Zacierka - makaron do zupy
![Zacierka - makaron do zupy](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000920/img_pl_4x3/zacierka-makaron-do-zupy_00180.jpg)
Zacierka albo kruszonka jest to prosty domowy makaron (kluseczki) doskonały do ulubionych gęstych zup.
przepis,fotoprzepis,jajka kurze,mąka tortowa pszenna T450,Dodatki do zup,Bezlaktozowe
Dodatki do zup
Przepis
1.
jajka kurze 60 gramów • mąka tortowa pszenna T450 125 gramów
Mieszamy mąkę i jajko. Ilość mąki dodajemy według wielkości jajka. Jeśli jest małe, mąki dajemy mniej, jak duże więcej.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000920/small/IMG_3726w.jpg)
2.
Wyrabiamy zwarte ciasto. Ciasto na chwilkę odstawiamy i ponownie je wyrabiamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000920/small/IMG_3729w.jpg)
3.
Ciasto trzemy na grubej tarce na drobne twarde kluseczki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000920/small/IMG_3732w.jpg)
4.
Zacierkę rozkładamy na papierowym ręczniczku i zostawiamy by obeschła.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000920/small/IMG_3733w1.jpg)
5.
Przygotowany makaron wsypujemy do ugotowane zupy i chwilkę gotujemy. Wykorzystujemy ilość według potrzeby. Resztę makaronu - zacierki, możemy sobie odłożyć w woreczku foliowym do zamrażalnika i później ją dodać do zupy.
Smacznego!