swiatwemnie.pl

Duszona kapusta z tempehem

    

Nieskomplikowany przepis na duszoną kapustę z tempehem, odpowiednią jako dodatek do grillowanych warzyw, do grillowanego sera lub też jako samodzielne danie.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

cebula150gramów
kapusta biała1400gramów
kminek¼łyżeczki
mąka chlebowa pszenna T7501łyżka
ocet3łyżki
pieprz biały mielony¼łyżeczki
sól2łyżeczki
tempeh smażony210gramów
woda300mililitrów
ziemniaki200gramów

1. Krojenie kapusty

kapusta biała 1400 gramów

Z wierzchu kapusty usuwamy uszkodzone liście, a potem całą główkę opłukujemy pod bieżącą wodą. Kapustę osuszamy i kroimy na ćwiartki. Kroimy na cienkie paski, wszystko oprócz głąba. Podczas krojenia kapustę obracamy tak abyśmy głąba dookoła okroili.

Krojenie kapusty

2. 

woda 200 mililitrów  sól 2 łyżeczki  kminek ¼ łyżeczki  pieprz biały mielony ¼ łyżeczki

Pokrojoną kapustę wkładamy do większego garnka, dolewamy wodę, solimy i pieprzymy. Dusimy na niewielkim płomieniu pod pokrywką przez 20 minut.

3. 

ziemniaki 200 gramów

Do mięknącej kapusty dodajemy na drobno starty ziemniak. Dobrze go mieszamy z kapustą i dusimy przez kolejne 20 minut.

4. 

cebula 150 gramów

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

5. 

tempeh smażony 210 gramów

Do cebuli dodajemy pokrojony tempeh i smażymy na złoty kolor.

6. 

mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka  woda 100 mililitrów

Kapustę polewamy wodą, oprószamy mąką i wszystko dobrze mieszamy. Jeszcze przez chwilę gotujemy od czasu do czasu mieszając, dopóki nie uzyska gęstszą konsystencję.

7. 

ocet 3 łyżki

Do gotowej już kapusty dolewamy ocet i całość mieszamy. Jeżeli jest to konieczne można dodać więcej soli.

8. 

Dodajemy usmażoną cebulkę z tempehem...

9. 

...i dobrze mieszamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się