Tajska zupa z kurczaka z mlekiem kokosowym
Przepis na tajską zupę Tom Kha Gai z kokosowym mlekiem i mięsem z kurczaka.
przepis,fotoprzepis,piersi z kurczaka,kokosowe mleko,pieczarki,kolendra,Zupy mięsne,,Kuchnia tajska,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Zupy mięsne
Kuchnia tajska
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżka | |
galanga | 25 | gramów | |
kokosowe mleko | 250 | mililitrów | |
kolendra | - | ||
pieczarki | 150 | gramów | |
piersi z kurczaka | 500 | gramów | |
pikantny sos chili | 1 | łyżeczka | |
sok z cytryny | ½ | decylitra | |
sos rybny | 2 | łyżki | |
trawa cytrynowa | 1 | sztuka | |
woda | ½ | litra |
Przepis
1.
woda ½ litra • galanga 25 gramów • trawa cytrynowa 1 sztuka
Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy na drobno pokrojoną galangę i trawę cytrynową pokrojoną wzdłuż na 3-4 cm kawałki.

2.
piersi z kurczaka 500 gramów
Mięso z piersi z kurczaka kroimy na cienkie plasterki w poprzek mięśni szkieletowych i dodajemy do garnka gdy woda zacznie wrzeć.
3.
kokosowe mleko 250 mililitrów • pikantny sos chili 1 łyżeczka • sos rybny 2 łyżki • sok z cytryny ½ decylitra • cukier kryształ 1 łyżka • pieczarki 150 gramów
Dodajemy wymienione składniki i często mieszając gotujemy 10-15 minut.


Smacznego!