Cukiniowo - fasolowa zupa

Szybko przygotowana zupa o delikatnym posmaku boczku.
przepis,fotoprzepis,boczek z Orawy,cukinia,fasola biała sterylizowana,Zupy z roślin strączkowych,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Zupy z roślin strączkowych
Składniki
Składniki
boczek z Orawy | 150 885 | gramów kcal | |
cebula | 150 66 | gramów kcal | |
cukinia | 500 90 | gramów kcal | |
fasola biała sterylizowana | 500 475 | gramów kcal | |
kminek mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
nać pietruszki | 0 ?? | kcal | |
olej słonecznikowy | 3 405 | łyżki kcal | |
pieprz biały mielony | ½ 8 | łyżeczki kcal | |
szczypiorek | 0 ?? | kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 1500 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1. Cebulowo - boczkowy podkład
cebula 150 gramów • olej słonecznikowy 3 łyżki • boczek z Orawy 150 gramów
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju. Dodajemy w paseczki pokrojony boczek i razem smażymy około 5 minut.

2.
cukinia 500 gramów • woda 1500 mililitrów • sól 1 łyżeczka • pieprz biały mielony ½ łyżeczki • kminek mielony ½ łyżeczki
Cukinię myjemy i kroimy na kostki. Dodajmy ją do cebuli z boczkiem, minutkę - dwie smażymy, zalewamy wrzącą wodą, dosypujemy sól, pieprz, kminek i gotujemy 10 - 15 minut pod pokrywką.

3.
fasola biała sterylizowana 500 gramów • nać pietruszki • szczypiorek
Białą fasolę sterylizowaną z konserwy odcedzamy i dodajemy do cukinii. Zagotowujemy i zupę serwujemy według smaku posypaną natką pietruszki albo ozdabiamy świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!