PRZEPISY

Somloi kluski (Somlói galuska)

Somloi kluski (Somlói galuska)

Bajeczny deser z węgierskiej kuchni przygotowany według tradycyjnego przepisu.Czasochłonne przygotowanie powoduje,że tą kulinarną specjalność serwuje się tylko w luksusowych restauracjach.Na prawdę warto go zrobić.

przepis,fotoprzepis,rodzynki,dżem truskawkowy,orzechy włoskie,czekolada,Ciasta kremowe,Kuchnia węgierska

Ciasta kremowe

Kuchnia węgierska

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

białko jajka6sztuk
cukier kryształ140gramów
cukier puder80gramów
cukier waniliowy20gramów
czekolada100gramów
dżem truskawkowy150gramów
jajka kurze6sztuk
kakao proszek70gramów
kakao proszek-
masło50gramów
mielone orzechy włoskie40gramów
mleko półtłuste 1,5%1000mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750240gramów
orzechy włoskie100gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka
rodzynki100gramów
rum135mililitrów
sól-
woda375mililitrów
woda1łyżka
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. 

cukier kryształ 40 gramów  woda 300 mililitrów  rodzynki 100 gramów  rum 60 mililitrów

Cukier upalamy na karmel, zalewamy wodą i rozgotowujemy. Odstawiamy z ognia i wystudzamy. Dosypujemy umyte rodzynki i dolewamy rum.

2. 

jajka kurze 6 sztuk  cukier puder 80 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

3. 

białko jajka 6 sztuk  sól  mąka chlebowa pszenna T750 140 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy gęstą pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i razem z pianą na przemian dodajemy do żółtek.

4. 

mielone orzechy włoskie 40 gramów  kakao proszek 20 gramów  woda 1 łyżka

Ciasto rozdzielamy do trzech misek. Do jednej miski dodajemy orzechy, do drugiej kakao z odrobiną wody.

5. 

Ciasta stopniowo pieczemy na blasze (około 20x16 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10-12 minut w temperaturze 180°C. (Wskazówka: Na dużej blasze możemy upiec od razu dwa ciasta, jeśli sobie za pomocą papieru ciasta oddzielimy).

6. 

Z ciepłych upieczonych korpusów usuwamy papier. Pierwsze - białe ciasto wkładamy do prostokątnego naczynia. Kolejne ciasta rozkładamy na desce. Wszystkie polewamy karmelowo - rumowym roztworem.

7. 

mleko półtłuste 1,5% 800 mililitrów  cukier kryształ 100 gramów  cukier waniliowy 20 gramów

Mleko, cukier kryształ i cukier waniliowy doprowadzamy do wrzenia.

8. 

mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  żółtko jajka 4 sztuki  mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów

W mleku mieszamy żółtka z mąką na gładko.

9. 

Ciasto wlewamy do mleka i gotujemy na kaszę.

10. 

masło 50 gramów  dżem truskawkowy 150 gramów

Do kaszy dodajemy kawałek masła. Korpusy smarujemy wymieszanym dżemem.

11. 

orzechy włoskie 100 gramów

Orzechy na drobno siekamy. Korpus w naczyniu posypujemy jedną trzecią orzechów i jedną trzecią rodzynek.

12. 

Polewamy jedną trzecią kaszy.

13. 

Kładziemy ciemne ciasto. Proces powtarzamy. Kładziemy orzechowy korpus i ponownie proces powtarzamy.

14. 

kakao proszek

Na koniec posypujemy przesianym kakaem, przykrywamy i wkładamy na 12 godzin do lodówki.

15. 

czekolada 100 gramów  kakao proszek 50 gramów  woda 75 mililitrów  rum 75 mililitrów

W garnku roztapiamy czekoladę z wodą i kakaem. Po wystudzeniu dodajemy rum.

16. Serwowanie

Za pomocą łyżeczki wykrawamy z deseru "kluseczki".

17. 

Kluseczki kładziemy na deserowym talerzyku, do pucharków, ...

18. 

... albo do miseczek. Polewamy czekoladowo-rumowym sosem i ozdabiamy bitą śmietaną. Na jedną porcję zużyjemy około 3 - 4 według wielkości jaką nam się uda wykroić.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie