swiatwemnie.pl

> Kuchnia azjatycka

Kuchnia azjatycka

 
Marynowana rzodkiew z sezamem

Prosta ale bardzo efektywna kombinacja marynowanej wielkiej białej rzodkwi z dobrej jakości sezamowym olejem i nasionami sezamu wzbogaci wasze danie, albo ofertę przekąsek na party.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

5 min.

Trudność

niska

Fasolowe buchty Nowy przepis

Fasolowe buchty

Przepis na przygotowanie popularnych na świecie japońskich drożdżowych bucht "Anpan" z nadzieniem z rozgotowanych i rozmiksowanych czerwonych fasoli z cukrem.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Smażone grzyby Shimeji

Przepis na przygotowanie smacznych grzybów shimeji z Azji Wschodniej. Smażone są na marchewce oraz cebulce i doprawione rybnym sosem.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

15 min.

Trudność

niska

Miso zupa z tofu Nowy przepis

Miso zupa z tofu

Tradycyjna japońska zupa, której podstawowymi składnikami są "miso" pasta i wywar "dashi". Najpopularniejsza jest wersja z dodatkiem tofu i suszonych wodorostów, ale użyć można również grzyby, wiosenną cebulkę, warzywa albo jajka.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

15 min.

Trudność

niska

Tajska zupa z kurczaka z mlekiem kokosowym

Przepis na tajską zupę Tom Kha Gai z kokosowym mlekiem i mięsem z kurczaka.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

Kapusta pak choi z grzybami shiitake

Prosty przepis na przygotowanie chińskiej kapusty Pak choi i aromatycznych grzybów shiitake na czosnku i imbirze z odrobiną ostrygowego sosu.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

niska

Mango Lassi

Orzeźwiający napój z rozmiksowanego manga i jogurtu. Pochodzi z Indii i jest doskonały! Podajemy schłodzony albo z lodem.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

10 min.

Trudność

niska

Sos z czerwonej soczewicy z kokosowym mlekiem

Przepis na rozgrzewający indyjski soczewicowy dal z kokosowym mlekiem (Coconut red lenthil dhal). Podajemy z ryżem, duszonymi warzywami, raitou, warzywnymi kotlecikami ... albo tylko z kromką chleba. Wymieniona ilość porcji zależy od kombinacji z innymi daniami.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

niska

Warzywne subji z cukinią

Duszona, pikantna, indyjska mieszanka z marchewki, ziemniaków i cukinii. Ilość porcji zależy od ilości podawanych dodatków do tych smacznych warzyw. Przy podawaniu tylko z ryżem są to około 4 porcje.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Smażone przyprawione ziemniaki z cebulą

Bardzo smaczne ziemniaki jako dodatek, możemy również podawać jako samodzielne danie. Przepis inspirowany indyjską kuchnią.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

Indyjskie ciasto z kaszy manny

Halawa (Sooji Ka Halwa) to lubiane słodkie indyjskie ciasto. Jest bardzo smaczne a jego przygotowanie jest bardzo łatwe.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

wysoka

Indyjskie placki chlebowe Chapati

Chlebowe placki Chapati są tradycyjnym indyjskim dodatkiem. Te placki mają wiele postaci - podstawowe składają się tylko z mąki i wody.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Nektarynkowy chutney

Nektarynkowy pikantny sos. Chutney podaje się zwykle w małej ilości do wegetariańskich dań. Szczególnie dobrze doprawi na przykład warzywne curry.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

15 min.

Trudność

średnia

Azjatyckie piersi z kurczaka

Podajemy z gotowanymi ziemniakami, albo ryżem, według smaku również ze świeżą surówką warzywną.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

Cytrynowy ryż

Nimba chawal - cytrynowy ryż, jest ulubionym przepisem na przygotowanie ryżu w południowych Indiach. Podaje się jako samodzielne danie, ewentualnie w kombinacji z innymi indyjskimi daniami. Ma smak lekko kwaśny, pikantny i słony. Polecamy jeden z podstawowych przepisów na jego przygotowanie.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

Wywar Dashi

Przepis na przygotowanie wywaru z suszonych sardelek.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

Kalafior z indyjskimi przyprawami

Przepis na pikantny kalafior z indyjskimi przyprawami i ciecierzycą. Jako dodatek możemy podawać ryż basmati.

Pichcił

Zuzka

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

Szpinakowe ziemniaki

Smaczny i odżywczo wartościowy ziemniaczany dodatek na orientalny sposób.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Kurczak po chińsku

Piersi z kurczaka o delikatnie pikantnym smaku, przygotowane z warzywną mieszanką na chiński sposób.

Pichcił

Jurgason

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

Czerwona soczewica ze szpinakiem

Soczewicowy dal ze szpinakiem (Palak Dal, Dal Palak), to wspaniały indyjski sos z drobnej soczewicy i świeżego szpinaku. Jest to doskonałe, syte i zdrowe danie. I choć indyjską kuchnię nie preferujecie, to to wam na pewno będzie smakować, wystarczy tylko spróbować.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

 
 

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się