swiatwemnie.pl

Indyjskie placki chlebowe Chapati

     

Chlebowe placki Chapati są tradycyjnym indyjskim dodatkiem. Te placki mają wiele postaci - podstawowe składają się tylko z mąki i wody.

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka żytnia pełnoziarnista 200 g  woda 100 ml

Do mąki ( w Indiach na ich przygotowanie używa się pełnoziarnistą mąkę Atta) wlewamy ciepłą (nie gorącą) wodę.

2. 

Wyrabiamy zwarte, delikatne, ale raczej sztywniejsze ciasto. Ciasto jest dobrze dłużej wyrabiać, co najmniej 8-10 minut.

3. 

Ciasto dzielimy na 10 kuleczek. Każdą kuleczkę rozwałkowujemy na cienko, na średnicę około 15 cm. Rozwałkowujemy według możliwości bez tego, abyśmy placki podsypywali mąką. Najlepiej to idzie na plastikowej podkładce, podczas gdy każdą część placka chwytamy na brzegu i od środka rozwałkowujemy. Jeśli się jednak placek przyklei podsypujemy go bardzo małą ilością mąki.

4. 

Placki układamy na czystą kuchenną ściereczkę i przykrywamy.

5. 

Patelnię rozgrzewamy na stałą, wysoką temperaturę. Smażymy na sucho. Wkładamy placka i na chwilę zostawiamy (około 15 sekund) by się podgrzał.

6. 

Placka obracamy i wtedy będzie się nadmuchiwał.

7. 

Czystą ściereczką go dociskamy o dno patelni i krótko smażymy. Czy jest upieczony poznamy według tego, że się na nim pokazują przypieczone plamki.

8. 

masło

Chapati smarujemy z jednej strony roztopionym masłem...

9. 

...i kładziemy na siebie. Od razu podajemy, placki są najlepsze ciepłe.

10. 

Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie przepis  Czerwona soczewica ze szpinakiem przepis  Ćwikłowe kofty przepis  Pikantne jabłkowe chutney z kokosem przepis  Porowa sałatka z jogurtem przepis

Chapati są bardzo smaczne i podczas konsumpcji indyjskich dań służą jako sztućce. Plackami w Indiach nabiera się wszystkie dania, które są oferowane w menu. Tu jest mała foto inspiracja.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się