swiatwemnie.pl

Kućmok - placek ziemniaczany

     

Ulubiony wielki ziemniaczany placek pieczony w piekarniku.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Bryndza125gramów
Cebula150gramów
Czosnek5ząbków
Jajka kurze2sztuki
Kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)2łyżki
Majeranek2łyżeczki
Mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
Mąka chlebowa pszenna t750100gramów
Smalec
Sól2łyżeczki
Ziemniaki1kilogram

1. 

ziemniaki 1 kg  czosnek 5 ząbków  cebula 150 g

Ziemniaki obieramy, myjemy i na grubo trzemy. Obieramy czosnek i cebulę. Cebulę trzemy, czosnek przeciskamy i dodajemy do ziemniaków.

2. 

mleko półtłuste 1,5% 200 ml

Wlewamy mleko i miksujemy blenderem.

3. 

jajka kurze 2 sztuki

Dodajemy jajka,

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 100 g  majeranek 2 łyżeczki  sól 2 łyżeczki

... mąkę, majeranek i sól.

5. 

smalec

Blachę (42X32 cm) smarujemy smalcem i wylewamy na nią ciasto.

6. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około godzinę. Kroimy na porcje.

7. 

bryndza 125 g  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 2 łyżki

Bryndzę mieszamy z odrobiną śmietany...

8. 

...i każdą porcję przed podawaniem smarujemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się