swiatwemnie.pl

Wegetariańska faszerowana papryka

    

Smaczne faszerowane papryki bez mięsa będą się podobać wszystkim wegetarianom...i może też nie wegetarianom. Trzeba wypróbować!

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

 

bułka tarta-
cebula100gramów
cukier trzcinowy2łyżki
czerwona soczewica100gramów
jajka kurze1sztuka
liść laurowy3sztuki
mąka chlebowa pszenna T750-
papryka200gramów
przecier pomidorowy1kilogram
przyprawa mielona kolendra¼łyżeczki
ryż100gramów
sok z cytryny3łyżki
sól1.5łyżeczki
woda650mililitrów

1. 

cebula 100 gramów

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2. 

czerwona soczewica 100 gramów  woda 150 mililitrów  przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki

Soczewicę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka, dodajemy kolendrę i wlewamy wodę.

3. 

Gotujemy do miękkości. Gotuje się dość krótko.

4. 

ryż 100 gramów  sól ½ łyżeczki

Ryż przepłukujemy pod bieżącą wodą na sitku, wkładamy do garnka i krótko smażymy. Zalewamy pod wierzch ryżu wodą, solimy, garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy. Do ryżu dodajemy cebulę.

5. 

jajka kurze 1 sztuka

Ostudzony ryż dodajemy do ostudzonej soczewicy. Dodajemy jajko i mieszamy.

6. 

bułka tarta

Według potrzeby zagęszczamy odrobiną bułki tartej.

7. 

papryka 200 gramów

Cztery mniejsze papryki oczyszczamy i myjemy.

8. 

Napełniamy przygotowanym farszem.

9. 

mąka chlebowa pszenna T750

Koniec papryki zanurzamy w mące.

10. 

Z reszty masy wytwarzamy kuleczki i obtaczamy je w mące. Ewentualnie farsz możemy użyć do kolejnych papryk.

11. 

przecier pomidorowy 1 kilogram  woda 500 mililitrów  sól 1 łyżeczka  cukier trzcinowy 2 łyżki  sok z cytryny 3 łyżki  liść laurowy 3 sztuki

Do garnka dajemy przecier pomidorowy i wlewamy wodę. Solimy, dodajemy cukier, sok z cytryny i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia, papryki kładziemy na kuleczki. Gdy pomidorowy sos ponownie się zagotuje, zmniejszamy płomień i powoli gotujemy 20-25 minut. Podczas gotowania kontrolujemy czy nam się kuleczki nie przykleiły do dna garnka i łychą je delikatnie luzujemy. Sos miałby być dostatecznie gęsty. Jeśli nie jest, możemy go zagęścić odrobiną mąki, którą najpierw mieszamy z małą ilością wody.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się