Cytrynowy ryż

Nimba chawal - cytrynowy ryż, jest ulubionym przepisem na przygotowanie ryżu w południowych Indiach. Podaje się jako samodzielne danie, ewentualnie w kombinacji z innymi indyjskimi daniami. Ma smak lekko kwaśny, pikantny i słony. Polecamy jeden z podstawowych przepisów na jego przygotowanie.
przepis,fotoprzepis,ryż basmati biały,sok z cytryny,Ryż,Wegetariańskie przepisy,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe
Ryż
Kuchnia indyjska
Kategorie
Ryż › Wegetariańskie przepisy › Kuchnia indyjska › Bezglutenowe › Kuchnia azjatycka › Sezon - Cytryna ›Składniki
Składniki
Klarowane masło przepis | 0 ?? | kcal | |
laski cynamonu | 1 ?? | sztuka kcal | |
masło | 3 331 | łyżki kcal | |
przyprawa chili | ¼ 4 | łyżeczki kcal | |
przyprawa gorczyca biała | ¼ 7 | łyżeczki kcal | |
przyprawa kurkuma | ½ 8 | łyżeczki kcal | |
przyprawa rzymski kmin | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
ryż basmati biały | 175 611 | gramów kcal | |
sok z cytryny | 50 11 | mililitrów kcal | |
sól himalajska różowa | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 420 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
ryż basmati biały 175 gramów
Ryż przepłukujemy (do przygotowania tego ryżu możemy użyć również inny rodzaj ryżu, nie musi być wyłącznie basmati), zalewamy wodą i odstawiamy na 20 minut. Wodę odcedzamy i ryż odstawiamy by wysechł.


3.
przyprawa rzymski kmin ¼ łyżeczki • przyprawa gorczyca biała ¼ łyżeczki • przyprawa chili ¼ łyżeczki • przyprawa kurkuma ½ łyżeczki • laski cynamonu 1 sztuka
... i smażymy na nim chwilkę przyprawy ( dopóki nie zaczną pryskać).

4.
Dodajemy ryż i 2 minuty smażymy.

5.
woda 420 mililitrów • sól himalajska różowa 1 łyżeczka
Zalewamy osoloną wodą. Przykrywamy i po zagotowaniu ściągamy z ognia i powoli, 15 minut gotujemy.

6.
Ściągamy z ognia, wyciągamy cynamon ...

7.
sok z cytryny 50 mililitrów • masło 2 łyżki
... dodajemy sok z cytryny i masło. Kładziemy na ogień i minutkę-dwie podgrzewamy (nie mieszamy).

8.
Widelcem delikatnie luzujemy i możemy podawać.

Smacznego!