Twarogowo miodowe ciasto z jabłkami

Soczyste ciasto pełne słodkiego twarogu z jabłkami, na cienkim orkiszowym cieście z masłem.
przepis,fotoprzepis,miód,miód,miód,twaróg mielony,jabłka,Ciasta,Zdrowe wypieki
Ciasta
Pichcił
Ilość porcji
8
Masa porcji
167 g
Energia porcji
316 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Ciasta › Zdrowe wypieki › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Jabłka (zima) › Jabłkowe ciasta ›Składniki
Składniki
białko jajka | 3 51 | sztuki kcal | |
cynamon mielony | 1 13 | łyżeczka kcal | |
jabłka | 350 214 | gramów kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
masło | 150 1101 | gramów kcal | |
miód | 6 296 | łyżek kcal | |
mąka orkiszowa drobno mielona | 170 153 | gramów kcal | |
rodzynki | 40 114 | gramów kcal | |
skrobia ziemniaczana | 25 19 | gramów kcal | |
sok z cytryny | 3 10 | łyżki kcal | |
twaróg mielony | 250 298 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 3 171 | sztuki kcal |
Przepis
1.
mąka orkiszowa drobno mielona 170 gramów • masło 80 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka • miód 1 łyżka • jajka kurze 1 sztuka
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajko, cynamon i miód. Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut do odpoczęcia.


3.
twaróg mielony 250 gramów • skrobia ziemniaczana 25 gramów • masło 40 gramów • miód 3 łyżki • żółtko jajka 3 sztuki • sok z cytryny 3 łyżki
Nadzienie przygotowujemy poprzez wymieszanie twarogu z miodem, roztopionym i ostudzonym masłem, skrobią, żółtkami i sokiem z cytryny. Dodajemy rodzynki i mieszamy.



7.
Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i przenosimy do natłuszczonej formy tak, aby było aż na bokach formy.

8.
Do formy wlewamy twarogowe nadzienie.

9.
Przykrywamy usmażonymi jabłkami i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C przez 30 minut.

Smacznego!