swiatwemnie.pl

Tajska zupa z kurczaka z mlekiem kokosowym

     

Przepis na tajską zupę Tom Kha Gai z kokosowym mlekiem i mięsem z kurczaka.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

 

Cukier kryształ1łyżka
Galanga25gramów
Kokosowe mleko250mililitrów
Kolendra
Pieczarki150gramów
Piersi z kurczaka500gramów
Pikantny sos chili1łyżeczka
Sok z cytryny½decylitra
Sos rybny2łyżki
Trawa cytrynowa1sztuka
Woda½litra

1. 

woda ½ litra  galanga 25 g  trawa cytrynowa 1 sztuka

Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy na drobno pokrojoną galangę i trawę cytrynową pokrojoną wzdłuż na 3-4 cm kawałki.

2. 

piersi z kurczaka 500 g

Mięso z piersi z kurczaka kroimy na cienkie plasterki w poprzek mięśni szkieletowych i dodajemy do garnka gdy woda zacznie wrzeć.

3. 

kokosowe mleko 250 ml  pikantny sos chili 1 łyżeczka  sos rybny 2 łyżki  sok z cytryny ½ dl  cukier kryształ 1 łyżka  pieczarki 150 g

Dodajemy wymienione składniki i często mieszając gotujemy 10-15 minut.

4. 

kolendra

Na koniec dodajemy listki kolendry.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się