Pieczone skrzydełka z kaczki

Skrzydełka z kaczki najczęściej wykorzystujemy do przygotowania rosołu, lub je pieczemy jako całą kaczkę. Tak czy inaczej, nie uchwycimy w ten sposób pełnego ich smaku. Nasz przepis pomoże Ci jak z samych skrzydełek przygotować prawdziwy rarytas.
przepis,fotoprzepis,skrzydełka z kaczki,Kaczka,Bezglutenowe
Kaczka
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
czosnek | 2 11 | ząbki kcal | |
ketchup | 5 53 | łyżek kcal | |
masło | 5 551 | łyżek kcal | |
mielona czerwona papryka | 2 32 | łyżeczki kcal | |
miód | 2 99 | łyżki kcal | |
olej słonecznikowy | 5 675 | łyżek kcal | |
skrzydełka z kaczki | 6 ?? | sztuk kcal | |
sos Worcestershire | 2 23 | łyżki kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal |
Przepis
1.
masło 5 łyżek • olej słonecznikowy 5 łyżek • czosnek 2 ząbki • ketchup 5 łyżek • miód 2 łyżki • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • sos Worcestershire 2 łyżki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • sól 1 łyżeczka
Masło roztapiamy, nalewamy do miski, dodajemy olej, obrany i przeciśnięty czosnek oraz pozostałe składniki.

2.
Mieszamy wszystko.


4.
Wkładamy do nich marynatę i odstawiamy do marynowania w chłodne miejsce na 24 godziny.

5.
Skrzydełka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego.

6.
Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 45 minut.

7.
Odkrywamy, przewracamy...

8.
...i około 20 - 30 minut intensywnie dopiekamy.

9.
Skrzydełka możemy podawać z ziemniaczanymi lokszami i sałatką warzywną.

Smacznego!