swiatwemnie.pl

Curry z soczewicą i dynią

     

Smaczne wegetariańskie danie na obiad lub kolację. Podajemy z ryżem basmati.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

 

Czerwona soczewica150gramów
Dynia do pieczenia400gramów
Kokosowe mleko4łyżki
Masło25gramów
Por100gramów
Przyprawa kurkuma½łyżeczki
Przyprawa musztarda czarna½łyżeczki
Przyprawa rzymski kmin mielony - jeera¼łyżeczki
Sól himalajska różowa1łyżeczka
Woda450mililitrów

1. 

dynia do pieczenia 400 g  por 100 g

Dynię obieramy i kroimy na kostki. Obieramy por i także kroimy go na drobno.

2. 

czerwona soczewica 150 g

Soczewicę przemywamy na sitku i odstawiamy do odcieczenia.

3. 

masło 25 g  przyprawa kurkuma ½ łyżeczki  Przyprawa musztarda czarna ½ łyżeczki  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ¼ łyżeczki

W garnku roztapiamy masło i krótko smażymy przyprawy.

4. 

Dodajemy por, szklimy przez minutę,...

5. 

...dodajemy dynię oraz soczewicę.

6. 

sól himalajska różowa 1 łyżeczka  woda 450 ml

Solimy i dolewamy wodę. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy 15 minut.

7. 

kokosowe mleko 4 łyżki

Dodajemy kokosowe mleko.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się