PRZEPISY

Wegetariańska faszerowana papryka

Wegetariańska faszerowana papryka

Smaczne faszerowane papryki bez mięsa będą się podobać wszystkim wegetarianom...i może też nie wegetarianom. Trzeba wypróbować!

przepis,fotoprzepis,papryka,Dania wegetariańskie,Wegetariańskie przepisy,Bezlaktozowe

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

bułka tarta-
cebula100gramów
cukier trzcinowy2łyżki
czerwona soczewica100gramów
jajka kurze1sztuka
liść laurowy3sztuki
mąka chlebowa pszenna T750-
papryka200gramów
przecier pomidorowy1kilogram
przyprawa mielona kolendra¼łyżeczki
ryż100gramów
sok z cytryny3łyżki
sól1.5łyżeczki
woda650mililitrów

 

Przepis

1. 

cebula 100 gramów

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2. 

czerwona soczewica 100 gramów  woda 150 mililitrów  przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki

Soczewicę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka, dodajemy kolendrę i wlewamy wodę.

3. 

Gotujemy do miękkości. Gotuje się dość krótko.

4. 

ryż 100 gramów  sól ½ łyżeczki

Ryż przepłukujemy pod bieżącą wodą na sitku, wkładamy do garnka i krótko smażymy. Zalewamy pod wierzch ryżu wodą, solimy, garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy. Do ryżu dodajemy cebulę.

5. 

jajka kurze 1 sztuka

Ostudzony ryż dodajemy do ostudzonej soczewicy. Dodajemy jajko i mieszamy.

6. 

bułka tarta

Według potrzeby zagęszczamy odrobiną bułki tartej.

7. 

papryka 200 gramów

Cztery mniejsze papryki oczyszczamy i myjemy.

8. 

Napełniamy przygotowanym farszem.

9. 

mąka chlebowa pszenna T750

Koniec papryki zanurzamy w mące.

10. 

Z reszty masy wytwarzamy kuleczki i obtaczamy je w mące. Ewentualnie farsz możemy użyć do kolejnych papryk.

11. 

przecier pomidorowy 1 kilogram  woda 500 mililitrów  sól 1 łyżeczka  cukier trzcinowy 2 łyżki  sok z cytryny 3 łyżki  liść laurowy 3 sztuki

Do garnka dajemy przecier pomidorowy i wlewamy wodę. Solimy, dodajemy cukier, sok z cytryny i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia, papryki kładziemy na kuleczki. Gdy pomidorowy sos ponownie się zagotuje, zmniejszamy płomień i powoli gotujemy 20-25 minut. Podczas gotowania kontrolujemy czy nam się kuleczki nie przykleiły do dna garnka i łychą je delikatnie luzujemy. Sos miałby być dostatecznie gęsty. Jeśli nie jest, możemy go zagęścić odrobiną mąki, którą najpierw mieszamy z małą ilością wody.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie