Smażony kalafior w pachnącym cieście

Podajemy z duszonymi warzywami lub gotowanymi ziemniakami.
przepis,fotoprzepis,bazylia,kalafior,nać pietruszki,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
bazylia | 2 7 | łyżki kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
kalafior | 0 ?? | kcal | |
mielona czerwona papryka | 1 16 | łyżeczka kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 120 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
nać pietruszki | 1 7 | łyżka kcal | |
olej do frytek | 0 ?? | kcal | |
pieprz biały mielony | ½ 8 | łyżeczki kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
woda | 0 ?? | kcal |
Przepis
1.
Kalafior rozdzielamy na różyczki i myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka, wlewamy około 300ml wody, solimy i gotujemy. Część różyczek kalafiora będzie w wodzie a część ugotuje się nad wodą na parze. Na ugotowanie kalafiora możemy użyć również garnek na parę. Gotujemy, parzymy około 10 minut. Potem wodę wylewamy a kalafior odstawiamy do ostudzenia. By szybciej ostygł wyciągamy go na talerz.

2.
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki • sól 1 łyżeczka • bazylia 2 łyżki • nać pietruszki 1 łyżka
Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, sól, natarganą bazylię i nasiekaną natkę pietruszki.

3.
Dodajemy mąkę i na gładko mieszamy. Mąki dodajemy tyle aby wytworzyło nam się lekko gęste ciasto (około 150-180g|).

4.
mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • pieprz biały mielony ½ łyżeczki
Do ciasta dodajemy paprykę i pieprz.


6.
Smażymy ze wszystkich stron.

Smacznego!