Jabłkowy kołacz Harmonijka
Delikatny, soczysty twarogowy kołacz z ciasta francuskiego, doprawiony jabłkami i biszkoptami, w którym się od razu zakochacie.
przepis,fotoprzepis,jabłka tarte,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) › Jabłkowe ciasta ›
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 1 | sztuka | |
cukier kryształ | 60 | gramów | |
cukier puder | - | ||
cukier waniliowy | 2 | sztuki | |
cynamon mielony | - | ||
długie biszkopty | 1 | opakowanie | |
jabłka tarte | 4 | sztuki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
miękki twaróg | 500 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 1 | łyżeczka | |
rodzynki | - | ||
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis
1. Przygotowanie twarogowego farszu
miękki twaróg 500 gramów • cukier kryształ 60 gramów • cukier waniliowy 2 sztuki • rodzynki • żółtko jajka 1 sztuka
Twaróg z cukrem wymieszamy, dodajemy żółtka i rodzynki.
2.
ciasto francuskie 1 sztuka
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, tak aby troszkę wystawało z blachy.
3.
długie biszkopty 1 opakowanie • jabłka tarte 4 sztuki • cynamon mielony
Za pomocą wałka przekładamy ciasto na blachę. Na środku ciasta na przemian układamy biszkopty i jabłka, które posypujemy cynamonem. Jak są jabłka kwaśne możemy je delikatnie posypać cukrem.
4.
Nakładamy twarogowy farsz.
5.
jajka kurze 1 sztuka • mleko półtłuste 1,5% 1 łyżeczka
Wystające ciasto z obydwóch stron przekładamy przez ciasto tak aby się w środku ciasta prawie dotykały. Jak nam zostaną skrawki, możemy z nich na wierzch ciasta zrobić krateczkę. Smarujemy jajkiem ubitym z odrobiną mleka.
6.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160°C 20 - 25 minut na złoty kolor. Jeszcze ciepły kołacz posypujemy przesianym cukrem pudrem.
Smacznego!