Duszona kapusta z tempehem

Nieskomplikowany przepis na duszoną kapustę z tempehem, odpowiednią jako dodatek do grillowanych warzyw, do grillowanego sera lub też jako samodzielne danie.
przepis,fotoprzepis,kapusta biała,tempeh smażony,Dania wegetariańskie,Wegańskie przepisy,Wegetariańskie przepisy,Bezlaktozowe
Dania wegetariańskie
Pichcił
Ilość porcji
8
Masa porcji
293 g
Energia porcji
182 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Dania wegetariańskie › Wegańskie przepisy › Wegetariańskie przepisy › Bezlaktozowe › Sezon - Kapusta głowiasta (biała, czerwona) ›Składniki
Składniki
cebula | 150 66 | gramów kcal | |
kapusta biała | 1400 406 | gramów kcal | |
kminek | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 53 | łyżka kcal | |
ocet | 3 19 | łyżki kcal | |
pieprz biały mielony | ¼ 4 | łyżeczki kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
tempeh smażony | 210 714 | gramów kcal | |
woda | 300 0 | mililitrów kcal | |
ziemniaki | 200 184 | gramów kcal |
Przepis
1. Krojenie kapusty
kapusta biała 1400 gramów
Z wierzchu kapusty usuwamy uszkodzone liście, a potem całą główkę opłukujemy pod bieżącą wodą. Kapustę osuszamy i kroimy na ćwiartki. Kroimy na cienkie paski, wszystko oprócz głąba. Podczas krojenia kapustę obracamy tak abyśmy głąba dookoła okroili.

2.
woda 200 mililitrów • sól 2 łyżeczki • kminek ¼ łyżeczki • pieprz biały mielony ¼ łyżeczki
Pokrojoną kapustę wkładamy do większego garnka, dolewamy wodę, solimy i pieprzymy. Dusimy na niewielkim płomieniu pod pokrywką przez 20 minut.

3.
ziemniaki 200 gramów
Do mięknącej kapusty dodajemy na drobno starty ziemniak. Dobrze go mieszamy z kapustą i dusimy przez kolejne 20 minut.



6.
mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka • woda 100 mililitrów
Kapustę polewamy wodą, oprószamy mąką i wszystko dobrze mieszamy. Jeszcze przez chwilę gotujemy od czasu do czasu mieszając, dopóki nie uzyska gęstszą konsystencję.

7.
ocet 3 łyżki
Do gotowej już kapusty dolewamy ocet i całość mieszamy. Jeżeli jest to konieczne można dodać więcej soli.

8.
Dodajemy usmażoną cebulkę z tempehem...

9.
...i dobrze mieszamy.

Smacznego!