Indyjski maślany kurczak
![Indyjski maślany kurczak](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001870/img_pl_4x3/indyjski-maslany-kurczak_00180.jpg)
Maślany kurczak (Murgh Makhani) jest delikatnie pikantnym północnoindyjskim daniem ulubionym na całym świecie. Smaczne mięso w wspaniałym sosie podajemy z ryżem, albo z indyjskimi chlebowymi plackami.
przepis,fotoprzepis,mięso z kurczaka bez kości,Kurczak,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe
Kurczak
Kuchnia indyjska
Składniki
Składniki
Kozieradka pospolita - suszone liście | 2 | łyżeczki | |
cebula | 100 | gramów | |
cukier kryształ | ½ | łyżki | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
czosnek | 20 | gramów | |
goździki mielone | ¼ | łyżeczki | |
korzeń imbiru | 20 | gramów | |
masło | 125 | gramów | |
mielony kardamon | ¼ | łyżeczki | |
mięso z kurczaka bez kości | 400 | gramów | |
olej do smażenia | 5 | łyżek | |
orzechy nerkowca naturalne | 100 | gramów | |
papryka czerwona mielona ostra | 2 | łyżeczki | |
przecier pomidorowy | 200 | mililitrów | |
przyprawa Garam masala | 1 | łyżeczka | |
przyprawa kurkuma | 1 | łyżeczka | |
sok z cytryny | 1 | łyżka | |
sól | ½ | łyżeczki | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 150 | mililitrów |
Przepis
1. Przygotowanie mięsa
mięso z kurczaka bez kości 400 gramów • czosnek 20 gramów • korzeń imbiru 20 gramów • sól ½ łyżeczki • papryka czerwona mielona ostra 1 łyżeczka
Mięso z kurczaka myjemy, kroimy na małe kostki, albo paski. Mieszamy je z przeciśniętym czosnkiem, imbirem, solą i papryką. Razem marynujemy co najmniej pół godziny, idealnie przez noc.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001870/small/IMG_0086.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001870/small/IMG_0106.jpg)
3.
Usmażone kawałki mięsa przekładamy z patelni na talerz.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001870/small/IMG_0110.jpg)
4.
cebula 100 gramów • przyprawa Garam masala 1 łyżeczka • papryka czerwona mielona ostra 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • przyprawa kurkuma 1 łyżeczka • goździki mielone ¼ łyżeczki • mielony kardamon ¼ łyżeczki
Do wypieku na patelni dodajemy cebulę, przyprawy,...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001870/small/IMG_0111.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001870/small/IMG_0112.jpg)
6.
przecier pomidorowy 200 mililitrów • orzechy nerkowca naturalne 100 gramów
Dodajemy przecier pomidorowy i orzeszki. Wszystko razem zagotowujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001870/small/IMG_0114.jpg)
7.
Konsystencja miałaby być płynna. Według potrzeby dolewamy wodę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001870/small/IMG_0115.jpg)
8.
Masę na chwilę odstawiamy do ostudzenia i miksujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001870/small/IMG_0116.jpg)
9.
śmietana do ubijania (30-33%) 150 mililitrów • Kozieradka pospolita - suszone liście 2 łyżeczki • cukier kryształ ½ łyżki • sok z cytryny 1 łyżka
Sos przelewamy do garnka, dodajemy zioła, śmietanę, przygotowane mięso i ciągle mieszając razem zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy cukrem i sokiem z cytryny.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001870/small/IMG_0117.jpg)
Smacznego!