swiatwemnie.pl

Grzybowa jajecznica z maślaków

     

Maślak zwyczajny jest wyśmienitym grzybem jadalnym. Wyjątkowo smaczny gdy przygotujemy go na cebuli z jajkami.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

stredná

 

Kategorie:   

 

 
 
Cebula100gramów
Grzyby leśne maślak zwyczajny400gramów
Jajka kurze4sztuki
Kminek½łyżeczki
Olej słonecznikowy3łyżki
Sól½łyżeczki
Woda
Woda2łyżki

1. 

grzyby leśne Maślak zwyczajny 400 g

Grzyby czyścimy. Kapelusze maślaków czyścimy ściągając cienką warstwę skórki z powierzchni kapelusza. Każdy grzyb przekrawamy i sprawdzamy czy nie jest sczerniały.

2. 

Grzyby kroimy.

3. 

woda  kminek ½ łyżeczki

Grzyby myjemy, wkładamy do garnka, dolewamy wodę i dosypujemy kminek. Doprowadzamy do wrzenia a następnie 2-3 minuty gotujemy. Grzyby odcedzamy.

4. 

cebula 100 g  olej słonecznikowy 3 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

5. 

woda 2 łyżki

Dodajemy grzyby, dolewamy trochę wody i 10 minut dusimy pod pokrywką.

6. 

jajka kurze 4 sztuki  sól ½ łyżeczki

Jajka mieszamy z solą.

7. 

Jajka dodajemy do grzybów i mieszamy do zagęszczenia.

8. 

Podajemy z chlebem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się