swiatwemnie.pl

Smażony kalafior w cieście z ciecierzycy

    

Kalafiorowa pakora (Gobi pakora) jest jedną z wielu smacznych i chrupiących warzywnych pakor ulubionych w Indii. Podaje się jako wieczorne przekąski z dobrą filiżanką herbaty. Może tworzyć też część obiadowego menu.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

 

kalafior500gramów
mąka z ciecierzycy150gramów
olej do smażenia-
przyprawa Garam masala½łyżeczki
sól himalajska różowa½łyżeczki
woda150mililitrów

1. 

kalafior 500 gramów

Kalafior rozbieramy na mniejsze różyczki, myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wrzącą osoloną wodą i 3 minuty gotujemy. Odcedzamy, przykrywamy i zostawiamy w garnku, w parze, 5 minut. Odkrywamy i zostawiamy do ostudzenia o osuszenia.

2. 

mąka z ciecierzycy 150 gramów  sól himalajska różowa ½ łyżeczki  przyprawa Garam masala ½ łyżeczki

Mąkę mieszamy z solą i przyprawy.

3. 

woda 150 mililitrów

Dolewamy najpierw 100 ml wody, mieszamy. Według potrzeby dopełniamy około 50 ml wody, aby wytworzyło się gładkie ciasto.

4. 

W cieście moczymy różyczki kalafiora ...

5. 

olej do smażenia

... i smażymy je na gorącym oleju.

6. 

Usmażone wyciągamy z oleju, odstawiamy do odcieczenia ...

7. 

... i po krótkim ostudzeniu możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się