Groszek na gęsto z niedźwiedzim czosnkiem

Zdrowa i smaczna potrawa z suszonego żółtego groszku i niedźwiedziego czosnku. Przepis jest natchniony ulubionym indyjskim daniem Dal palak, w którym groszek jest połączony ze szpinakiem. Podajemy z ryżem basmati, dla nie wegetarian polecamy z golonką :)
przepis,fotoprzepis,żółty groch suszony, połówki,czosnek niedźwiedzi,Sosy,Wegetariańskie przepisy,Wegańskie przepisy,,Bezlaktozowe,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Sosy
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
306 g
Energia porcji
330 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Sosy › Wegetariańskie przepisy › Wegańskie przepisy › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Sezonowe przepisy › Sezon - Czosnek niedźwiedzi ›Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
czerwona cebula | 60 24 | gramów kcal | |
czosnek | 1 6 | ząbek kcal | |
czosnek niedźwiedzi | 100 19 | gramów kcal | |
kminek | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
oliwa | 3 396 | łyżki kcal | |
przyprawa kurkuma | ½ 8 | łyżeczki kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 750 0 | mililitrów kcal | |
żółty groch suszony, połówki | 250 853 | gramów kcal |
Przepis
1.
żółty groch suszony, połówki 250 gramów • woda 750 mililitrów • sól ½ łyżeczki
Groszek przebieramy, przepłukujemy pod zimną wodą, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i około 45 minut gotujemy pod pokrywką. Ugotowany groszek odkrywamy i jeszcze chwilkę gotujemy, żeby trochę wyparowała woda.


3.
... i siekamy w kuchennym siekaczu na drobno.


5.
czosnek 1 ząbek • kminek ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • przyprawa kurkuma ½ łyżeczki
Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i przyprawy. Sekundę gotujemy by przyprawy puściły aromat, ...

6.
... dodajemy groszek i niedźwiedzi czosnek.

7.
Mieszamy i ciągle mieszając zagotowujemy.

8.
Możemy podawać.

Smacznego!