Leczo z jajkiem
Piękne kolorowe klasyczne leczo ze świeżej papryki i pomidorów, zagęszczone jajkami, jest tym najwspanialszym daniem podczas letnich upałów. Podajemy z chlebem, albo z gotowanymi ziemniakami.
przepis,fotoprzepis,papryka,pomidory,jajka kurze,Dania wegetariańskie,Bezlaktozowe,Wegetariańskie przepisy,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie › Bezlaktozowe › Wegetariańskie przepisy › Bezglutenowe › Sezon - Papryka › Sezon - Pomidory ›
Składniki
Składniki
cebula | 200 | gramów | |
cukier kryształ | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
olej słonecznikowy | 3 | łyżki | |
papryka | 350 | gramów | |
pomidory | 350 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka |
Przepis
1.
cebula 200 gramów • olej słonecznikowy 3 łyżki
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.
2.
papryka 350 gramów • sól 1 łyżeczka
Paprykę oczyszczamy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy ją do cebuli, solimy, mieszamy i pod pokrywką 15 minut dusimy. Często mieszamy, jeśli by się nam przyklejała podlewamy łyżką wody.
3.
pomidory 350 gramów • cukier kryształ ½ łyżeczki
Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do papryki, troszkę cukrujemy,...
4.
...mieszamy i pod pokrywką 5 minut wszystko razem dusimy.
6.
...i wlewamy do lecza.
7.
Ciągle mieszając gotujemy do ścięcia jajek.
Smacznego!