swiatwemnie.pl

Cytrynowy ryż

    

Nimba chawal - cytrynowy ryż, jest ulubionym przepisem na przygotowanie ryżu w południowych Indiach. Podaje się jako samodzielne danie, ewentualnie w kombinacji z innymi indyjskimi daniami. Ma smak lekko kwaśny, pikantny i słony. Polecamy jeden z podstawowych przepisów na jego przygotowanie.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

 

 

Klarowane masło przepis-
laski cynamonu1sztuka
masło3łyżki
przyprawa chili¼łyżeczki
przyprawa gorczyca biała¼łyżeczki
przyprawa kurkuma½łyżeczki
przyprawa rzymski kmin¼łyżeczki
ryż basmati biały175gramów
sok z cytryny50mililitrów
sól himalajska różowa1łyżeczka
woda420mililitrów

1. 

ryż basmati biały 175 gramów

Ryż przepłukujemy (do przygotowania tego ryżu możemy użyć również inny rodzaj ryżu, nie musi być wyłącznie basmati), zalewamy wodą i odstawiamy na 20 minut. Wodę odcedzamy i ryż odstawiamy by wysechł.

2. 

masło 1 łyżka  Klarowane masło przepis

Podgrzewamy masło (ghee) ...

3. 

przyprawa rzymski kmin ¼ łyżeczki  przyprawa gorczyca biała ¼ łyżeczki  przyprawa chili ¼ łyżeczki  przyprawa kurkuma ½ łyżeczki  laski cynamonu 1 sztuka

... i smażymy na nim chwilkę przyprawy ( dopóki nie zaczną pryskać).

4. 

Dodajemy ryż i 2 minuty smażymy.

5. 

woda 420 mililitrów  sól himalajska różowa 1 łyżeczka

Zalewamy osoloną wodą. Przykrywamy i po zagotowaniu ściągamy z ognia i powoli, 15 minut gotujemy.

6. 

Ściągamy z ognia, wyciągamy cynamon ...

7. 

sok z cytryny 50 mililitrów  masło 2 łyżki

... dodajemy sok z cytryny i masło. Kładziemy na ogień i minutkę-dwie podgrzewamy (nie mieszamy).

8. 

Widelcem delikatnie luzujemy i możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się