Fasolowa zupa z pomidorami i mięsem
![Fasolowa zupa z pomidorami i mięsem](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001037/img_pl_4x3/fasolowa-zupa-z-pomidorami-i-miesem_00180.jpg)
Doskonała strączkowa zupa. Bardzo smakuje dzieciom dla których gotujemy ją bez soli.
przepis,fotoprzepis,Udo wieprzowe,fasola biała sterylizowana,słodka śmietana do gotowania,pomidory w puszce,Zupy z roślin strączkowych,Przepisy na potrawy dla dzieci
Zupy z roślin strączkowych
Składniki
Składniki
Udo wieprzowe | 200 | gramów | |
cebula | 80 | gramów | |
cukier kryształ | 2 | łyżeczki | |
fasola biała sterylizowana | 500 | gramów | |
kminek mielony | ½ | łyżeczki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 60 | gramów | |
nać pietruszki | 2 | łyżki | |
ocet | - | ||
pomidory w puszce | 200 | gramów | |
smalec | 20 | gramów | |
sok z cytryny | - | ||
sól | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
słodka śmietana do gotowania | 500 | mililitrów | |
woda | 2 | litry |
Przepis
1.
cebula 80 gramów • smalec 20 gramów • Udo wieprzowe 200 gramów • sól 1 łyżeczka • kminek mielony ½ łyżeczki
Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na smalcu (oleju). Mięso myjemy i kroimy na małe kosteczki. Dodajemy je do cebuli, solimy, dodajemy kminek...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001037/small/IMG_7180w.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001037/small/IMG_7182w.jpg)
3.
fasola biała sterylizowana 500 gramów
Do ugotowanego mięsa dodajemy odcedzoną fasolę z puszki. Użyć możemy również suchą fasolę, ale musimy ją najpierw ugotować do miękkości.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001037/small/IMG_7196w.jpg)
4.
słodka śmietana do gotowania 500 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 60 gramów
Z mąki i śmietany przygotowujemy zawiesinę i wlewamy ją do zupy, zagotowujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001037/small/IMG_7197w.jpg)
5.
pomidory w puszce 200 gramów
Sterylizowane pomidory kroimy na drobno i razem z przecierem w którym były sterylizowane dodajemy do zupy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001037/small/IMG_7198w.jpg)
6.
cukier kryształ 2 łyżeczki • nać pietruszki 2 łyżki • sól • sok z cytryny • ocet
Na koniec zupę doprawiamy cukrem i dodajemy nasiekaną świeżą natkę pietruszki. Zupę według potrzeby dosalamy. Pojedyncze porcje może sobie każdy konsumujący dokwasić sokiem z cytryny lub octem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001037/small/IMG_7200w.jpg)
Smacznego!