PRZEPISY

Somloi kluski (Somlói galuska)

Somloi kluski (Somlói galuska)

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Bajeczny deser z węgierskiej kuchni przygotowany według tradycyjnego przepisu.Czasochłonne przygotowanie powoduje,że tą kulinarną specjalność serwuje się tylko w luksusowych restauracjach.Na prawdę warto go zrobić.

przepis,fotoprzepis,rodzynki,dżem truskawkowy,orzechy włoskie,czekolada,Ciasta kremowe,Kuchnia węgierska,Sezonowe przepisy

Ciasta kremowe

Kuchnia węgierska

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

białko jajka6sztuk
cukier kryształ140gramów
cukier puder80gramów
cukier waniliowy20gramów
czekolada100gramów
dżem truskawkowy150gramów
jajka kurze6sztuk
kakao proszek70gramów
kakao proszek-
masło50gramów
mielone orzechy włoskie40gramów
mleko półtłuste 1,5%1000mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750240gramów
orzechy włoskie100gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka
rodzynki100gramów
rum135mililitrów
sól-
woda375mililitrów
woda1łyżka
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. 

cukier kryształ 40 gramów  woda 300 mililitrów  rodzynki 100 gramów  rum 60 mililitrów

Cukier upalamy na karmel, zalewamy wodą i rozgotowujemy. Odstawiamy z ognia i wystudzamy. Dosypujemy umyte rodzynki i dolewamy rum.

Cukier upalamy na karmel, zalewamy wodą i...

2. 

jajka kurze 6 sztuk  cukier puder 80 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

Żółtka i cukier ubijamy na pianę....

3. 

białko jajka 6 sztuk  sól  mąka chlebowa pszenna T750 140 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy gęstą pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i razem z pianą na przemian dodajemy do żółtek.

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy...

4. 

mielone orzechy włoskie 40 gramów  kakao proszek 20 gramów  woda 1 łyżka

Ciasto rozdzielamy do trzech misek. Do jednej miski dodajemy orzechy, do drugiej kakao z odrobiną wody.

Ciasto rozdzielamy do trzech misek. Do jednej...

5. 

Ciasta stopniowo pieczemy na blasze (około 20x16 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10-12 minut w temperaturze 180°C. (Wskazówka: Na dużej blasze możemy upiec od razu dwa ciasta, jeśli sobie za pomocą papieru ciasta oddzielimy).

Ciasta stopniowo pieczemy na blasze (około 20x16...

6. 

Z ciepłych upieczonych korpusów usuwamy papier. Pierwsze - białe ciasto wkładamy do prostokątnego naczynia. Kolejne ciasta rozkładamy na desce. Wszystkie polewamy karmelowo - rumowym roztworem.

Z ciepłych upieczonych korpusów usuwamy papier....

7. 

mleko półtłuste 1,5% 800 mililitrów  cukier kryształ 100 gramów  cukier waniliowy 20 gramów

Mleko, cukier kryształ i cukier waniliowy doprowadzamy do wrzenia.

Mleko, cukier kryształ i cukier waniliowy...

8. 

mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  żółtko jajka 4 sztuki  mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów

W mleku mieszamy żółtka z mąką na gładko.

W mleku mieszamy żółtka z mąką na gładko....

9. 

Ciasto wlewamy do mleka i gotujemy na kaszę.

Ciasto wlewamy do mleka i gotujemy na kaszę....

10. 

masło 50 gramów  dżem truskawkowy 150 gramów

Do kaszy dodajemy kawałek masła. Korpusy smarujemy wymieszanym dżemem.

Do kaszy dodajemy kawałek masła. Korpusy...

11. 

orzechy włoskie 100 gramów

Orzechy na drobno siekamy. Korpus w naczyniu posypujemy jedną trzecią orzechów i jedną trzecią rodzynek.

Orzechy na drobno siekamy. Korpus w naczyniu...

12. 

Polewamy jedną trzecią kaszy.

Polewamy jedną trzecią kaszy....

13. 

Kładziemy ciemne ciasto. Proces powtarzamy. Kładziemy orzechowy korpus i ponownie proces powtarzamy.

Kładziemy ciemne ciasto. Proces powtarzamy....

14. 

kakao proszek

Na koniec posypujemy przesianym kakaem, przykrywamy i wkładamy na 12 godzin do lodówki.

Na koniec posypujemy przesianym kakaem,...

15. 

czekolada 100 gramów  kakao proszek 50 gramów  woda 75 mililitrów  rum 75 mililitrów

W garnku roztapiamy czekoladę z wodą i kakaem. Po wystudzeniu dodajemy rum.

W garnku roztapiamy czekoladę z wodą i kakaem....

16. Serwowanie

Za pomocą łyżeczki wykrawamy z deseru "kluseczki".

Za pomocą łyżeczki wykrawamy z deseru...

17. 

Kluseczki kładziemy na deserowym talerzyku, do pucharków, ...

Kluseczki kładziemy na deserowym talerzyku, do...

18. 

... albo do miseczek. Polewamy czekoladowo-rumowym sosem i ozdabiamy bitą śmietaną. Na jedną porcję zużyjemy około 3 - 4 według wielkości jaką nam się uda wykroić.

... albo do miseczek. Polewamy czekoladowo-rumowym...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się