swiatwemnie.pl

Twarogowo miodowe ciasto z jabłkami

    

Soczyste ciasto pełne słodkiego twarogu z jabłkami, na cienkim orkiszowym cieście z masłem.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

białko jajka3sztuki
cynamon mielony1łyżeczka
jabłka350gramów
jajka kurze1sztuka
masło150gramów
miód6łyżek
mąka orkiszowa drobno mielona170gramów
rodzynki40gramów
skrobia ziemniaczana25gramów
sok z cytryny3łyżki
twaróg mielony250gramów
żółtko jajka3sztuki

1. 

mąka orkiszowa drobno mielona 170 gramów  masło 80 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka  miód 1 łyżka  jajka kurze 1 sztuka

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajko, cynamon i miód. Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut do odpoczęcia.

2. 

rodzynki 40 gramów

Rodzynki przemywamy w wodzie.

3. 

twaróg mielony 250 gramów  skrobia ziemniaczana 25 gramów  masło 40 gramów  miód 3 łyżki  żółtko jajka 3 sztuki  sok z cytryny 3 łyżki

Nadzienie przygotowujemy poprzez wymieszanie twarogu z miodem, roztopionym i ostudzonym masłem, skrobią, żółtkami i sokiem z cytryny. Dodajemy rodzynki i mieszamy.

4. 

białko jajka 3 sztuki

Na koniec ubijamy gęstą pianę z białek i dodajemy do nadzienia.

5. 

masło 30 gramów  miód 2 łyżki

Na patelni roztapiamy masło z miodem.

6. 

jabłka 350 gramów

Jabłka obieramy, kroimy na cienkie ćwiartki i smażymy je na maśle z miodem.

7. 

Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i przenosimy do natłuszczonej formy tak, aby było aż na bokach formy.

8. 

Do formy wlewamy twarogowe nadzienie.

9. 

Przykrywamy usmażonymi jabłkami i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C przez 30 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się