swiatwemnie.pl

Cytrynowy ryż

     

Nimba chawal - cytrynowy ryż, jest ulubionym przepisem na przygotowanie ryżu w południowych Indiach. Podaje się jako samodzielne danie, ewentualnie w kombinacji z innymi indyjskimi daniami. Ma smak lekko kwaśny, pikantny i słony. Polecamy jeden z podstawowych przepisów na jego przygotowanie.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

stredná

 

 

 
 
Laski cynamonu1sztuka
Masło3łyżki
Przyprawa chili¼łyżeczki
Przyprawa gorczyca biała¼łyżeczki
Przyprawa kurkuma½łyżeczki
Przyprawa rzymski kmin¼łyżeczki
Ryż basmati biały175gramów
Sok z cytryny50mililitrów
Sól himalajska różowa1łyżeczka
Woda420mililitrów
Klarowane masło

1. 

ryż basmati biały 175 g

Ryż przepłukujemy (do przygotowania tego ryżu możemy użyć również inny rodzaj ryżu, nie musi być wyłącznie basmati), zalewamy wodą i odstawiamy na 20 minut. Wodę odcedzamy i ryż odstawiamy by wysechł.

2. 

masło 1 łyżka  Klarowane masło przepis

Podgrzewamy masło (ghee) ...

3. 

przyprawa rzymski kmin ¼ łyżeczki  przyprawa gorczyca biała ¼ łyżeczki  przyprawa chili ¼ łyżeczki  przyprawa kurkuma ½ łyżeczki  laski cynamonu 1 sztuka

... i smażymy na nim chwilkę przyprawy ( dopóki nie zaczną pryskać).

4. 

Dodajemy ryż i 2 minuty smażymy.

5. 

woda 420 ml  sól himalajska różowa 1 łyżeczka

Zalewamy osoloną wodą. Przykrywamy i po zagotowaniu ściągamy z ognia i powoli, 15 minut gotujemy.

6. 

Ściągamy z ognia, wyciągamy cynamon ...

7. 

sok z cytryny 50 ml  masło 2 łyżki

... dodajemy sok z cytryny i masło. Kładziemy na ogień i minutkę-dwie podgrzewamy (nie mieszamy).

8. 

Widelcem delikatnie luzujemy i możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się