Tort jabłkowo-mascarpone bez pieczenia
Wyjątkowo smaczny i soczysty tort.
przepis,fotoprzepis,jabłka,mascarpone,Torty,Bez pieczenia,Sezonowe przepisy
Torty
Kategorie
Torty › Bez pieczenia › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Jabłka (zima) › Torty bez pieczenia ›
Składniki
Składniki
Delikatny chudy twaróg | 250 | gramów | |
budyń waniliowy w proszku | 74 | gramów | |
cukier kryształ | 80 | gramów | |
cukier puder | 80 | gramów | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
herbatniki maślane | 250 | gramów | |
jabłka | 800 | gramów | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 50 | gramów | |
kakao proszek | - | ||
mascarpone | 300 | gramów | |
masło | 150 | gramów | |
olej kokosowy | 30 | gramów | |
posypka czekoladowa | 80 | gramów | |
sok z cytryny | 20 | mililitrów | |
woda | 400 | mililitrów |
Przepis
4.
Herbatnikową miazgę wkładamy do tortowej formy i dobrze ubijamy.
5. Jabłkowe nadzienie
jabłka 800 gramów • cukier kryształ 80 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka • woda 100 mililitrów
Jabłka obieramy i kroimy na małe kostki. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, cynamon i wodę. 10 minut gotujemy.
7.
...dolewamy do jabłek i gotujemy do zgęstnienia. Delikatnie mieszamy aby się jabłka nie rozbiły. Zostawiamy do częściowego ostygnięcia.
9.
Jabłkowe nadzienie równomiernie rozkładamy na spód i schładzamy. Zostawiamy do całkowitego schłodzenia.
10. Mascarpone-twarogowy krem
mascarpone 300 gramów • Delikatny chudy twaróg 250 gramów • cukier puder 80 gramów • jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 50 gramów
Mascarpone mieszamy z twarogiem, cukrem i jogurtem.
11.
posypka czekoladowa 80 gramów
Do kremu dodajemy drobne kawałki czekolady - do dekoracji cukierniczych.
12.
Krem nacieramy na jabłkowe nadzienie i schładzamy.
13. Wskazówka na udekorowanie
Na papierze do pieczenia narysujemy jabłko, papier przekładamy i wycinamy narysowane jabłko. Dzięki przekładaniu papieru wytworzy nam się więcej szablonów jabłek.
14.
Papierowe jabłka układamy na tort.
16.
Tort zostawiamy w chłodnym miejscu do zestalenia co najmniej 4 godziny do podawania. Przed podaniem kroimy na większe lub mniejsze porcje według smaku, lub w zależności od liczby gości.
Smacznego!