swiatwemnie.pl

Curry z soczewicą i dynią

    

Smaczne wegetariańskie danie na obiad lub kolację. Podajemy z ryżem basmati.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

 

Przyprawa musztarda czarna½łyżeczki
czerwona soczewica150gramów
dynia do pieczenia400gramów
kokosowe mleko4łyżki
masło25gramów
por100gramów
przyprawa kurkuma½łyżeczki
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera¼łyżeczki
sól himalajska różowa1łyżeczka
woda450mililitrów

1. 

dynia do pieczenia 400 gramów  por 100 gramów

Dynię obieramy i kroimy na kostki. Obieramy por i także kroimy go na drobno.

2. 

czerwona soczewica 150 gramów

Soczewicę przemywamy na sitku i odstawiamy do odcieczenia.

3. 

masło 25 gramów  przyprawa kurkuma ½ łyżeczki  Przyprawa musztarda czarna ½ łyżeczki  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ¼ łyżeczki

W garnku roztapiamy masło i krótko smażymy przyprawy.

4. 

Dodajemy por, szklimy przez minutę,...

5. 

...dodajemy dynię oraz soczewicę.

6. 

sól himalajska różowa 1 łyżeczka  woda 450 mililitrów

Solimy i dolewamy wodę. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy 15 minut.

7. 

kokosowe mleko 4 łyżki

Dodajemy kokosowe mleko.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się