swiatwemnie.pl

Kalafior z indyjskimi przyprawami

    

Przepis na pikantny kalafior z indyjskimi przyprawami i ciecierzycą. Jako dodatek możemy podawać ryż basmati.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

 

cebula120gramów
ciecierzyca sterylizowana240gramów
kalafior560gramów
olej sezamowy1łyżka
pomidory w puszce400gramów
przyprawa Garam masala1łyżka
przyprawa kurkuma1łyżka
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera½łyżeczki
sól½łyżeczki
woda100mililitrów

1. 

olej sezamowy 1 łyżka  przyprawa kurkuma 1 łyżka  przyprawa Garam masala 1 łyżka  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki

Na oleju delikatnie smażymy przyprawy.

2. 

cebula 120 gramów

Dodajemy na drobno pokrojoną cebulę. Chwilkę ją smażymy.

3. 

pomidory w puszce 400 gramów  woda 100 mililitrów

Do garnka dajemy na mniejsze kawałki pokrojone pomidory z puszki razem z zalewą. Wlewamy wodę. Mieszamy i chwilkę dusimy.

4. 

kalafior 560 gramów  ciecierzyca sterylizowana 240 gramów  sól ½ łyżeczki

Kalafior rozbieramy na różyczki, myjemy i dodajemy do sosu. Dodajemy odcedzoną ciecierzycę z puszki. Solimy.

5. 

Przykrywamy i często mieszając dusimy, dopóki kalafior nie będzie miękki. Według potrzeby możemy dodać troszkę wody, jeśli by nam szybko wyparowała.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się