Domowy smalec wieprzowy i skwarki
![Domowy smalec wieprzowy i skwarki](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000881/img_pl_4x3/domowy-smalec-wieprzowy-i-skwarki_00180.jpg)
Klasyczny wieprzowy smalec jest niezastąpionym składnikiem wielu potraw. Jego domowe przygotowanie - topienie słoniny na skwarki - jest to bardzo prosty proces, którego produkt odznacza się czystością i wysoką jakością - wieprzowy smalec i skwarki.
przepis,fotoprzepis,słonina wieprzowa na skwarki,Wieprzowina,Ostatki,Bezglutenowe
Wieprzowina
Przepis
1. Smalec
słonina wieprzowa na skwarki 2 kilogramów
Słoninę na wytapianie kroimy w kostkę o rozmiarach około 2x2cm. Wkładamy ją do garnka i na małym ogniu, czasem mieszając, zaczynamy wytapiać.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000881/small/IMG_2633w.jpg)
2.
Podczas wytapiania, stopniowo wybieramy chochelką roztopiony tłuszcz...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000881/small/IMG_2636w.jpg)
3.
..i przez sitko go nalewamy do przygotowanych wcześniej czystych naczyń, najlepiej szklanych lub emaliowanych. Słoninę, która została w sitku, wkładamy z powrotem do garnka.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000881/small/IMG_2637w.jpg)
4.
Pełne naczynia odstawiamy, aby wystygły, potem wkładamy je do lodówki, aby tłuszcz się ściął. Z podanej ilości słoniny otrzymamy około 1300 g smalcu. W ten sposób przygotowany smalec możemy przez kilka miesięcy przechowywać w lodówce.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000881/small/IMG_2639w.jpg)
5. Skwarki
mleko tłuste 3,5% 1 łyżka • sól 1 łyżeczka
Gdy cały smalec się wytopi, w garnku zostaną skwarki. Należy je z dodatkiem łyżki mleka, ciągle mieszając, podsmażyć przez pół minuty na silnym ogniu. Po zdjęciu z ognia dodajemy sól i mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000881/small/IMG_2642w.jpg)
6.
Z podanej ilości słoniny otrzymamy około 450 g skwarków. Można je wykorzystać do przygotowania słonego pieczywa, masełka skwarkowego lub po prostu jeść z chlebem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000881/small/IMG_2644w.jpg)
Smacznego!