swiatwemnie.pl

Marchwiowo - ziemniaczane sabji w pomidorowym sosie

     

Przepis na przygotowanie sabji, indyjskiej mieszanki duszonych warzyw, ziemniaków i przypraw, na cebulowo-pomidorowym zakładzie. Możemy podawać z ryżem, jako główne danie dnia.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

czerwona cebula 50 g  czosnek 3 ząbki  korzeń imbiru 5 g

Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Obieramy czosnek, imbir i je trzemy.

2. 

marchew 200 g  ziemniaki 200 g  pomidory 300 g

Obieramy, myjemy marchewkę i ziemniaki. Kroimy na cienkie, wąskie plasterki. Pomidory myjemy i kroimy.

3. 

masło 1 łyżka  Klarowane masło przepis

Na patelni podgrzewamy masło (najlepsze jest masło ghee) i dodajemy cebulę. Chwilkę smażymy.

4. 

przyprawa kurkuma ¼ łyżeczki  przyprawa chili ½ łyżeczki  przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki

Dodajemy czosnek, imbir i przyprawy. Niech połączą się zapachy, mieszamy ...

5. 

... dodajemy pomidory i 5 minut dusimy. Pomidory miażdżymy,...

6. 

sól himalajska różowa 1 łyżeczka  woda 150 ml

... dodajemy marchewkę i ziemniaki, solimy i podlewamy wodą.

7. 

Mieszamy i 20 minut dusimy pod pokrywką.

8. Propozycja podania

Cytrynowy ryż przepis  Smażony kalafior w cieście z ciecierzycy przepis  Sos z czerwonej soczewicy z kokosowym mlekiem przepis  Ananasowy sos z jogurtem przepis

Warzywa możemy podawać nie tylko z cytrynowym lub innym ryżem, ale również ze smacznym kalafiorowymi pakorami, warzywami strączkowymi i chłodzącą ananasową raitou.

Propozycja podania

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się