Wszystkie przepisy > > Kuchnia azjatycka
Wszystkie przepisy > > Kuchnia azjatycka
Kiczadi (Kichadi) jest podstawą indyjskiej kuchni. W ajurwedzie jest główną leczącą, równoważącą i odtruwającą potrawą. Ma bardzo korzystny wpływ na narządy trawienne. Podstawą są przyprawy, ryż Basmati, fasola Mungo (lub soczewica) i warzywa.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
45 min.Trudność
wysoka
Przepis na konserwowaną soczewicę i tofu w gęstym słodko-kwaśnym sosie z pomidorami. Proste danie, które bardzo smakuje również dzieciom. Nadaje się do prawie każdego dodatku.
Pichcił
MichalCzas przygotowania
45 min.Trudność
średnia
Bardzo smaczne ziemniaki jako dodatek, możemy również podawać jako samodzielne danie. Przepis inspirowany indyjską kuchnią.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
50 min.Trudność
średnia
Smaczna ćwikłowa raita (Beetroot raita, Chukander) jest ulubionym dodatkiem do pikantnych indyjskich dań. Ma delikatny słodko-kwaśny smak i nadaje się też jako osobne danie na dietetyczną kolację.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
1 h. 15 min.Trudność
niska
Ćwikłowe kotleciki kofty są bardzo zdrowe i smaczne. Choć smaży się je w oleju to tłuste nie są. Serwujemy je w ramach indyjskiego menu.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
60 min.Trudność
średnia
Halawa (Sooji Ka Halwa) to lubiane słodkie indyjskie ciasto. Jest bardzo smaczne a jego przygotowanie jest bardzo łatwe.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
35 min.Trudność
wysoka
Delikatnie pikantne duszone ziemniaki z indyjską przyprawą.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
24 min.Trudność
średnia
Podajemy z gotowanymi ziemniakami, albo ryżem, według smaku również ze świeżą surówką warzywną.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
40 min.Trudność
niska
Przepis na wegetariańskie Dashi - bulion z wodorostów Kombu. W japońskiej kuchni używa się go jako podstawowy składnik do różnych dań.
Pichcił
MichalCzas przygotowania
4 h. Trudność
niska
Nimba chawal - cytrynowy ryż, jest ulubionym przepisem na przygotowanie ryżu w południowych Indiach. Podaje się jako samodzielne danie, ewentualnie w kombinacji z innymi indyjskimi daniami. Ma smak lekko kwaśny, pikantny i słony. Polecamy jeden z podstawowych przepisów na jego przygotowanie.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
35 min.Trudność
średnia
Spróbujcie i w waszej kuchni wyczarować tą bardzo smaczną i zdrową strączkową potrawę. Możecie ją serwować jako dodatek razem z ryżem. Dla urozmaicenia dodajcie jajko, grillowane warzywa, tofu lub mięso.
Pichcił
MichalCzas przygotowania
40 min.Trudność
średnia
Smaczny i odżywczo wartościowy ziemniaczany dodatek na orientalny sposób.
Pichcił
MichalCzas przygotowania
45 min.Trudność
średnia
Prosta ale bardzo efektywna kombinacja marynowanej wielkiej białej rzodkwi z dobrej jakości sezamowym olejem i nasionami sezamu wzbogaci wasze danie, albo ofertę przekąsek na party.
Pichcił
MichalCzas przygotowania
5 min.Trudność
niska
Smaczne i wyśmienite wegetariańskie danie warzywne inspirowane kuchnią indyjską. Można konsumować z ryżem lub jako samodzielne danie, szczególnie warte uwagi podczas trzymania diety odchudzającej.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
40 min.Trudność
średnia
Piersi z kurczaka o delikatnie pikantnym smaku, przygotowane z warzywną mieszanką na chiński sposób.
Pichcił
JurgasonCzas przygotowania
40 min.Trudność
niska
Zdrowa sałatka (raita), w indyjskim menu podawana do pikantnych dań aby pobrać ciepło z przypraw. Jest również doskonałym pomysłem na zdrową kolację, lub jako dodatek do mięsa, także poza orientalną kuchnią.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
60 min.Trudność
średnia
Prosty, kokosowy smakołyk zainspirowany kuchnią indyjską.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
—Trudność
średnia
Basmati to doskonały długoziarnisty ryż o niepowtarzalnym orzechowym smaku, który jest lekkostrawny i całkowicie bezglutenowy. Ma niski indeks glikemiczny i mniej kalorii niż inne rodzaje ryżu. Po ugotowaniu w ogóle się nie klei ale nie tylko dlatego go pokochacie.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
50 min.Trudność
niska
Wegańskie, smażone, kapuściane "kotleciki" ulubione nie tylko w indyjskiej kuchni. Podajemy z ryżem, ziemniakami, sosami lub sałatkami.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
30 min.Trudność
średnia
Ghee (Ghi) - klarowane masło, oczyszczone masło będące podstawą kuchni indyjskiej. Ma wspaniały zapach i orzechowy smak. Ghi używane przez wiele kultur spoza Indii. Dowodem na to jest to, że i nasze prababki masło tzw. przepuszczaniem je przygotowywały a o Indiach mało wiedziały :)
Pichcił
DadaCzas przygotowania
10 min.Trudność
niska
Wspaniała sałatka, która doskonale nadaje się jako ochładzająca raita do pikantnych dań. I nie muszą to być wyłącznie dania indyjskiej kuchni.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
60 min.Trudność
niska
Orzeźwiające morelowe lassi na gorące letnie dni. Lassi to tradycyjny indyjski napój zawierający jogurt, wodę, przyprawy i owoce. Istnieje wiele odmian tego napoju.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
5 min.Trudność
niska
Przepis na przygotowanie bardzo uniwersalnego wywaru z morskich wodorostów Kombu i płatków wędzonego tuńczyka Katsuobushi. Wykorzystać można na przykład na przygotowanie zupy Miso-shiru.
Pichcił
MichalCzas przygotowania
—Trudność
średnia