PRZEPISY

Indyjski maślany kurczak

Indyjski maślany kurczak

Maślany kurczak (Murgh Makhani) jest delikatnie pikantnym północnoindyjskim daniem ulubionym na całym świecie. Smaczne mięso w wspaniałym sosie podajemy z ryżem, albo z indyjskimi chlebowymi plackami.

przepis,fotoprzepis,mięso z kurczaka bez kości,Kurczak,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe

Kurczak

Kuchnia indyjska

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

Kozieradka pospolita - suszone liście2łyżeczki
cebula100gramów
cukier kryształ½łyżki
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
czosnek20gramów
goździki mielone¼łyżeczki
korzeń imbiru20gramów
masło125gramów
mielony kardamon¼łyżeczki
mięso z kurczaka bez kości400gramów
olej do smażenia5łyżek
orzechy nerkowca naturalne100gramów
papryka czerwona mielona ostra2łyżeczki
przecier pomidorowy200mililitrów
przyprawa Garam masala1łyżeczka
przyprawa kurkuma1łyżeczka
sok z cytryny1łyżka
sól½łyżeczki
śmietana do ubijania (30-33%)150mililitrów

 

Przepis

1. Przygotowanie mięsa

mięso z kurczaka bez kości 400 gramów  czosnek 20 gramów  korzeń imbiru 20 gramów  sól ½ łyżeczki  papryka czerwona mielona ostra 1 łyżeczka

Mięso z kurczaka myjemy, kroimy na małe kostki, albo paski. Mieszamy je z przeciśniętym czosnkiem, imbirem, solą i papryką. Razem marynujemy co najmniej pół godziny, idealnie przez noc.

2. 

olej do smażenia 5 łyżek

Marynowane kawałki mięsa smażymy na różowo na oleju.

3. 

Usmażone kawałki mięsa przekładamy z patelni na talerz.

4. 

cebula 100 gramów  przyprawa Garam masala 1 łyżeczka  papryka czerwona mielona ostra 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  przyprawa kurkuma 1 łyżeczka  goździki mielone ¼ łyżeczki  mielony kardamon ¼ łyżeczki

Do wypieku na patelni dodajemy cebulę, przyprawy,...

5. 

masło 125 gramów

... masło i smażymy wszystko razem kilka minut.

6. 

przecier pomidorowy 200 mililitrów  orzechy nerkowca naturalne 100 gramów

Dodajemy przecier pomidorowy i orzeszki. Wszystko razem zagotowujemy.

7. 

Konsystencja miałaby być płynna. Według potrzeby dolewamy wodę.

8. 

Masę na chwilę odstawiamy do ostudzenia i miksujemy.

9. 

śmietana do ubijania (30-33%) 150 mililitrów  Kozieradka pospolita - suszone liście 2 łyżeczki  cukier kryształ ½ łyżki  sok z cytryny 1 łyżka

Sos przelewamy do garnka, dodajemy zioła, śmietanę, przygotowane mięso i ciągle mieszając razem zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy cukrem i sokiem z cytryny.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie