Zacierka albo kruszonka jest to prosty domowy makaron (kluseczki) doskonały do ulubionych gęstych zup.
przepis,jajka kurze,mąka tortowa pszenna T450,Dodatki do zup,Bezlaktozowe
Dodatki do zup
Pichcił
Ilość porcji
—
Czas przygotowania
—
Trudność
niska
jajka kurze | 60 | gramów | |
mąka tortowa pszenna T450 | 125 | gramów |
1.
jajka kurze 60 gramów • mąka tortowa pszenna T450 125 gramów
Mieszamy mąkę i jajko. Ilość mąki dodajemy według wielkości jajka. Jeśli jest małe, mąki dajemy mniej, jak duże więcej.
2.
Wyrabiamy zwarte ciasto. Ciasto na chwilkę odstawiamy i ponownie je wyrabiamy.
3.
Ciasto trzemy na grubej tarce na drobne twarde kluseczki.
4.
Zacierkę rozkładamy na papierowym ręczniczku i zostawiamy by obeschła.
5.
Przygotowany makaron wsypujemy do ugotowane zupy i chwilkę gotujemy. Wykorzystujemy ilość według potrzeby. Resztę makaronu - zacierki, możemy sobie odłożyć w woreczku foliowym do zamrażalnika i później ją dodać do zupy.
Smacznego!