Zdrowa i smaczna potrawa z suszonego żółtego groszku i niedźwiedziego czosnku. Przepis jest natchniony ulubionym indyjskim daniem Dal palak, w którym groszek jest połączony ze szpinakiem. Podajemy z ryżem basmati, dla nie wegetarian polecamy z golonką :)
Pichcił
Ilość porcji
4
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia
Czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
Czerwona cebula | 60 | gramów | |
Czosnek | 1 | ząbek | |
Czosnek niedźwiedzi | 100 | gramów | |
Kminek | ½ | łyżeczki | |
Oliwa | 3 | łyżki | |
Przyprawa kurkuma | ½ | łyżeczki | |
Sól | ½ | łyżeczki | |
Woda | 750 | mililitrów | |
Żółty groch suszony, połówki | 250 | gramów |
1.
żółty groch suszony, połówki 250 g • woda 750 ml • sól ½ łyżeczki
Groszek przebieramy, przepłukujemy pod zimną wodą, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i około 45 minut gotujemy pod pokrywką. Ugotowany groszek odkrywamy i jeszcze chwilkę gotujemy, żeby trochę wyparowała woda.
3.
... i siekamy w kuchennym siekaczu na drobno.
5.
czosnek 1 ząbek • kminek ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • przyprawa kurkuma ½ łyżeczki
Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i przyprawy. Sekundę gotujemy by przyprawy puściły aromat, ...
6.
... dodajemy groszek i niedźwiedzi czosnek.
7.
Mieszamy i ciągle mieszając zagotowujemy.
8.
Możemy podawać.
Smacznego!