Rolada z budyniem i truskawkami
Prosta świeża rolada.
przepis,fotoprzepis, truskawkowy budyń w proszku,truskawki,truskawkowy syrop,Rolady
Rolady
Składniki
Składniki
truskawkowy budyń w proszku | 40 | gramów | |
cukier puder | 80 | gramów | |
jajka kurze | 6 | sztuk | |
masło | 100 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 80 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
skrobia kukurydziana | 15 | gramów | |
truskawki | - | ||
truskawkowy syrop | 50 | mililitrów |
Przepis
2.
mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów • skrobia kukurydziana 15 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Dodajemy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Wymieszamy ciasto, które wylewamy na blachę (42x38cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
3.
Pieczemy 12-15 minut na 180°C.
4.
Po upieczeniu ciasto zwijamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dzięki zrolowaniu, ciasto utrzyma swój kształt po wypełnieniu go kremem.
5. Budyniowy krem
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • truskawkowy budyń w proszku 40 gramów • truskawkowy syrop 50 mililitrów
W mleku mieszamy budyń w proszku i syrop truskawkowy. Gotujemy gęstszy budyń. Ostudzamy go w wodnej kąpieli do temperatury pokojowej.
6.
Do letniego (bardziej lekko ciepłego) dodajemy masło. Wkładamy do lodówki żeby trochę stężało (krem musi się dać z łatwością rozsmarować). Truskawki myjemy i kroimy w plasterki.
7. Roladę zawijamy
Spód rolady rozwijamy i smarujemy na niego budyniowy krem. Układamy plasterki truskawek w dowolnej ilości.
8.
Roladę zawijamy i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny do stężenia.
9.
Przed serwowaniem kroimy a pojedyncze porcje na talerzu posypujemy przesianym cukrem pudrem.
Smacznego!