Cukiniowo - fasolowa zupa
Szybko przygotowana zupa o delikatnym posmaku boczku.
przepis,fotoprzepis,boczek z Orawy,cukinia,fasola biała sterylizowana,Zupy z roślin strączkowych,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Zupy z roślin strączkowych
Składniki
Składniki
boczek z Orawy | 150 | gramów | |
cebula | 150 | gramów | |
cukinia | 500 | gramów | |
fasola biała sterylizowana | 500 | gramów | |
kminek mielony | ½ | łyżeczki | |
nać pietruszki | - | ||
olej słonecznikowy | 3 | łyżki | |
pieprz biały mielony | ½ | łyżeczki | |
szczypiorek | - | ||
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 1500 | mililitrów |
Przepis
1. Cebulowo - boczkowy podkład
cebula 150 gramów • olej słonecznikowy 3 łyżki • boczek z Orawy 150 gramów
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju. Dodajemy w paseczki pokrojony boczek i razem smażymy około 5 minut.
2.
cukinia 500 gramów • woda 1500 mililitrów • sól 1 łyżeczka • pieprz biały mielony ½ łyżeczki • kminek mielony ½ łyżeczki
Cukinię myjemy i kroimy na kostki. Dodajmy ją do cebuli z boczkiem, minutkę - dwie smażymy, zalewamy wrzącą wodą, dosypujemy sól, pieprz, kminek i gotujemy 10 - 15 minut pod pokrywką.
3.
fasola biała sterylizowana 500 gramów • nać pietruszki • szczypiorek
Białą fasolę sterylizowaną z konserwy odcedzamy i dodajemy do cukinii. Zagotowujemy i zupę serwujemy według smaku posypaną natką pietruszki albo ozdabiamy świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!