koniec pokrywamy wszystko pianą. Na pianę trzemy czekoladę, schładzamy i podajemy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie