Wegetariańska faszerowana papryka
Smaczne faszerowane papryki bez mięsa będą się podobać wszystkim wegetarianom...i może też nie wegetarianom. Trzeba wypróbować!
przepis,fotoprzepis,papryka,Dania wegetariańskie,Wegetariańskie przepisy,Bezlaktozowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
bułka tarta | - | ||
cebula | 100 | gramów | |
cukier trzcinowy | 2 | łyżki | |
czerwona soczewica | 100 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
liść laurowy | 3 | sztuki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
papryka | 200 | gramów | |
przecier pomidorowy | 1 | kilogram | |
przyprawa mielona kolendra | ¼ | łyżeczki | |
ryż | 100 | gramów | |
sok z cytryny | 3 | łyżki | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
woda | 650 | mililitrów |
Przepis
2.
czerwona soczewica 100 gramów • woda 150 mililitrów • przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki
Soczewicę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka, dodajemy kolendrę i wlewamy wodę.
3.
Gotujemy do miękkości. Gotuje się dość krótko.
4.
ryż 100 gramów • sól ½ łyżeczki
Ryż przepłukujemy pod bieżącą wodą na sitku, wkładamy do garnka i krótko smażymy. Zalewamy pod wierzch ryżu wodą, solimy, garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy. Do ryżu dodajemy cebulę.
8.
Napełniamy przygotowanym farszem.
10.
Z reszty masy wytwarzamy kuleczki i obtaczamy je w mące. Ewentualnie farsz możemy użyć do kolejnych papryk.
11.
przecier pomidorowy 1 kilogram • woda 500 mililitrów • sól 1 łyżeczka • cukier trzcinowy 2 łyżki • sok z cytryny 3 łyżki • liść laurowy 3 sztuki
Do garnka dajemy przecier pomidorowy i wlewamy wodę. Solimy, dodajemy cukier, sok z cytryny i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia, papryki kładziemy na kuleczki. Gdy pomidorowy sos ponownie się zagotuje, zmniejszamy płomień i powoli gotujemy 20-25 minut. Podczas gotowania kontrolujemy czy nam się kuleczki nie przykleiły do dna garnka i łychą je delikatnie luzujemy. Sos miałby być dostatecznie gęsty. Jeśli nie jest, możemy go zagęścić odrobiną mąki, którą najpierw mieszamy z małą ilością wody.
Smacznego!