swiatwemnie.pl

Kalafior z indyjskimi przyprawami

     

Przepis na pikantny kalafior z indyjskimi przyprawami i ciecierzycą. Jako dodatek możemy podawać ryż basmati.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

 

Cebula120gramów
Ciecierzyca sterylizowana240gramów
Kalafior560gramów
Olej sezamowy1łyżka
Pomidory w puszce400gramów
Przyprawa garam masala1łyżka
Przyprawa kurkuma1łyżka
Przyprawa rzymski kmin mielony - jeera½łyżeczki
Sól½łyżeczki
Woda100mililitrów

1. 

olej sezamowy 1 łyżka  przyprawa kurkuma 1 łyżka  przyprawa Garam masala 1 łyżka  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki

Na oleju delikatnie smażymy przyprawy.

2. 

cebula 120 g

Dodajemy na drobno pokrojoną cebulę. Chwilkę ją smażymy.

3. 

pomidory w puszce 400 g  woda 100 ml

Do garnka dajemy na mniejsze kawałki pokrojone pomidory z puszki razem z zalewą. Wlewamy wodę. Mieszamy i chwilkę dusimy.

4. 

kalafior 560 g  ciecierzyca sterylizowana 240 g  sól ½ łyżeczki

Kalafior rozbieramy na różyczki, myjemy i dodajemy do sosu. Dodajemy odcedzoną ciecierzycę z puszki. Solimy.

5. 

Przykrywamy i często mieszając dusimy, dopóki kalafior nie będzie miękki. Według potrzeby możemy dodać troszkę wody, jeśli by nam szybko wyparowała.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się