Kokosowy pień
Ulubiony, nie pieczony, nie tylko świąteczny smakołyk.
przepis,fotoprzepis,wiórki kokosowe,skondensowane słodzone mleko,Wyroby cukiernicze,Boże Narodzenie,Bez pieczenia,Bezglutenowe
Wyroby cukiernicze
Kategorie
Wyroby cukiernicze Boże Narodzenie Bez pieczenia Bezglutenowe Bożonarodzeniowe ciasteczka Bożonarodzeniowe desery bez pieczenia
Składniki
Składniki
kakao proszek | 10 | gramów | |
mleko w proszku | 100 | gramów | |
skondensowane słodzone mleko | 397 | gramów | |
wiórki kokosowe | 250 | gramów | |
wiórki kokosowe | - |
Przepis
1.
wiórki kokosowe 250 gramów • mleko w proszku 100 gramów • skondensowane słodzone mleko 397 gramów
Z kokosu, suszonego i słodkiego skondensowanego mleka wyrabiamy zwarte ciasto.

2.
kakao proszek 10 gramów
Masę przekładamy na stolnicę i ponownie wyrabiamy. Rozdzielamy na połowę. Do jednej połówki dajemy kakao. Jeśli chcemy mieć kokosowy pień kolorowy, możemy części masy zafarbować barwnikami spożywczymi, albo paroma kroplami buraczka ćwikłowego, czy soku z marchewki itp.

3.
Z kakaowej masy na stolnicy wyrabiamy rękami wałeczki o średnicy około 1 cm.

4.
Z białej masy wyrabiamy wałeczki około 1,5 cm grubości. Ciemny wałeczek oplatamy wokół białego i rolowaniem łączymy w walec. Brązową i białą masę możemy łączyć na różne sposoby według własnych pomysłów.


6.
...i kroimy na 5 cm długie kawałki.

7.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!