Kalafior z indyjskimi przyprawami

Przepis na pikantny kalafior z indyjskimi przyprawami i ciecierzycą. Jako dodatek możemy podawać ryż basmati.
przepis,fotoprzepis,przyprawa kurkuma,przyprawa Garam masala,przyprawa rzymski kmin mielony - jeera,kalafior,Dania wegetariańskie,Wegańskie przepisy,Wegetariańskie przepisy,Kuchnia indyjska,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Kuchnia indyjska
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
368 g
Energia porcji
213 kcal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska
Kategorie
Dania wegetariańskie › Wegańskie przepisy › Wegetariańskie przepisy › Kuchnia indyjska › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Kuchnia azjatycka › Sezon - Kalafior ›Składniki
Składniki
cebula | 120 53 | gramów kcal | |
ciecierzyca sterylizowana | 240 300 | gramów kcal | |
kalafior | 560 163 | gramów kcal | |
olej sezamowy | 1 133 | łyżka kcal | |
pomidory w puszce | 400 92 | gramów kcal | |
przyprawa Garam masala | 1 54 | łyżka kcal | |
przyprawa kurkuma | 1 47 | łyżka kcal | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | ½ 10 | łyżeczki kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 100 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
olej sezamowy 1 łyżka • przyprawa kurkuma 1 łyżka • przyprawa Garam masala 1 łyżka • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki
Na oleju delikatnie smażymy przyprawy.


3.
pomidory w puszce 400 gramów • woda 100 mililitrów
Do garnka dajemy na mniejsze kawałki pokrojone pomidory z puszki razem z zalewą. Wlewamy wodę. Mieszamy i chwilkę dusimy.

4.
kalafior 560 gramów • ciecierzyca sterylizowana 240 gramów • sól ½ łyżeczki
Kalafior rozbieramy na różyczki, myjemy i dodajemy do sosu. Dodajemy odcedzoną ciecierzycę z puszki. Solimy.

5.
Przykrywamy i często mieszając dusimy, dopóki kalafior nie będzie miękki. Według potrzeby możemy dodać troszkę wody, jeśli by nam szybko wyparowała.

Smacznego!