swiatwemnie.pl

Cukiniowo - fasolowa zupa

     

Szybko przygotowana zupa o delikatnym posmaku boczku.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

 

Boczek z orawy150gramów
Cebula150gramów
Cukinia500gramów
Fasola biała sterylizowana500gramów
Kminek mielony½łyżeczki
Nać pietruszki
Olej słonecznikowy3łyżki
Pieprz biały mielony½łyżeczki
Szczypiorek
Sól1łyżeczka
Woda1500mililitrów

1. Cebulowo - boczkowy podkład

cebula 150 g  olej słonecznikowy 3 łyżki  boczek z Orawy 150 g

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju. Dodajemy w paseczki pokrojony boczek i razem smażymy około 5 minut.

Cebulowo - boczkowy podkład

2. 

cukinia 500 g  woda 1500 ml  sól 1 łyżeczka  pieprz biały mielony ½ łyżeczki  kminek mielony ½ łyżeczki

Cukinię myjemy i kroimy na kostki. Dodajmy ją do cebuli z boczkiem, minutkę - dwie smażymy, zalewamy wrzącą wodą, dosypujemy sól, pieprz, kminek i gotujemy 10 - 15 minut pod pokrywką.

3. 

fasola biała sterylizowana 500 g  nać pietruszki  szczypiorek

Białą fasolę sterylizowaną z konserwy odcedzamy i dodajemy do cukinii. Zagotowujemy i zupę serwujemy według smaku posypaną natką pietruszki albo ozdabiamy świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się