swiatwemnie.pl

> Kuchnia azjatycka

Kuchnia azjatycka

 

Ajurwedyjska zupa Kiczadi

Ajurwedyjska zupa Kiczadi

Kiczadi (Kichadi) jest podstawą indyjskiej kuchni. W ajurwedzie jest główną leczącą, równoważącą i odtruwającą potrawą. Ma bardzo korzystny wpływ na narządy trawienne. Podstawą są przyprawy, ryż Basmati, fasola Mungo (lub soczewica) i warzywa.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
wysoka

Tofu w soczewicowym sosie

Tofu w soczewicowym sosie

Przepis na konserwowaną soczewicę i tofu w gęstym słodko-kwaśnym sosie z pomidorami. Proste danie, które bardzo smakuje również dzieciom. Nadaje się do prawie każdego dodatku.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
średnia

Smażone przyprawione ziemniaki z cebulą

Smażone przyprawione ziemniaki z cebulą

Bardzo smaczne ziemniaki jako dodatek, możemy również podawać jako samodzielne danie. Przepis inspirowany indyjską kuchnią.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
50 min.
Trudność
średnia

Ćwikłowa sałatka z jogurtem i migdałami

Ćwikłowa sałatka z jogurtem i migdałami

Smaczna ćwikłowa raita (Beetroot raita, Chukander) jest ulubionym dodatkiem do pikantnych indyjskich dań. Ma delikatny słodko-kwaśny smak i nadaje się też jako osobne danie na dietetyczną kolację.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
1 h. 15 min.
Trudność
niska

Ćwikłowe kofty

Ćwikłowe kofty

Ćwikłowe kotleciki kofty są bardzo zdrowe i smaczne. Choć smaży się je w oleju to tłuste nie są. Serwujemy je w ramach indyjskiego menu.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia

Indyjskie ciasto z kaszy manny

Indyjskie ciasto z kaszy manny

Halawa (Sooji Ka Halwa) to lubiane słodkie indyjskie ciasto. Jest bardzo smaczne a jego przygotowanie jest bardzo łatwe.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
35 min.
Trudność
wysoka

Ziemniaki z kurkumą

Ziemniaki z kurkumą

Delikatnie pikantne duszone ziemniaki z indyjską przyprawą.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
24 min.
Trudność
średnia

Azjatyckie piersi z kurczaka

Azjatyckie piersi z kurczaka

Podajemy z gotowanymi ziemniakami, albo ryżem, według smaku również ze świeżą surówką warzywną.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska

Kombu Dashi

Kombu Dashi

Przepis na wegetariańskie Dashi - bulion z wodorostów Kombu. W japońskiej kuchni używa się go jako podstawowy składnik do różnych dań.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
4 h.
Trudność
niska

Cytrynowy ryż

Cytrynowy ryż

Nimba chawal - cytrynowy ryż, jest ulubionym przepisem na przygotowanie ryżu w południowych Indiach. Podaje się jako samodzielne danie, ewentualnie w kombinacji z innymi indyjskimi daniami. Ma smak lekko kwaśny, pikantny i słony. Polecamy jeden z podstawowych przepisów na jego przygotowanie.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
35 min.
Trudność
średnia

Soczewicowy masala dal

Soczewicowy masala dal

Spróbujcie i w waszej kuchni wyczarować tą bardzo smaczną i zdrową strączkową potrawę. Możecie ją serwować jako dodatek razem z ryżem. Dla urozmaicenia dodajcie jajko, grillowane warzywa, tofu lub mięso.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia

Szpinakowe ziemniaki

Szpinakowe ziemniaki

Smaczny i odżywczo wartościowy ziemniaczany dodatek na orientalny sposób.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
średnia

Marynowana rzodkiew z sezamem

Marynowana rzodkiew z sezamem

Prosta ale bardzo efektywna kombinacja marynowanej wielkiej białej rzodkwi z dobrej jakości sezamowym olejem i nasionami sezamu wzbogaci wasze danie, albo ofertę przekąsek na party.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
5 min.
Trudność
niska

Kokosowe duszone warzywa

Kokosowe duszone warzywa

Smaczne i wyśmienite wegetariańskie danie warzywne inspirowane kuchnią indyjską. Można konsumować z ryżem lub jako samodzielne danie, szczególnie warte uwagi podczas trzymania diety odchudzającej.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia

Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku

Piersi z kurczaka o delikatnie pikantnym smaku, przygotowane z warzywną mieszanką na chiński sposób.

Pichcił
Jurgason
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska

Ćwikłowo-marchewkowa sałatka z jogurtem

Ćwikłowo-marchewkowa sałatka z jogurtem

Zdrowa sałatka (raita), w indyjskim menu podawana do pikantnych dań aby pobrać ciepło z przypraw. Jest również doskonałym pomysłem na zdrową kolację, lub jako dodatek do mięsa, także poza orientalną kuchnią.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia

Gotowane kuleczki z ciecierzycą i kokosem

Gotowane kuleczki z ciecierzycą i kokosem

Prosty, kokosowy smakołyk zainspirowany kuchnią indyjską.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie

Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie

Basmati to doskonały długoziarnisty ryż o niepowtarzalnym orzechowym smaku, który jest lekkostrawny i całkowicie bezglutenowy. Ma niski indeks glikemiczny i mniej kalorii niż inne rodzaje ryżu. Po ugotowaniu w ogóle się nie klei ale nie tylko dlatego go pokochacie.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
50 min.
Trudność
niska

Kapuściane trufle

Kapuściane trufle

Wegańskie, smażone, kapuściane "kotleciki" ulubione nie tylko w indyjskiej kuchni. Podajemy z ryżem, ziemniakami, sosami lub sałatkami.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia

Klarowane masło

Klarowane masło

Ghee (Ghi) - klarowane masło, oczyszczone masło będące podstawą kuchni indyjskiej. Ma wspaniały zapach i orzechowy smak. Ghi używane przez wiele kultur spoza Indii. Dowodem na to jest to, że i nasze prababki masło tzw. przepuszczaniem je przygotowywały a o Indiach mało wiedziały :)

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
10 min.
Trudność
niska

Porowa sałatka z jogurtem

Porowa sałatka z jogurtem

Wspaniała sałatka, która doskonale nadaje się jako ochładzająca raita do pikantnych dań. I nie muszą to być wyłącznie dania indyjskiej kuchni.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
niska

Jogurtowy napój z morelami

Jogurtowy napój z morelami

Orzeźwiające morelowe lassi na gorące letnie dni. Lassi to tradycyjny indyjski napój zawierający jogurt, wodę, przyprawy i owoce. Istnieje wiele odmian tego napoju.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
5 min.
Trudność
niska

Rosół z nudlami

Rosół z nudlami

Doskonała japońska zupa.

Pichcił
Mioo
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Awase Dashi

Awase Dashi

Przepis na przygotowanie bardzo uniwersalnego wywaru z morskich wodorostów Kombu i płatków wędzonego tuńczyka Katsuobushi. Wykorzystać można na przykład na przygotowanie zupy Miso-shiru.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
Trudność
średnia

 

 
 

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się