PRZEPISY

Pieczona kaczka - najprostszy sposób na jej przygotowanie

Pieczona kaczka - najprostszy sposób na jej przygotowanie

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Pieczona kaczka przygotowana klasycznym sposobem. Mięso z łatwością oddziela się od kości, upieczona skórka jest chrupiąca i słona. Najlepiej podawać z duszoną białą lub czerwoną kapustą oraz knedlem.

przepis,fotoprzepis,kaczka,Kaczka,Bezglutenowe

Kaczka

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

2 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

kaczka2400gramów
mleko półtłuste 1,5%50mililitrów
sól5łyżek
woda2decylitry

 

Przepis

1. 

kaczka 2400 gramów  sól 4 łyżki

Mrożoną kaczkę rozmrażamy cały dzień w lodówce. Rozmrożoną lub świeżą kaczkę dokładnie myjemy, solimy z wewnątrz oraz zewnątrz a potem odkładamy ją na noc do lodówki. Kaczkę zaczynamy piec na drugi dzień po nasoleniu, maksymalnie na 3 godziny przed podaniem. Świeżo upieczona kaczka jest najsmaczniejsza.

Mrożoną kaczkę rozmrażamy cały dzień w...

2. Pieczenie

sól 1 łyżka  woda 2 decylitry

Przed samym pieczeniem nasoloną kaczkę jeszcze raz myjemy. Wkładamy ją do głębokiego naczynia na pieczenie i jeszcze raz solimy z wierzchu. Podlewamy wodą, możemy również dodać umyte podroby - serce, wątrobę, żołądek, szyję. Następnie naczynie do pieczenia dobrze przykrywamy pokrywką.

Przed samym pieczeniem nasoloną kaczkę jeszcze...

3. 

Po godzinie kaczkę obracamy i przykrytą pieczemy jeszcze przez 30 minut.

Po godzinie kaczkę obracamy i przykrytą pieczemy...

4. 

Po upłynięciu wymienionego czasu, ponownie kaczkę obracamy, przykrywamy ją i pieczemy przez kolejne 30 minut.

5. 

mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów

Po dwóch godzinach kaczka jest prawie upieczona. Teraz ją odkrywamy, smarujemy mlekiem i pieczemy w piekarniku na większym stopniu bez przykrycia przez 15 minut. Jeszcze raz ją obracamy, smarujemy mlekiem z drugiej strony i również pieczemy przez 15 minut.

Po dwóch godzinach kaczka jest prawie upieczona....

6. 

Upieczoną kaczkę wyciągamy z piekarnika.

Upieczoną kaczkę wyciągamy z piekarnika....

7. 

Kładziemy ją na desce, na której dzielimy ją przy pomocy nożyc do drobiu.

Kładziemy ją na desce, na której dzielimy ją...

8. Porcjowanie upieczonej kaczki

Najpierw dzielimy ją na połówki. Następnie każdą połówkę dzielimy na części: oddzielamy skrzydło z kawałkiem piersi, udo i kacze piersi dzielimy na dwie części.

Najpierw dzielimy ją na połówki. Następnie...

9. 

Wkładamy ją z powrotem do naczynia na pieczenie, w którym się piekła, przykrywamy ją, aby nie wyschła i do czasu podania utrzymujemy jej temperaturę. Przykryta w naczyniu utrzyma ciepło przez 20 - 30 minut. Jeżeli czas podania się przedłuża wkładamy ją z powrotem do piekarnika, ale piekarnik już nie włączamy. Nawet jeśli piekarnik ostygł przez tych 20 - 30 minut, jest nadal dostatecznie ciepły, aby utrzymać temperaturę kaczki przez kolejne 30 minut.

Wkładamy ją z powrotem do naczynia na pieczenie,...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się