swiatwemnie.pl

Warzywne subji z cukinią

     

Duszona, pikantna, indyjska mieszanka z marchewki, ziemniaków i cukinii. Ilość porcji zależy od ilości podawanych dodatków do tych smacznych warzyw. Przy podawaniu tylko z ryżem są to około 4 porcje.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

cebula 80 g  masło 50 g

Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło (najlepsze jest masło ghi) i dodajemy cebulę. Chwilkę smażymy.

2. 

czosnek 8 g  korzeń imbiru 8 g

Obieramy czosnek i imbir, obydwa trzemy na tarce.

3. 

marchew 400 g  ziemniaki 250 g  cukinia 400 g

Obieramy, myjemy marchewkę i ziemniaki. Kroimy na cieńsze, wąskie plasterki - kawałki - paseczki. Myjemy cukinię, kroimy na ćwiartki. Ćwiartki na połowę a te kroimy na paseczki.

4. 

przyprawa kurkuma 1 łyżeczka  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki  przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki  przyprawa chili ¼ łyżeczki

Do cebuli dodajemy czosnek, imbir i przyprawy. Chwilę smażymy do połączenia zapachów, mieszamy,...

5. 

woda 250 ml

...dodajemy marchewkę i ziemniaki, solimy, podlewamy wodą i mieszamy.

6. 

Pod pokrywką dusimy często mieszając przez 15 minut.

7. 

woda 50 ml

Do marchewki i ziemniaków dodajemy cukinię. Mieszamy i dalej razem dusimy jeszcze 10 minut. Według potrzeby podlewamy jeszcze odrobiną wody.

8. Warzywne subji z cukinią i ryżem basmati

Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie przepis

Warzywne subji z cukinią i ryżem basmati

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się