swiatwemnie.pl

Tort jabłkowo-mascarpone bez pieczenia

    

Wyjątkowo smaczny i soczysty tort.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

 

Delikatny chudy twaróg250gramów
budyń waniliowy w proszku74gramów
cukier kryształ80gramów
cukier puder80gramów
cynamon mielony1łyżeczka
herbatniki maślane250gramów
jabłka800gramów
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu50gramów
kakao proszek-
mascarpone300gramów
masło150gramów
olej kokosowy30gramów
posypka czekoladowa80gramów
sok z cytryny20mililitrów
woda400mililitrów

1. Spód

herbatniki maślane 250 gramów

Herbatniki na drobno mielimy albo kruszymy.

Spód

2. 

masło 150 gramów

Rozpuszczamy masło i dolewamy do herbatników.

3. 

olej kokosowy 30 gramów

Dodajemy kokosowy olej i ręką dobrze mieszamy.

4. 

Herbatnikową miazgę wkładamy do tortowej formy i dobrze ubijamy.

5. Jabłkowe nadzienie

jabłka 800 gramów  cukier kryształ 80 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka  woda 100 mililitrów

Jabłka obieramy i kroimy na małe kostki. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, cynamon i wodę. 10 minut gotujemy.

Jabłkowe nadzienie

6. 

woda 300 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 74 gramów

Budyń w proszku wymieszamy w wodzie...

7. 

...dolewamy do jabłek i gotujemy do zgęstnienia. Delikatnie mieszamy aby się jabłka nie rozbiły. Zostawiamy do częściowego ostygnięcia.

8. 

sok z cytryny 20 mililitrów

Dodajemy świeży sok z cytryny.

9. 

Jabłkowe nadzienie równomiernie rozkładamy na spód i schładzamy. Zostawiamy do całkowitego schłodzenia.

10. Mascarpone-twarogowy krem

mascarpone 300 gramów  Delikatny chudy twaróg 250 gramów  cukier puder 80 gramów  jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 50 gramów

Mascarpone mieszamy z twarogiem, cukrem i jogurtem.

Mascarpone-twarogowy krem

11. 

posypka czekoladowa 80 gramów

Do kremu dodajemy drobne kawałki czekolady - do dekoracji cukierniczych.

12. 

Krem nacieramy na jabłkowe nadzienie i schładzamy.

13. Wskazówka na udekorowanie

Na papierze do pieczenia narysujemy jabłko, papier przekładamy i wycinamy narysowane jabłko. Dzięki przekładaniu papieru wytworzy nam się więcej szablonów jabłek.

Wskazówka na udekorowanie

14. 

Papierowe jabłka układamy na tort.

15. 

kakao proszek

Posypujemy przesianym kakaem a papierowe szablony ostrożnie usuwamy.

16. 

Tort zostawiamy w chłodnym miejscu do zestalenia co najmniej 4 godziny do podawania. Przed podaniem kroimy na większe lub mniejsze porcje według smaku, lub w zależności od liczby gości.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się