Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie
![Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001626/img_pl_4x3/ryz-basmati-podstawowy-przepis-na-przygotowanie_00180.jpg)
Basmati to doskonały długoziarnisty ryż o niepowtarzalnym orzechowym smaku, który jest lekkostrawny i całkowicie bezglutenowy. Ma niski indeks glikemiczny i mniej kalorii niż inne rodzaje ryżu. Po ugotowaniu w ogóle się nie klei ale nie tylko dlatego go pokochacie.
przepis,fotoprzepis,ryż basmati biały,Ryż,Kuchnia indyjska,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Ryż
Kuchnia indyjska
Przepis
1.
ryż basmati biały 200 gramów • woda
Ryż kilka razy dobrze przepłukujemy w zimnej wodzie. Potem go 30 minut moczymy w ziemnej wodzie i po upłynięciu wymienionego czasu odcedzamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001626/small/IMG_1142.jpg)
2.
woda 350 mililitrów • sól himalajska różowa 1 łyżeczka
W garnku (najlepiej ze stali nierdzewnej, z podwójnym dnem) zagotowujemy wodę z solą. Dodajemy odcedzony ryż, czekamy aż zacznie woda ponownie wrzeć. Ogień zmniejszamy, garnek przykrywamy pokrywką i 5 minut gotujemy. Ogień wyłączamy i zostawiamy ryż na 15 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001626/small/IMG_1145.jpg)
3.
Ugotowany ryż delikatnie mieszamy widelcem. Od razu podajemy, albo przekładamy go do innego naczynia, aby się w gorącym garnku nie rozgotował.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001626/small/IMG_1155.jpg)
Smacznego!