swiatwemnie.pl

Groszek na gęsto z niedźwiedzim czosnkiem

    

Zdrowa i smaczna potrawa z suszonego żółtego groszku i niedźwiedziego czosnku. Przepis jest natchniony ulubionym indyjskim daniem Dal palak, w którym groszek jest połączony ze szpinakiem. Podajemy z ryżem basmati, dla nie wegetarian polecamy z golonką :)

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

czarny pieprz mielony¼łyżeczki
czerwona cebula60gramów
czosnek1ząbek
czosnek niedźwiedzi100gramów
kminek½łyżeczki
oliwa3łyżki
przyprawa kurkuma½łyżeczki
sól½łyżeczki
woda750mililitrów
żółty groch suszony, połówki250gramów

1. 

żółty groch suszony, połówki 250 gramów  woda 750 mililitrów  sól ½ łyżeczki

Groszek przebieramy, przepłukujemy pod zimną wodą, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i około 45 minut gotujemy pod pokrywką. Ugotowany groszek odkrywamy i jeszcze chwilkę gotujemy, żeby trochę wyparowała woda.

2. 

czosnek niedźwiedzi 100 gramów

Niedźwiedzi czosnek myjemy, kroimy ...

3. 

... i siekamy w kuchennym siekaczu na drobno.

4. 

oliwa 3 łyżki  czerwona cebula 60 gramów

Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na oleju.

5. 

czosnek 1 ząbek  kminek ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  przyprawa kurkuma ½ łyżeczki

Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i przyprawy. Sekundę gotujemy by przyprawy puściły aromat, ...

6. 

... dodajemy groszek i niedźwiedzi czosnek.

7. 

Mieszamy i ciągle mieszając zagotowujemy.

8. 

Możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się