swiatwemnie.pl

> Kuchnia azjatycka

Kuchnia azjatycka

 
Tofu w soczewicowym sosie

Przepis na konserwowaną soczewicę i tofu w gęstym słodko-kwaśnym sosie z pomidorami. Proste danie, które bardzo smakuje również dzieciom. Nadaje się do prawie każdego dodatku.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Miso zupa z fasolką szparagową

Tradycyjna japońska zupa, której podstawowymi składnikami są "miso" pasta i wywar "dashi". Ta propozycja jest z gotowaną fasolką szparagową i gotowanym jajkiem.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

średnia

Marynowana rzodkiew z sezamem

Prosta ale bardzo efektywna kombinacja marynowanej wielkiej białej rzodkwi z dobrej jakości sezamowym olejem i nasionami sezamu wzbogaci wasze danie, albo ofertę przekąsek na party.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

5 min.

Trudność

niska

Fasolowe buchty Nowy przepis

Fasolowe buchty

Przepis na przygotowanie popularnych na świecie japońskich drożdżowych bucht "Anpan" z nadzieniem z rozgotowanych i rozmiksowanych czerwonych fasoli z cukrem.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Smażone grzyby Shimeji

Przepis na przygotowanie smacznych grzybów shimeji z Azji Wschodniej. Smażone są na marchewce oraz cebulce i doprawione rybnym sosem.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

15 min.

Trudność

niska

Miso zupa z tofu Nowy przepis

Miso zupa z tofu

Tradycyjna japońska zupa, której podstawowymi składnikami są "miso" pasta i wywar "dashi". Najpopularniejsza jest wersja z dodatkiem tofu i suszonych wodorostów, ale użyć można również grzyby, wiosenną cebulkę, warzywa albo jajka.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

15 min.

Trudność

niska

Jabłkowa przyprawiana sałatka

Seb ka raita - jabłkowa sałatka z przyprawami i jogurtem. Pomimo zawartości przypraw, w jakże słodkiej sałatce, pikantny smak nie jest odczuwalny. Sałatkę podaje się do różnych dań w indyjskiej kuchni, uzupełnia i równoważy smaki.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

10 min.

Trudność

niska

Ziemniaki z kurkumą

Delikatnie pikantne duszone ziemniaki z indyjską przyprawą.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

24 min.

Trudność

średnia

Kombu Dashi

Przepis na wegetariańskie Dashi - bulion z wodorostów Kombu. W japońskiej kuchni używa się go jako podstawowy składnik do różnych dań.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

4 h.

Trudność

niska

Pomidorowa sałatka z jogurtem

Tamatar Raita (Pomidorowa Raita) to smaczna sałatka chętnie podawana z prawie wszystkimi słonymi wegetariańskimi daniami. Jej przygotowanie jest szybkie i łatwe.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

10 min.

Trudność

niska

Wiosenna chińska zupa

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

Soczewicowy masala dal

Spróbujcie i w waszej kuchni wyczarować tą bardzo smaczną i zdrową strączkową potrawę. Możecie ją serwować jako dodatek razem z ryżem. Dla urozmaicenia dodajcie jajko, grillowane warzywa, tofu lub mięso.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Kokosowe duszone warzywa

Smaczne i wyśmienite wegetariańskie danie warzywne inspirowane kuchnią indyjską. Można konsumować z ryżem lub jako samodzielne danie, szczególnie warte uwagi podczas trzymania diety odchudzającej.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Smażony kalafior w cieście z ciecierzycy

Kalafiorowa pakora (Gobi pakora) jest jedną z wielu smacznych i chrupiących warzywnych pakor ulubionych w Indii. Podaje się jako wieczorne przekąski z dobrą filiżanką herbaty. Może tworzyć też część obiadowego menu.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Kuleczki z ciecierzycy z migdałami

Besan ladoo (laduu) to ulubiony indyjski deser wytworzony z mąki z ciecierzycy, ghee (masła) i cukru. Do deseru najczęściej dodaje się migdały, pistacje, ale także kokos lub pachnący kardamon.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Ćwikłowo-marchewkowa sałatka z jogurtem

Zdrowa sałatka (raita), w indyjskim menu podawana do pikantnych dań aby pobrać ciepło z przypraw. Jest również doskonałym pomysłem na zdrową kolację, lub jako dodatek do mięsa, także poza orientalną kuchnią.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie

Basmati to doskonały długoziarnisty ryż o niepowtarzalnym orzechowym smaku, który jest lekkostrawny i całkowicie bezglutenowy. Ma niski indeks glikemiczny i mniej kalorii niż inne rodzaje ryżu. Po ugotowaniu w ogóle się nie klei ale nie tylko dlatego go pokochacie.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

niska

Łosoś na Teriyaki

Przepis na szybkie i oszczędne przygotowanie doskonałego i zdrowego dania.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

10 min.

Trudność

niska

Porowa sałatka z jogurtem

Wspaniała sałatka, która doskonale nadaje się jako ochładzająca raita do pikantnych dań. I nie muszą to być wyłącznie dania indyjskiej kuchni.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

Marchewkowa ostro kwaśna zupa

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

 
 

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się