swiatwemnie.pl

Tort jabłkowo-mascarpone bez pieczenia

Tort jabłkowo-mascarpone bez pieczenia

    

Wyjątkowo smaczny i soczysty tort.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

 

1. Spód

herbatniki maślane 250 gramów

Herbatniki na drobno mielimy albo kruszymy.

Spód

2. 

masło 150 gramów

Rozpuszczamy masło i dolewamy do herbatników.

3. 

olej kokosowy 30 gramów

Dodajemy kokosowy olej i ręką dobrze mieszamy.

4. 

Herbatnikową miazgę wkładamy do tortowej formy i dobrze ubijamy.

5. Jabłkowe nadzienie

jabłka 800 gramów  cukier kryształ 80 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka  woda 100 mililitrów

Jabłka obieramy i kroimy na małe kostki. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, cynamon i wodę. 10 minut gotujemy.

Jabłkowe nadzienie

6. 

woda 300 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 74 gramów

Budyń w proszku wymieszamy w wodzie...

7. 

...dolewamy do jabłek i gotujemy do zgęstnienia. Delikatnie mieszamy aby się jabłka nie rozbiły. Zostawiamy do częściowego ostygnięcia.

8. 

sok z cytryny 20 mililitrów

Dodajemy świeży sok z cytryny.

9. 

Jabłkowe nadzienie równomiernie rozkładamy na spód i schładzamy. Zostawiamy do całkowitego schłodzenia.

10. Mascarpone-twarogowy krem

mascarpone 300 gramów  Delikatny chudy twaróg 250 gramów  cukier puder 80 gramów  jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 50 gramów

Mascarpone mieszamy z twarogiem, cukrem i jogurtem.

Mascarpone-twarogowy krem

11. 

posypka czekoladowa 80 gramów

Do kremu dodajemy drobne kawałki czekolady - do dekoracji cukierniczych.

12. 

Krem nacieramy na jabłkowe nadzienie i schładzamy.

13. Wskazówka na udekorowanie

Na papierze do pieczenia narysujemy jabłko, papier przekładamy i wycinamy narysowane jabłko. Dzięki przekładaniu papieru wytworzy nam się więcej szablonów jabłek.

Wskazówka na udekorowanie

14. 

Papierowe jabłka układamy na tort.

15. 

kakao proszek

Posypujemy przesianym kakaem a papierowe szablony ostrożnie usuwamy.

16. 

Tort zostawiamy w chłodnym miejscu do zestalenia co najmniej 4 godziny do podawania. Przed podaniem kroimy na większe lub mniejsze porcje według smaku, lub w zależności od liczby gości.

Smacznego!

Delikatny chudy twaróg250gramów
budyń waniliowy w proszku74gramów
cukier kryształ80gramów
cukier puder80gramów
cynamon mielony1łyżeczka
herbatniki maślane250gramów
jabłka800gramów
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu50gramów
kakao proszek-
mascarpone300gramów
masło150gramów
olej kokosowy30gramów
posypka czekoladowa80gramów
sok z cytryny20mililitrów
woda400mililitrów

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się