swiatwemnie.pl

Smażony kalafior w pachnącym cieście

     

Podajemy z duszonymi warzywami lub gotowanymi ziemniakami.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

kalafior  woda  sól

Kalafior rozdzielamy na różyczki i myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka, wlewamy około 300ml wody, solimy i gotujemy. Część różyczek kalafiora będzie w wodzie a część ugotuje się nad wodą na parze. Na ugotowanie kalafiora możemy użyć również garnek na parę. Gotujemy, parzymy około 10 minut. Potem wodę wylewamy a kalafior odstawiamy do ostudzenia. By szybciej ostygł wyciągamy go na talerz.

2. 

mleko półtłuste 1,5% 250 ml  jajka kurze 2 sztuki  sól 1 łyżeczka  bazylia 2 łyżki  nać pietruszki 1 łyżka

Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, sól, natarganą bazylię i nasiekaną natkę pietruszki.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Dodajemy mąkę i na gładko mieszamy. Mąki dodajemy tyle aby wytworzyło nam się lekko gęste ciasto (około 150-180g|).

4. 

mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  pieprz biały mielony ½ łyżeczki

Do ciasta dodajemy paprykę i pieprz.

5. 

olej do frytek

Różyczki kalafiora moczymy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej.

6. 

Smażymy ze wszystkich stron.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się