swiatwemnie.pl

Kokosowy pień

Kokosowy pień

    

Ulubiony, nie pieczony, nie tylko świąteczny smakołyk.

przepis,fotoprzepis,wiórki kokosowe,skondensowane słodzone mleko,Wyroby cukiernicze,Boże Narodzenie,Bez pieczenia,Bezglutenowe

Wyroby cukiernicze

Pichcił

Ilość porcji

32

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

Przepis

1. 

wiórki kokosowe 250 gramów  mleko w proszku 100 gramów  skondensowane słodzone mleko 397 gramów

Z kokosu, suszonego i słodkiego skondensowanego mleka wyrabiamy zwarte ciasto.

2. 

kakao proszek 10 gramów

Masę przekładamy na stolnicę i ponownie wyrabiamy. Rozdzielamy na połowę. Do jednej połówki dajemy kakao. Jeśli chcemy mieć kokosowy pień kolorowy, możemy części masy zafarbować barwnikami spożywczymi, albo paroma kroplami buraczka ćwikłowego, czy soku z marchewki itp.

3. 

Z kakaowej masy na stolnicy wyrabiamy rękami wałeczki o średnicy około 1 cm.

4. 

Z białej masy wyrabiamy wałeczki około 1,5 cm grubości. Ciemny wałeczek oplatamy wokół białego i rolowaniem łączymy w walec. Brązową i białą masę możemy łączyć na różne sposoby według własnych pomysłów.

5. 

wiórki kokosowe

Wytworzone wałeczki obtaczamy w kokosie. Odstawiamy do stężenia...

6. 

...i kroimy na 5 cm długie kawałki.

7. 

Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2022 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się