swiatwemnie.pl

Kućmok - placek ziemniaczany

     

Ulubiony wielki ziemniaczany placek pieczony w piekarniku.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

 

bryndza125gramów
cebula150gramów
czosnek5ząbków
jajka kurze2sztuki
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)2łyżki
majeranek2łyżeczki
mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750100gramów
smalec0
sól2łyżeczki
ziemniaki1kilogram

1. 

ziemniaki 1 kilogram  czosnek 5 ząbków  cebula 150 gramów

Ziemniaki obieramy, myjemy i na grubo trzemy. Obieramy czosnek i cebulę. Cebulę trzemy, czosnek przeciskamy i dodajemy do ziemniaków.

2. 

mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów

Wlewamy mleko i miksujemy blenderem.

3. 

jajka kurze 2 sztuki

Dodajemy jajka,

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów  majeranek 2 łyżeczki  sól 2 łyżeczki

... mąkę, majeranek i sól.

5. 

smalec

Blachę (42X32 cm) smarujemy smalcem i wylewamy na nią ciasto.

6. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około godzinę. Kroimy na porcje.

7. 

bryndza 125 gramów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 2 łyżki

Bryndzę mieszamy z odrobiną śmietany...

8. 

...i każdą porcję przed podawaniem smarujemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się