Warzywne subji z cukinią
Duszona, pikantna, indyjska mieszanka z marchewki, ziemniaków i cukinii. Ilość porcji zależy od ilości podawanych dodatków do tych smacznych warzyw. Przy podawaniu tylko z ryżem są to około 4 porcje.
przepis,fotoprzepis,marchew,cukinia,Dania wegetariańskie,Kuchnia indyjska,Wegetariańskie przepisy,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Kuchnia indyjska
Kategorie
Dania wegetariańskie › Kuchnia indyjska › Wegetariańskie przepisy › Bezglutenowe › Kuchnia azjatycka › Sezon - Cukinia › Sezon - Marchewka ›
Składniki
Składniki
Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie przepis | - | ||
cebula | 80 | gramów | |
cukinia | 400 | gramów | |
czosnek | 8 | gramów | |
korzeń imbiru | 8 | gramów | |
marchew | 400 | gramów | |
masło | 50 | gramów | |
przyprawa chili | ¼ | łyżeczki | |
przyprawa kurkuma | 1 | łyżeczka | |
przyprawa mielona kolendra | ¼ | łyżeczki | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | ½ | łyżeczki | |
woda | 300 | mililitrów | |
ziemniaki | 250 | gramów |
Przepis
1.
cebula 80 gramów • masło 50 gramów
Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło (najlepsze jest masło ghi) i dodajemy cebulę. Chwilkę smażymy.
3.
marchew 400 gramów • ziemniaki 250 gramów • cukinia 400 gramów
Obieramy, myjemy marchewkę i ziemniaki. Kroimy na cieńsze, wąskie plasterki - kawałki - paseczki. Myjemy cukinię, kroimy na ćwiartki. Ćwiartki na połowę a te kroimy na paseczki.
4.
przyprawa kurkuma 1 łyżeczka • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki • przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki • przyprawa chili ¼ łyżeczki
Do cebuli dodajemy czosnek, imbir i przyprawy. Chwilę smażymy do połączenia zapachów, mieszamy,...
6.
Pod pokrywką dusimy często mieszając przez 15 minut.
7.
woda 50 mililitrów
Do marchewki i ziemniaków dodajemy cukinię. Mieszamy i dalej razem dusimy jeszcze 10 minut. Według potrzeby podlewamy jeszcze odrobiną wody.
8. Warzywne subji z cukinią i ryżem basmati
Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie przepis
Smacznego!