swiatwemnie.pl

Indyjski maślany kurczak

     

Maślany kurczak (Murgh Makhani) jest delikatnie pikantnym północnoindyjskim daniem ulubionym na całym świecie. Smaczne mięso w wspaniałym sosie podajemy z ryżem, albo z indyjskimi chlebowymi plackami.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

1. Przygotowanie mięsa

mięso z kurczaka bez kości 400 g  czosnek 20 g  korzeń imbiru 20 g  sól ½ łyżeczki  papryka czerwona mielona ostra 1 łyżeczka

Mięso z kurczaka myjemy, kroimy na małe kostki, albo paski. Mieszamy je z przeciśniętym czosnkiem, imbirem, solą i papryką. Razem marynujemy co najmniej pół godziny, idealnie przez noc.

Przygotowanie mięsa

2. 

olej do smażenia 5 łyżek

Marynowane kawałki mięsa smażymy na różowo na oleju.

3. 

Usmażone kawałki mięsa przekładamy z patelni na talerz.

4. 

cebula 100 g  przyprawa Garam masala 1 łyżeczka  papryka czerwona mielona ostra 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  przyprawa kurkuma 1 łyżeczka  goździki mielone ¼ łyżeczki  mielony kardamon ¼ łyżeczki

Do wypieku na patelni dodajemy cebulę, przyprawy,...

5. 

masło 125 g

... masło i smażymy wszystko razem kilka minut.

6. 

przecier pomidorowy 200 ml  orzechy nerkowca naturalne 100 g

Dodajemy przecier pomidorowy i orzeszki. Wszystko razem zagotowujemy.

7. 

Konsystencja miałaby być płynna. Według potrzeby dolewamy wodę.

8. 

Masę na chwilę odstawiamy do ostudzenia i miksujemy.

9. 

śmietana do ubijania (30-33%) 150 ml  Kozieradka pospolita - suszone liście 2 łyżeczki  cukier kryształ ½ łyżki  sok z cytryny 1 łyżka

Sos przelewamy do garnka, dodajemy zioła, śmietanę, przygotowane mięso i ciągle mieszając razem zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy cukrem i sokiem z cytryny.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się