Tort jabłkowo-mascarpone bez pieczenia
![Tort jabłkowo-mascarpone bez pieczenia](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001259/img_pl_4x3/tort-jablkowo-mascarpone-bez-pieczenia_00180.jpg)
Wyjątkowo smaczny i soczysty tort.
przepis,fotoprzepis,jabłka,mascarpone,Torty,Bez pieczenia
Torty
Kategorie
Torty Bez pieczenia Desery z jabłek Sezon - Jabłka (zima) Sezon - Jabłka (jesień) Torty bez pieczenia
Składniki
Składniki
Delikatny chudy twaróg | 250 | gramów | |
budyń waniliowy w proszku | 74 | gramów | |
cukier kryształ | 80 | gramów | |
cukier puder | 80 | gramów | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
herbatniki maślane | 250 | gramów | |
jabłka | 800 | gramów | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 50 | gramów | |
kakao proszek | - | ||
mascarpone | 300 | gramów | |
masło | 150 | gramów | |
olej kokosowy | 30 | gramów | |
posypka czekoladowa | 80 | gramów | |
sok z cytryny | 20 | mililitrów | |
woda | 400 | mililitrów |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001259/small/IMG_5206.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001259/small/IMG_5209.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001259/small/IMG_5211.jpg)
4.
Herbatnikową miazgę wkładamy do tortowej formy i dobrze ubijamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001259/small/IMG_5212.jpg)
5. Jabłkowe nadzienie
jabłka 800 gramów • cukier kryształ 80 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka • woda 100 mililitrów
Jabłka obieramy i kroimy na małe kostki. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, cynamon i wodę. 10 minut gotujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001259/small/IMG_5215.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001259/small/IMG_5216.jpg)
7.
...dolewamy do jabłek i gotujemy do zgęstnienia. Delikatnie mieszamy aby się jabłka nie rozbiły. Zostawiamy do częściowego ostygnięcia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001259/small/IMG_5218.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001259/small/IMG_5220.jpg)
9.
Jabłkowe nadzienie równomiernie rozkładamy na spód i schładzamy. Zostawiamy do całkowitego schłodzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001259/small/IMG_5223.jpg)
10. Mascarpone-twarogowy krem
mascarpone 300 gramów • Delikatny chudy twaróg 250 gramów • cukier puder 80 gramów • jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 50 gramów
Mascarpone mieszamy z twarogiem, cukrem i jogurtem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001259/small/IMG_5227.jpg)
11.
posypka czekoladowa 80 gramów
Do kremu dodajemy drobne kawałki czekolady - do dekoracji cukierniczych.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001259/small/IMG_5229.jpg)
12.
Krem nacieramy na jabłkowe nadzienie i schładzamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001259/small/IMG_5231.jpg)
13. Wskazówka na udekorowanie
Na papierze do pieczenia narysujemy jabłko, papier przekładamy i wycinamy narysowane jabłko. Dzięki przekładaniu papieru wytworzy nam się więcej szablonów jabłek.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001259/small/IMG_5233.jpg)
14.
Papierowe jabłka układamy na tort.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001259/small/IMG_5234.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001259/small/IMG_5239.jpg)
16.
Tort zostawiamy w chłodnym miejscu do zestalenia co najmniej 4 godziny do podawania. Przed podaniem kroimy na większe lub mniejsze porcje według smaku, lub w zależności od liczby gości.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001259/small/IMG_5245.jpg)
Smacznego!