swiatwemnie.pl

Jęczmienna baba z grzybami

     

Tradycyjne danie ze słowackiej kuchni. Zamiast smalcu danie można usmażyć na oleju i stanie się z niego wegetariański przysmak.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

 

 

Cebula150gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Czosnek1ząbek
Jajka kurze4sztuki
Kasza jęczmienna200gramów
Majeranek1.5łyżeczki
Smalec30gramów
Smalec
Suszone grzyby40gramów
Sól1.5łyżeczki
Woda600mililitrów
Ziemniaki800gramów

1. 

kasza jęczmienna 200 g

Kaszę przemywamy w wodzie, odcedzamy i wkładamy do garnka.

2. 

sól ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  woda 600 ml

Dodajemy sól, pieprz, wodę i gotujemy 20 minut pod pokrywką. Woda musi się prawie całkowicie wsiąknąć.

3. 

suszone grzyby 40 g

Grzyby myjemy i moczymy w wodzie przez 10 minut.

4. 

cebula 150 g  smalec 30 g

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na smalcu.

5. 

Dodajemy odcedzone grzyby i chwilkę smażymy.

6. 

Kaszę przekładamy do miski, dodajemy grzyby, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.

7. 

ziemniaki 800 g

Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na delikatne paseczki.

8. 

jajka kurze 4 sztuki  sól 1 łyżeczka

Do ziemniaków dodajemy jajka i sól.

9. 

Połowę ziemniaków mieszamy z kaszą.

10. 

smalec

Masę rozkładamy na dobrze wysmarowaną blachę (42x32 cm).

11. 

majeranek 1.5 łyżeczki  czosnek 1 ząbek

Do drugiej połowy ziemniaków dodajemy majeranek i obrany przeciśnięty czosnek.

12. 

Ziemniaki rozsmarowujemy na pierwszą warstwę.

13. 

Pieczemy 60 minut-y w temperaturze 180 °C.

14. 

Kroimy i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się