swiatwemnie.pl

Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie

     

Basmati to doskonały długoziarnisty ryż o niepowtarzalnym orzechowym smaku, który jest lekkostrawny i całkowicie bezglutenowy. Ma niski indeks glikemiczny i mniej kalorii niż inne rodzaje ryżu. Po ugotowaniu w ogóle się nie klei ale nie tylko dlatego go pokochacie.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

nízka

 

 

 
 
Ryż basmati biały200gramów
Sól himalajska różowa1łyżeczka
Woda
Woda350mililitrów

1. 

ryż basmati biały 200 g  woda

Ryż kilka razy dobrze przepłukujemy w zimnej wodzie. Potem go 30 minut moczymy w ziemnej wodzie i po upłynięciu wymienionego czasu odcedzamy.

2. 

woda 350 ml  sól himalajska różowa 1 łyżeczka

W garnku (najlepiej ze stali nierdzewnej, z podwójnym dnem) zagotowujemy wodę z solą. Dodajemy odcedzony ryż, czekamy aż zacznie woda ponownie wrzeć. Ogień zmniejszamy, garnek przykrywamy pokrywką i 5 minut gotujemy. Ogień wyłączamy i zostawiamy ryż na 15 minut.

3. 

Ugotowany ryż delikatnie mieszamy widelcem. Od razu podajemy, albo przekładamy go do innego naczynia, aby się w gorącym garnku nie rozgotował.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się