swiatwemnie.pl

Pieczona kaczka - najprostszy sposób na jej przygotowanie

Pieczona kaczka przygotowana klasycznym sposobem. Mięso z łatwością oddziela się od kości, upieczona skórka jest chrupiąca i słona. Najlepiej podawać z duszoną białą lub czerwoną kapustą oraz knedlem.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Kaczka2400gramów
Mleko półtłuste 1,5%50mililitrów
Sól5łyżek
Woda2decylitry

1. Przygotowanie

kaczka 2400 g  sól 4 łyżki

Mrożoną kaczkę rozmrażamy cały dzień w lodówce. Rozmrożoną lub świeżą kaczkę dokładnie myjemy, solimy z wewnątrz oraz zewnątrz a potem odkładamy ją na noc do lodówki. Kaczkę zaczynamy piec na drugi dzień po nasoleniu, maksymalnie na 3 godziny przed podaniem. Świeżo upieczona kaczka jest najsmaczniejsza.

Przygotowanie

2. Pieczenie

sól 1 łyżka  woda 2 dl

Przed samym pieczeniem nasoloną kaczkę jeszcze raz myjemy. Wkładamy ją do głębokiego naczynia na pieczenie i jeszcze raz solimy z wierzchu. Podlewamy wodą, możemy również dodać umyte podroby - serce, wątrobę, żołądek, szyję. Następnie naczynie do pieczenia dobrze przykrywamy pokrywką.

Pieczenie

3. 

Po godzinie kaczkę obracamy i przykrytą pieczemy jeszcze przez 30 minut.

4. 

Po upłynięciu wymienionego czasu, ponownie kaczkę obracamy, przykrywamy ją i pieczemy przez kolejne 30 minut.

5. 

mleko półtłuste 1,5% 50 ml

Po dwóch godzinach kaczka jest prawie upieczona. Teraz ją odkrywamy, smarujemy mlekiem i pieczemy w piekarniku na większym stopniu bez przykrycia przez 15 minut. Jeszcze raz ją obracamy, smarujemy mlekiem z drugiej strony i również pieczemy przez 15 minut.

6. 

Upieczoną kaczkę wyciągamy z piekarnika.

7. 

Kładziemy ją na desce, na której dzielimy ją przy pomocy nożyc do drobiu.

8. Porcjowanie upieczonej kaczki

Najpierw dzielimy ją na połówki. Następnie każdą połówkę dzielimy na części: oddzielamy skrzydło z kawałkiem piersi, udo i kacze piersi dzielimy na dwie części.

Porcjowanie upieczonej kaczki

9. 

Wkładamy ją z powrotem do naczynia na pieczenie, w którym się piekła, przykrywamy ją, aby nie wyschła i do czasu podania utrzymujemy jej temperaturę. Przykryta w naczyniu utrzyma ciepło przez 20 - 30 minut. Jeżeli czas podania się przedłuża wkładamy ją z powrotem do piekarnika, ale piekarnik już nie włączamy. Nawet jeśli piekarnik ostygł przez tych 20 - 30 minut, jest nadal dostatecznie ciepły, aby utrzymać temperaturę kaczki przez kolejne 30 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się