Wegetariańska faszerowana papryka
![Wegetariańska faszerowana papryka](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001927/img_pl_4x3/wegetarianska-faszerowana-papryka_00180.jpg)
Smaczne faszerowane papryki bez mięsa będą się podobać wszystkim wegetarianom...i może też nie wegetarianom. Trzeba wypróbować!
przepis,fotoprzepis,papryka,Dania wegetariańskie,Wegetariańskie przepisy,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie Wegetariańskie przepisy Bezlaktozowe Sezonowe przepisy Sezon - Papryka
Składniki
Składniki
bułka tarta | - | ||
cebula | 100 | gramów | |
cukier trzcinowy | 2 | łyżki | |
czerwona soczewica | 100 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
liść laurowy | 3 | sztuki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
papryka | 200 | gramów | |
przecier pomidorowy | 1 | kilogram | |
przyprawa mielona kolendra | ¼ | łyżeczki | |
ryż | 100 | gramów | |
sok z cytryny | 3 | łyżki | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
woda | 650 | mililitrów |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001927/small/IMG_3484.jpg)
2.
czerwona soczewica 100 gramów • woda 150 mililitrów • przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki
Soczewicę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka, dodajemy kolendrę i wlewamy wodę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001927/small/IMG_3479.jpg)
3.
Gotujemy do miękkości. Gotuje się dość krótko.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001927/small/IMG_3480.jpg)
4.
ryż 100 gramów • sól ½ łyżeczki
Ryż przepłukujemy pod bieżącą wodą na sitku, wkładamy do garnka i krótko smażymy. Zalewamy pod wierzch ryżu wodą, solimy, garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy. Do ryżu dodajemy cebulę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001927/small/IMG_3487.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001927/small/IMG_3489.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001927/small/IMG_3491.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001927/small/IMG_3482.jpg)
8.
Napełniamy przygotowanym farszem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001927/small/IMG_3493.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001927/small/IMG_3494.jpg)
10.
Z reszty masy wytwarzamy kuleczki i obtaczamy je w mące. Ewentualnie farsz możemy użyć do kolejnych papryk.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001927/small/IMG_3500.jpg)
11.
przecier pomidorowy 1 kilogram • woda 500 mililitrów • sól 1 łyżeczka • cukier trzcinowy 2 łyżki • sok z cytryny 3 łyżki • liść laurowy 3 sztuki
Do garnka dajemy przecier pomidorowy i wlewamy wodę. Solimy, dodajemy cukier, sok z cytryny i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia, papryki kładziemy na kuleczki. Gdy pomidorowy sos ponownie się zagotuje, zmniejszamy płomień i powoli gotujemy 20-25 minut. Podczas gotowania kontrolujemy czy nam się kuleczki nie przykleiły do dna garnka i łychą je delikatnie luzujemy. Sos miałby być dostatecznie gęsty. Jeśli nie jest, możemy go zagęścić odrobiną mąki, którą najpierw mieszamy z małą ilością wody.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001927/small/IMG_3504.jpg)
Smacznego!