PRZEPISY

Somloi kluski (Somlói galuska)

Somloi kluski (Somlói galuska)

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Bajeczny deser z węgierskiej kuchni przygotowany według tradycyjnego przepisu.Czasochłonne przygotowanie powoduje,że tą kulinarną specjalność serwuje się tylko w luksusowych restauracjach.Na prawdę warto go zrobić.

przepis,fotoprzepis,rodzynki,dżem truskawkowy,orzechy włoskie,czekolada,Ciasta kremowe,Kuchnia węgierska

Ciasta kremowe

Kuchnia węgierska

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

białko jajka

6

101

sztuk

kcal

cukier kryształ

140

563

gramów

kcal

cukier puder

80

311

gramów

kcal

cukier waniliowy

20

73

gramów

kcal

czekolada

100

513

gramów

kcal

dżem truskawkowy

150

368

gramów

kcal

jajka kurze

6

528

sztuk

kcal

kakao proszek

70

215

gramów

kcal

kakao proszek

0

??

kcal

masło

50

367

gramów

kcal

mielone orzechy włoskie

40

270

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

1000

480

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

240

833

gramów

kcal

orzechy włoskie

100

674

gramów

kcal

proszek do pieczenia

1

4

łyżeczka

kcal

rodzynki

100

284

gramów

kcal

rum

135

323

mililitrów

kcal

sól

0

??

kcal

woda

375

0

mililitrów

kcal

woda

1

0

łyżka

kcal

żółtko jajka

4

228

sztuki

kcal

 

Przepis

1. 

cukier kryształ 40 gramów  woda 300 mililitrów  rodzynki 100 gramów  rum 60 mililitrów

Cukier upalamy na karmel, zalewamy wodą i rozgotowujemy. Odstawiamy z ognia i wystudzamy. Dosypujemy umyte rodzynki i dolewamy rum.

Cukier upalamy na karmel, zalewamy wodą i...

2. 

jajka kurze 6 sztuk  cukier puder 80 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

Żółtka i cukier ubijamy na pianę....

3. 

białko jajka 6 sztuk  sól  mąka chlebowa pszenna T750 140 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy gęstą pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i razem z pianą na przemian dodajemy do żółtek.

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy...

4. 

mielone orzechy włoskie 40 gramów  kakao proszek 20 gramów  woda 1 łyżka

Ciasto rozdzielamy do trzech misek. Do jednej miski dodajemy orzechy, do drugiej kakao z odrobiną wody.

Ciasto rozdzielamy do trzech misek. Do jednej...

5. 

Ciasta stopniowo pieczemy na blasze (około 20x16 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10-12 minut w temperaturze 180°C. (Wskazówka: Na dużej blasze możemy upiec od razu dwa ciasta, jeśli sobie za pomocą papieru ciasta oddzielimy).

Ciasta stopniowo pieczemy na blasze (około 20x16...

6. 

Z ciepłych upieczonych korpusów usuwamy papier. Pierwsze - białe ciasto wkładamy do prostokątnego naczynia. Kolejne ciasta rozkładamy na desce. Wszystkie polewamy karmelowo - rumowym roztworem.

Z ciepłych upieczonych korpusów usuwamy papier....

7. 

mleko półtłuste 1,5% 800 mililitrów  cukier kryształ 100 gramów  cukier waniliowy 20 gramów

Mleko, cukier kryształ i cukier waniliowy doprowadzamy do wrzenia.

Mleko, cukier kryształ i cukier waniliowy...

8. 

mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  żółtko jajka 4 sztuki  mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów

W mleku mieszamy żółtka z mąką na gładko.

W mleku mieszamy żółtka z mąką na gładko....

9. 

Ciasto wlewamy do mleka i gotujemy na kaszę.

Ciasto wlewamy do mleka i gotujemy na kaszę....

10. 

masło 50 gramów  dżem truskawkowy 150 gramów

Do kaszy dodajemy kawałek masła. Korpusy smarujemy wymieszanym dżemem.

Do kaszy dodajemy kawałek masła. Korpusy...

11. 

orzechy włoskie 100 gramów

Orzechy na drobno siekamy. Korpus w naczyniu posypujemy jedną trzecią orzechów i jedną trzecią rodzynek.

Orzechy na drobno siekamy. Korpus w naczyniu...

12. 

Polewamy jedną trzecią kaszy.

Polewamy jedną trzecią kaszy....

13. 

Kładziemy ciemne ciasto. Proces powtarzamy. Kładziemy orzechowy korpus i ponownie proces powtarzamy.

Kładziemy ciemne ciasto. Proces powtarzamy....

14. 

kakao proszek

Na koniec posypujemy przesianym kakaem, przykrywamy i wkładamy na 12 godzin do lodówki.

Na koniec posypujemy przesianym kakaem,...

15. 

czekolada 100 gramów  kakao proszek 50 gramów  woda 75 mililitrów  rum 75 mililitrów

W garnku roztapiamy czekoladę z wodą i kakaem. Po wystudzeniu dodajemy rum.

W garnku roztapiamy czekoladę z wodą i kakaem....

16. Serwowanie

Za pomocą łyżeczki wykrawamy z deseru "kluseczki".

Za pomocą łyżeczki wykrawamy z deseru...

17. 

Kluseczki kładziemy na deserowym talerzyku, do pucharków, ...

Kluseczki kładziemy na deserowym talerzyku, do...

18. 

... albo do miseczek. Polewamy czekoladowo-rumowym sosem i ozdabiamy bitą śmietaną. Na jedną porcję zużyjemy około 3 - 4 według wielkości jaką nam się uda wykroić.

... albo do miseczek. Polewamy czekoladowo-rumowym...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się