swiatwemnie.pl

Bakłażanowe sakiewki na grillu

     

Smaczne i zdrowe bezmięsne danie na grillowanie.

Pichcił

Ilość porcji

7

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

Bakłażan3sztuki
Cebula1sztuka
Cukier kryształ1łyżeczka
Czarny pieprz mielony¼łyżeczki
Czosnek2ząbki
Ocet1łyżeczka
Oliwa2łyżki
Pomidory2sztuki
Ser gouda100gramów
Sólg
Sól¼łyżeczki

1. Przygotowanie bakłażanów

bakłażan 3 sztuki  sól

Większe bakłażany myjemy, osuszamy, obieramy zielone części i wzdłuż je przekrawamy na plasterki o grubości 1 cm. Brzegi - plasterki z okrągłym końcem na drobno kroimy. Bakłażany z każdej strony solimy i odstawiamy na 20 minut położone na papierowym ręczniczku.

Przygotowanie bakłażanów

2. Przygotowanie nadzienia

oliwa 2 łyżki

Pokrojone kawałki bakłażanów smażymy około 5 minut na rozgrzanym oleju.

Przygotowanie nadzienia

3. 

cebula 1 sztuka  czosnek 2 ząbki  sól ¼ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki

Cebulę i czosnek obieramy i na drobno kroimy. Dodajemy je do smażonych kawałków bakłażanów. Solimy i pieprzymy. Chwilkę razem smażymy i odstawiamy z ognia.

4. 

pomidory 2 sztuki  ocet 1 łyżeczka  cukier kryształ 1 łyżeczka

Pomidory zalewamy wrzącą wodą. Po 5 minutach wyciągamy je z wody, obieramy i kroimy na małe kostki. Farsz kładziemy z powrotem na ogień, dodajemy pomidory, minutę smażymy. Doprawiamy octem i cukrem.

5. Grillowanie bakłażanów

Z bakłażanów papierowym ręczniczkiem wycieramy zbyteczną sól i wodę którą puściły. Plasterki grillujemy 6 - 8 minut, przy czym je na grillu obracamy. (Plasterki bakłażanów możemy przygotować i bez grilla - smażymy je na oleju z każdej strony przez około 2 minuty).

Grillowanie bakłażanów

6. Tworzenie sakiewek

ser Gouda 100 g

Twardy ser kroimy na plasterki. Dwa bakłażany kładziemy na siebie na kształt krzyża. Na środek kładziemy plasterek sera dodajemy część farszu i brzegi bakłażanów przekładamy.

Tworzenie sakiewek

7. 

Wytworzoną sakiewkę łączymy razem za pomocą wykałaczki. Faszerowane bakłażany przed podawaniem kładziemy na grilla i podgrzewamy 2 minuty.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się