Grzybowa jajecznica z maślaków
Maślak zwyczajny jest wyśmienitym grzybem jadalnym. Wyjątkowo smaczny gdy przygotujemy go na cebuli z jajkami.
przepis,fotoprzepis,grzyby leśne Maślak zwyczajny,jajka kurze,Dania wegetariańskie,Bezlaktozowe,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
cebula | 100 | gramów | |
grzyby leśne Maślak zwyczajny | 400 | gramów | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
kminek | ½ | łyżeczki | |
olej słonecznikowy | 3 | łyżki | |
sól | ½ | łyżeczki | |
woda | - | ||
woda | 2 | łyżki |
Przepis
1.
grzyby leśne Maślak zwyczajny 400 gramów
Grzyby czyścimy. Kapelusze maślaków czyścimy ściągając cienką warstwę skórki z powierzchni kapelusza. Każdy grzyb przekrawamy i sprawdzamy czy nie jest sczerniały.
2.
Grzyby kroimy.
3.
Grzyby myjemy, wkładamy do garnka, dolewamy wodę i dosypujemy kminek. Doprowadzamy do wrzenia a następnie 2-3 minuty gotujemy. Grzyby odcedzamy.
4.
cebula 100 gramów • olej słonecznikowy 3 łyżki
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.
7.
Jajka dodajemy do grzybów i mieszamy do zagęszczenia.
8.
Podajemy z chlebem.
Smacznego!