PRZEPISY

Jabłkowy kołacz Harmonijka

Jabłkowy kołacz Harmonijka

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Delikatny, soczysty twarogowy kołacz z ciasta francuskiego, doprawiony jabłkami i biszkoptami, w którym się od razu zakochacie.

przepis,fotoprzepis,jabłka tarte,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

ciasto francuskie

1

??

sztuka

kcal

cukier kryształ

60

242

gramów

kcal

cukier puder

0

??

kcal

cukier waniliowy

2

145

sztuki

kcal

cynamon mielony

0

??

kcal

długie biszkopty

1

??

opakowanie

kcal

jabłka tarte

4

??

sztuki

kcal

jajka kurze

1

88

sztuka

kcal

miękki twaróg

500

595

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

1

3

łyżeczka

kcal

rodzynki

0

??

kcal

żółtko jajka

1

57

sztuka

kcal

 

Przepis

1. Przygotowanie twarogowego farszu

miękki twaróg 500 gramów  cukier kryształ 60 gramów  cukier waniliowy 2 sztuki  rodzynki  żółtko jajka 1 sztuka

Twaróg z cukrem wymieszamy, dodajemy żółtka i rodzynki.

Twaróg z cukrem wymieszamy, dodajemy żółtka i...

2. 

ciasto francuskie 1 sztuka

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, tak aby troszkę wystawało z blachy.

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na oprószonej...

3. 

długie biszkopty 1 opakowanie  jabłka tarte 4 sztuki  cynamon mielony

Za pomocą wałka przekładamy ciasto na blachę. Na środku ciasta na przemian układamy biszkopty i jabłka, które posypujemy cynamonem. Jak są jabłka kwaśne możemy je delikatnie posypać cukrem.

Za pomocą wałka przekładamy ciasto na blachę....

4. 

Nakładamy twarogowy farsz.

Nakładamy twarogowy farsz....

5. 

jajka kurze 1 sztuka  mleko półtłuste 1,5% 1 łyżeczka

Wystające ciasto z obydwóch stron przekładamy przez ciasto tak aby się w środku ciasta prawie dotykały. Jak nam zostaną skrawki, możemy z nich na wierzch ciasta zrobić krateczkę. Smarujemy jajkiem ubitym z odrobiną mleka.

Wystające ciasto z obydwóch stron przekładamy...

6. 

cukier puder

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160°C 20 - 25 minut na złoty kolor. Jeszcze ciepły kołacz posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160°C 20 - 25...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się