PRZEPISY

Domowy smalec wieprzowy i skwarki

Domowy smalec wieprzowy i skwarki

Klasyczny wieprzowy smalec jest niezastąpionym składnikiem wielu potraw. Jego domowe przygotowanie - topienie słoniny na skwarki - jest to bardzo prosty proces, którego produkt odznacza się czystością i wysoką jakością - wieprzowy smalec i skwarki.

przepis,fotoprzepis,słonina wieprzowa na skwarki,Wieprzowina,Ostatki,Bezglutenowe

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

mleko tłuste 3,5%1łyżka
sól1łyżeczka
słonina wieprzowa na skwarki2kilogramów

 

Przepis

1. Smalec

słonina wieprzowa na skwarki 2 kilogramów

Słoninę na wytapianie kroimy w kostkę o rozmiarach około 2x2cm. Wkładamy ją do garnka i na małym ogniu, czasem mieszając, zaczynamy wytapiać.

2. 

Podczas wytapiania, stopniowo wybieramy chochelką roztopiony tłuszcz...

3. 

..i przez sitko go nalewamy do przygotowanych wcześniej czystych naczyń, najlepiej szklanych lub emaliowanych. Słoninę, która została w sitku, wkładamy z powrotem do garnka.

4. 

Pełne naczynia odstawiamy, aby wystygły, potem wkładamy je do lodówki, aby tłuszcz się ściął. Z podanej ilości słoniny otrzymamy około 1300 g smalcu. W ten sposób przygotowany smalec możemy przez kilka miesięcy przechowywać w lodówce.

5. Skwarki

mleko tłuste 3,5% 1 łyżka  sól 1 łyżeczka

Gdy cały smalec się wytopi, w garnku zostaną skwarki. Należy je z dodatkiem łyżki mleka, ciągle mieszając, podsmażyć przez pół minuty na silnym ogniu. Po zdjęciu z ognia dodajemy sól i mieszamy.

6. 

Z podanej ilości słoniny otrzymamy około 450 g skwarków. Można je wykorzystać do przygotowania słonego pieczywa, masełka skwarkowego lub po prostu jeść z chlebem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się