Cytrynowy ryż
Nimba chawal - cytrynowy ryż, jest ulubionym przepisem na przygotowanie ryżu w południowych Indiach. Podaje się jako samodzielne danie, ewentualnie w kombinacji z innymi indyjskimi daniami. Ma smak lekko kwaśny, pikantny i słony. Polecamy jeden z podstawowych przepisów na jego przygotowanie.
przepis,fotoprzepis,ryż basmati biały,sok z cytryny,Ryż,Wegetariańskie przepisy,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe
Ryż
Kuchnia indyjska
Kategorie
Ryż Wegetariańskie przepisy Kuchnia indyjska Bezglutenowe Kuchnia azjatycka Sezon - Cytryna
Składniki
Składniki
Klarowane masło przepis | - | ||
laski cynamonu | 1 | sztuka | |
masło | 3 | łyżki | |
przyprawa chili | ¼ | łyżeczki | |
przyprawa gorczyca biała | ¼ | łyżeczki | |
przyprawa kurkuma | ½ | łyżeczki | |
przyprawa rzymski kmin | ¼ | łyżeczki | |
ryż basmati biały | 175 | gramów | |
sok z cytryny | 50 | mililitrów | |
sól himalajska różowa | 1 | łyżeczka | |
woda | 420 | mililitrów |
Przepis
1.
ryż basmati biały 175 gramów
Ryż przepłukujemy (do przygotowania tego ryżu możemy użyć również inny rodzaj ryżu, nie musi być wyłącznie basmati), zalewamy wodą i odstawiamy na 20 minut. Wodę odcedzamy i ryż odstawiamy by wysechł.
3.
przyprawa rzymski kmin ¼ łyżeczki • przyprawa gorczyca biała ¼ łyżeczki • przyprawa chili ¼ łyżeczki • przyprawa kurkuma ½ łyżeczki • laski cynamonu 1 sztuka
... i smażymy na nim chwilkę przyprawy ( dopóki nie zaczną pryskać).
4.
Dodajemy ryż i 2 minuty smażymy.
5.
woda 420 mililitrów • sól himalajska różowa 1 łyżeczka
Zalewamy osoloną wodą. Przykrywamy i po zagotowaniu ściągamy z ognia i powoli, 15 minut gotujemy.
6.
Ściągamy z ognia, wyciągamy cynamon ...
7.
sok z cytryny 50 mililitrów • masło 2 łyżki
... dodajemy sok z cytryny i masło. Kładziemy na ogień i minutkę-dwie podgrzewamy (nie mieszamy).
8.
Widelcem delikatnie luzujemy i możemy podawać.
Smacznego!