PRZEPISY

Leczo z jajkiem

Leczo z jajkiem

Piękne kolorowe klasyczne leczo ze świeżej papryki i pomidorów, zagęszczone jajkami, jest tym najwspanialszym daniem podczas letnich upałów. Podajemy z chlebem, albo z gotowanymi ziemniakami.

przepis,fotoprzepis,papryka,pomidory,jajka kurze,Dania wegetariańskie,Bezglutenowe,Wegetariańskie przepisy,Bezlaktozowe

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cebula200gramów
cukier kryształ½łyżeczki
jajka kurze4sztuki
olej słonecznikowy3łyżki
papryka350gramów
pomidory350gramów
sól1łyżeczka

 

Przepis

1. 

cebula 200 gramów  olej słonecznikowy 3 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2. 

papryka 350 gramów  sól 1 łyżeczka

Paprykę oczyszczamy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy ją do cebuli, solimy, mieszamy i pod pokrywką 15 minut dusimy. Często mieszamy, jeśli by się nam przyklejała podlewamy łyżką wody.

3. 

pomidory 350 gramów  cukier kryształ ½ łyżeczki

Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do papryki, troszkę cukrujemy,...

4. 

...mieszamy i pod pokrywką 5 minut wszystko razem dusimy.

5. 

jajka kurze 4 sztuki

Jajka mieszamy...

6. 

...i wlewamy do lecza.

7. 

Ciągle mieszając gotujemy do ścięcia jajek.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się