Rolada z budyniem i truskawkami

Prosta świeża rolada.
przepis,fotoprzepis, truskawkowy budyń w proszku,truskawki,truskawkowy syrop,Rolady
Rolady
Składniki
Składniki
| truskawkowy budyń w proszku | 40 144 | gramów kcal | |
| cukier puder | 80 311 | gramów kcal | |
| jajka kurze | 6 528 | sztuk kcal | |
| masło | 100 734 | gramów kcal | |
| mleko półtłuste 1,5% | 250 120 | mililitrów kcal | |
| mąka luksusowa pszenna T550 | 80 285 | gramów kcal | |
| proszek do pieczenia | 1 4 | łyżeczka kcal | |
| skrobia kukurydziana | 15 55 | gramów kcal | |
| truskawki | 0 ?? | kcal | |
| truskawkowy syrop | 50 120 | mililitrów kcal | 
Przepis

2.
mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów • skrobia kukurydziana 15 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Dodajemy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Wymieszamy ciasto, które wylewamy na blachę (42x38cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

3.
Pieczemy 12-15 minut na 180°C.

4.
Po upieczeniu ciasto zwijamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dzięki zrolowaniu, ciasto utrzyma swój kształt po wypełnieniu go kremem.

5. Budyniowy krem
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • truskawkowy budyń w proszku 40 gramów • truskawkowy syrop 50 mililitrów
W mleku mieszamy budyń w proszku i syrop truskawkowy. Gotujemy gęstszy budyń. Ostudzamy go w wodnej kąpieli do temperatury pokojowej.

6.
Do letniego (bardziej lekko ciepłego) dodajemy masło. Wkładamy do lodówki żeby trochę stężało (krem musi się dać z łatwością rozsmarować). Truskawki myjemy i kroimy w plasterki.

7. Roladę zawijamy
Spód rolady rozwijamy i smarujemy na niego budyniowy krem. Układamy plasterki truskawek w dowolnej ilości.

8.
Roladę zawijamy i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny do stężenia.

9.
Przed serwowaniem kroimy a pojedyncze porcje na talerzu posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!
























