swiatwemnie.pl

Somloi kluski (Somlói galuska)

Bajeczny deser z węgierskiej kuchni przygotowany według tradycyjnego przepisu.Czasochłonne przygotowanie powoduje,że tą kulinarną specjalność serwuje się tylko w luksusowych restauracjach.Na prawdę warto go zrobić.

 

Ilość porcji: 16

Czas przygotowania: 2 h.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Białko jajka6sztuk
Cukier kryształ140gramów
Cukier puder80gramów
Cukier waniliowy20gramów
Czekolada100gramów
Dżem truskawkowy150gramów
Jajka kurze6sztuk
Kakao proszek70gramów
Kakao proszek
Masło50gramów
Mielone orzechy włoskie40gramów
Mleko półtłuste 1,5%1000mililitrów
Mąka chlebowa pszenna t750240gramów
Orzechy włoskie100gramów
Proszek do pieczenia1łyżeczka
Rodzynki100gramów
Rum135mililitrów
Sól
Woda375mililitrów
Woda1łyżka
Żółtko jajka4sztuki

1. 

cukier kryształ 40 g  woda 300 ml  rodzynki 100 g  rum 60 ml

Cukier upalamy na karmel, zalewamy wodą i rozgotowujemy. Odstawiamy z ognia i wystudzamy. Dosypujemy umyte rodzynki i dolewamy rum.

2. 

jajka kurze 6 sztuk  cukier puder 80 g

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

3. 

białko jajka 6 sztuk  sól  mąka chlebowa pszenna T750 140 g  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy gęstą pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i razem z pianą na przemian dodajemy do żółtek.

4. 

mielone orzechy włoskie 40 g  kakao proszek 20 g  woda 1 łyżka

Ciasto rozdzielamy do trzech misek. Do jednej miski dodajemy orzechy, do drugiej kakao z odrobiną wody.

5. 

Ciasta stopniowo pieczemy na blasze (około 20x16 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10-12 minut w temperaturze 180°C. (Wskazówka: Na dużej blasze możemy upiec od razu dwa ciasta, jeśli sobie za pomocą papieru ciasta oddzielimy).

6. 

Z ciepłych upieczonych korpusów usuwamy papier. Pierwsze - białe ciasto wkładamy do prostokątnego naczynia. Kolejne ciasta rozkładamy na desce. Wszystkie polewamy karmelowo - rumowym roztworem.

7. 

mleko półtłuste 1,5% 800 ml  cukier kryształ 100 g  cukier waniliowy 20 g

Mleko, cukier kryształ i cukier waniliowy doprowadzamy do wrzenia.

8. 

mleko półtłuste 1,5% 200 ml  żółtko jajka 4 sztuki  mąka chlebowa pszenna T750 100 g

W mleku mieszamy żółtka z mąką na gładko.

9. 

Ciasto wlewamy do mleka i gotujemy na kaszę.

10. 

masło 50 g  dżem truskawkowy 150 g

Do kaszy dodajemy kawałek masła. Korpusy smarujemy wymieszanym dżemem.

11. 

orzechy włoskie 100 g

Orzechy na drobno siekamy. Korpus w naczyniu posypujemy jedną trzecią orzechów i jedną trzecią rodzynek.

12. 

Polewamy jedną trzecią kaszy.

13. 

Kładziemy ciemne ciasto. Proces powtarzamy. Kładziemy orzechowy korpus i ponownie proces powtarzamy.

14. 

kakao proszek

Na koniec posypujemy przesianym kakaem, przykrywamy i wkładamy na 12 godzin do lodówki.

15. 

czekolada 100 g  kakao proszek 50 g  woda 75 ml  rum 75 ml

W garnku roztapiamy czekoladę z wodą i kakaem. Po wystudzeniu dodajemy rum.

16. Serwowanie

Za pomocą łyżeczki wykrawamy z deseru "kluseczki".

Serwowanie

17. 

Kluseczki kładziemy na deserowym talerzyku, do pucharków, ...

18. 

... albo do miseczek. Polewamy czekoladowo-rumowym sosem i ozdabiamy bitą śmietaną. Na jedną porcję zużyjemy około 3 - 4 według wielkości jaką nam się uda wykroić.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się