Jabłkowy kołacz Harmonijka

Delikatny, soczysty twarogowy kołacz z ciasta francuskiego, doprawiony jabłkami i biszkoptami, w którym się od razu zakochacie.
przepis,fotoprzepis,jabłka tarte,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) › Jabłkowe ciasta ›Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 1 ?? | sztuka kcal | |
cukier kryształ | 60 242 | gramów kcal | |
cukier puder | 0 ?? | kcal | |
cukier waniliowy | 2 145 | sztuki kcal | |
cynamon mielony | 0 ?? | kcal | |
długie biszkopty | 1 ?? | opakowanie kcal | |
jabłka tarte | 4 ?? | sztuki kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
miękki twaróg | 500 595 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 1 3 | łyżeczka kcal | |
rodzynki | 0 ?? | kcal | |
żółtko jajka | 1 57 | sztuka kcal |
Przepis
1. Przygotowanie twarogowego farszu
miękki twaróg 500 gramów • cukier kryształ 60 gramów • cukier waniliowy 2 sztuki • rodzynki • żółtko jajka 1 sztuka
Twaróg z cukrem wymieszamy, dodajemy żółtka i rodzynki.

2.
ciasto francuskie 1 sztuka
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, tak aby troszkę wystawało z blachy.

3.
długie biszkopty 1 opakowanie • jabłka tarte 4 sztuki • cynamon mielony
Za pomocą wałka przekładamy ciasto na blachę. Na środku ciasta na przemian układamy biszkopty i jabłka, które posypujemy cynamonem. Jak są jabłka kwaśne możemy je delikatnie posypać cukrem.

4.
Nakładamy twarogowy farsz.

5.
jajka kurze 1 sztuka • mleko półtłuste 1,5% 1 łyżeczka
Wystające ciasto z obydwóch stron przekładamy przez ciasto tak aby się w środku ciasta prawie dotykały. Jak nam zostaną skrawki, możemy z nich na wierzch ciasta zrobić krateczkę. Smarujemy jajkiem ubitym z odrobiną mleka.

6.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160°C 20 - 25 minut na złoty kolor. Jeszcze ciepły kołacz posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!