swiatwemnie.pl

> Kuchnia azjatycka

Kuchnia azjatycka

 
Tofu w soczewicowym sosie

Przepis na konserwowaną soczewicę i tofu w gęstym słodko-kwaśnym sosie z pomidorami. Proste danie, które bardzo smakuje również dzieciom. Nadaje się do prawie każdego dodatku.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Miso zupa z fasolką szparagową

Tradycyjna japońska zupa, której podstawowymi składnikami są "miso" pasta i wywar "dashi". Ta propozycja jest z gotowaną fasolką szparagową i gotowanym jajkiem.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

średnia

Marynowana rzodkiew z sezamem

Prosta ale bardzo efektywna kombinacja marynowanej wielkiej białej rzodkwi z dobrej jakości sezamowym olejem i nasionami sezamu wzbogaci wasze danie, albo ofertę przekąsek na party.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

5 min.

Trudność

niska

Gotowane kuleczki z ciecierzycą i kokosem

Prosty, kokosowy smakołyk zainspirowany kuchnią indyjską.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Awase Dashi

Przepis na przygotowanie bardzo uniwersalnego wywaru z morskich wodorostów Kombu i płatków wędzonego tuńczyka Katsuobushi. Wykorzystać można na przykład na przygotowanie zupy Miso-shiru.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Kapuściane trufle

Wegańskie, smażone, kapuściane "kotleciki" ulubione nie tylko w indyjskiej kuchni. Podajemy z ryżem, ziemniakami, sosami lub sałatkami.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

Pikantny groch z marchewką

Wegetariańskie danie inspirowane indyjską kuchnią. Podajemy z ryżem basmati i ze smaczną ananasową sałatką z jogurtem.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Klarowane masło

Ghee (Ghi) - klarowane masło, oczyszczone masło będące podstawą kuchni indyjskiej. Ma wspaniały zapach i orzechowy smak. Ghi używane przez wiele kultur spoza Indii. Dowodem na to jest to, że i nasze prababki masło tzw. przepuszczaniem je przygotowywały a o Indiach mało wiedziały :)

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

10 min.

Trudność

niska

Rosół z nudlami

Doskonała japońska zupa.

Pichcił

Mioo

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Ajurwedyjska zupa Kiczadi

Kiczadi (Kichadi) jest podstawą indyjskiej kuchni. W ajurwedzie jest główną leczącą, równoważącą i odtruwającą potrawą. Ma bardzo korzystny wpływ na narządy trawienne. Podstawą są przyprawy, ryż Basmati, fasola Mungo (lub soczewica) i warzywa.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

wysoka

Marchwiowo - ziemniaczane sabji w pomidorowym sosie

Przepis na przygotowanie sabji, indyjskiej mieszanki duszonych warzyw, ziemniaków i przypraw, na cebulowo-pomidorowym zakładzie. Możemy podawać z ryżem, jako główne danie dnia.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

Warzywne subji z cukinią

Duszona, pikantna, indyjska mieszanka z marchewki, ziemniaków i cukinii. Ilość porcji zależy od ilości podawanych dodatków do tych smacznych warzyw. Przy podawaniu tylko z ryżem są to około 4 porcje.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Gomasio - sól sezamowa

Przepis na przyprawę pochodzącą z japońskiej tradycyjnej kuchni. Używa się jej przy doprawianiu ryżu, roślin strączkowych lub ryb.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

10 min.

Trudność

niska

Pikantne jabłkowe chutney z kokosem

Przepis na jeden z wielu ulubionych chutney z indyjskiej kuchni. Podaje się jako doprawiany, gęsty sos do różnych dań w indyjskim menu.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

Kalafior po mandżursku

Przepis na doskonałe indyjsko-chińskie danie z kalafiora, w delikatnie pikantnym sosie (Gobi manchurian). Bardzo smakuje również dzieciom. Jeśli gotujecie tylko dla dorosłych, nie szczędźcie sobie w przyprawianiu pikantnej pasty, albo ostrej papryczki.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

Wieprzowy wok z tofu

Kolorowy wok z azjatyckiej kuchni. Podajemy z ryżem albo ryżowym makaronem.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

niska

Groch ze szpinakiem na gęsto

Groch ze szpinakiem na gęsto inspirowany indyjską kuchnią.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Wywar Dashi

Przepis na przygotowanie wywaru z suszonych sardelek.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

Jabłkowa przyprawiana sałatka

Seb ka raita - jabłkowa sałatka z przyprawami i jogurtem. Pomimo zawartości przypraw, w jakże słodkiej sałatce, pikantny smak nie jest odczuwalny. Sałatkę podaje się do różnych dań w indyjskiej kuchni, uzupełnia i równoważy smaki.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

10 min.

Trudność

niska

Kalafior z indyjskimi przyprawami

Przepis na pikantny kalafior z indyjskimi przyprawami i ciecierzycą. Jako dodatek możemy podawać ryż basmati.

Pichcił

Zuzka

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

 
 

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się