Kokosowy pień
Ulubiony, nie pieczony, nie tylko świąteczny smakołyk.
przepis,fotoprzepis,wiórki kokosowe,skondensowane słodzone mleko,Wyroby cukiernicze,Boże Narodzenie,Bez pieczenia,Bezglutenowe
Wyroby cukiernicze
Kategorie
Wyroby cukiernicze › Boże Narodzenie › Bez pieczenia › Bezglutenowe › Bożonarodzeniowe desery bez pieczenia › Bożonarodzeniowe ciasteczka ›
Składniki
Składniki
kakao proszek | 10 | gramów | |
mleko w proszku | 100 | gramów | |
skondensowane słodzone mleko | 397 | gramów | |
wiórki kokosowe | 250 | gramów | |
wiórki kokosowe | - |
Przepis
1.
wiórki kokosowe 250 gramów • mleko w proszku 100 gramów • skondensowane słodzone mleko 397 gramów
Z kokosu, suszonego i słodkiego skondensowanego mleka wyrabiamy zwarte ciasto.
2.
kakao proszek 10 gramów
Masę przekładamy na stolnicę i ponownie wyrabiamy. Rozdzielamy na połowę. Do jednej połówki dajemy kakao. Jeśli chcemy mieć kokosowy pień kolorowy, możemy części masy zafarbować barwnikami spożywczymi, albo paroma kroplami buraczka ćwikłowego, czy soku z marchewki itp.
3.
Z kakaowej masy na stolnicy wyrabiamy rękami wałeczki o średnicy około 1 cm.
4.
Z białej masy wyrabiamy wałeczki około 1,5 cm grubości. Ciemny wałeczek oplatamy wokół białego i rolowaniem łączymy w walec. Brązową i białą masę możemy łączyć na różne sposoby według własnych pomysłów.
6.
...i kroimy na 5 cm długie kawałki.
7.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Smacznego!