swiatwemnie.pl

Cytrynowy ryż

Cytrynowy ryż

    

Nimba chawal - cytrynowy ryż, jest ulubionym przepisem na przygotowanie ryżu w południowych Indiach. Podaje się jako samodzielne danie, ewentualnie w kombinacji z innymi indyjskimi daniami. Ma smak lekko kwaśny, pikantny i słony. Polecamy jeden z podstawowych przepisów na jego przygotowanie.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

ryż basmati biały 175 gramów

Ryż przepłukujemy (do przygotowania tego ryżu możemy użyć również inny rodzaj ryżu, nie musi być wyłącznie basmati), zalewamy wodą i odstawiamy na 20 minut. Wodę odcedzamy i ryż odstawiamy by wysechł.

2. 

masło 1 łyżka  Klarowane masło przepis

Podgrzewamy masło (ghee) ...

3. 

przyprawa rzymski kmin ¼ łyżeczki  przyprawa gorczyca biała ¼ łyżeczki  przyprawa chili ¼ łyżeczki  przyprawa kurkuma ½ łyżeczki  laski cynamonu 1 sztuka

... i smażymy na nim chwilkę przyprawy ( dopóki nie zaczną pryskać).

4. 

Dodajemy ryż i 2 minuty smażymy.

5. 

woda 420 mililitrów  sól himalajska różowa 1 łyżeczka

Zalewamy osoloną wodą. Przykrywamy i po zagotowaniu ściągamy z ognia i powoli, 15 minut gotujemy.

6. 

Ściągamy z ognia, wyciągamy cynamon ...

7. 

sok z cytryny 50 mililitrów  masło 2 łyżki

... dodajemy sok z cytryny i masło. Kładziemy na ogień i minutkę-dwie podgrzewamy (nie mieszamy).

8. 

Widelcem delikatnie luzujemy i możemy podawać.

Smacznego!

Klarowane masło przepis-
laski cynamonu1sztuka
masło3łyżki
przyprawa chili¼łyżeczki
przyprawa gorczyca biała¼łyżeczki
przyprawa kurkuma½łyżeczki
przyprawa rzymski kmin¼łyżeczki
ryż basmati biały175gramów
sok z cytryny50mililitrów
sól himalajska różowa1łyżeczka
woda420mililitrów

 

© 2011 - 2022 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się