PRZEPISY

Rolada z budyniem i truskawkami

Rolada z budyniem i truskawkami

Prosta świeża rolada.

przepis,fotoprzepis, truskawkowy budyń w proszku,truskawki,truskawkowy syrop,Rolady

Rolady

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

truskawkowy budyń w proszku40gramów
cukier puder80gramów
jajka kurze6sztuk
masło100gramów
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka luksusowa pszenna T55080gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka
skrobia kukurydziana15gramów
truskawki-
truskawkowy syrop50mililitrów

 

Przepis

1. Spód na roladę

jajka kurze 6 sztuk  cukier puder 80 gramów

Jajka ubijamy z cukrem.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów  skrobia kukurydziana 15 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodajemy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Wymieszamy ciasto, które wylewamy na blachę (42x38cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

3. 

Pieczemy 12-15 minut na 180°C.

4. 

Po upieczeniu ciasto zwijamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dzięki zrolowaniu, ciasto utrzyma swój kształt po wypełnieniu go kremem.

5. Budyniowy krem

mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  truskawkowy budyń w proszku 40 gramów  truskawkowy syrop 50 mililitrów

W mleku mieszamy budyń w proszku i syrop truskawkowy. Gotujemy gęstszy budyń. Ostudzamy go w wodnej kąpieli do temperatury pokojowej.

6. 

masło 100 gramów  truskawki

Do letniego (bardziej lekko ciepłego) dodajemy masło. Wkładamy do lodówki żeby trochę stężało (krem musi się dać z łatwością rozsmarować). Truskawki myjemy i kroimy w plasterki.

7. Roladę zawijamy

Spód rolady rozwijamy i smarujemy na niego budyniowy krem. Układamy plasterki truskawek w dowolnej ilości.

8. 

Roladę zawijamy i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny do stężenia.

9. 

Przed serwowaniem kroimy a pojedyncze porcje na talerzu posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie