swiatwemnie.pl

Fasolowa zupa z pomidorami i mięsem

     

Doskonała strączkowa zupa. Bardzo smakuje dzieciom dla których gotujemy ją bez soli.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

cebula 80 g  smalec 20 g  Udo wieprzowe 200 g  sól 1 łyżeczka  kminek mielony ½ łyżeczki

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na smalcu (oleju). Mięso myjemy i kroimy na małe kosteczki. Dodajemy je do cebuli, solimy, dodajemy kminek...

2. 

woda 2 litry

...a po naciągnięciu zalewamy gorącą wodą. Gotujemy do miękkości mięsa (40 minut).

3. 

fasola biała sterylizowana 500 g

Do ugotowanego mięsa dodajemy odcedzoną fasolę z puszki. Użyć możemy również suchą fasolę, ale musimy ją najpierw ugotować do miękkości.

4. 

słodka śmietana do gotowania 500 ml  mąka chlebowa pszenna T750 60 g

Z mąki i śmietany przygotowujemy zawiesinę i wlewamy ją do zupy, zagotowujemy.

5. 

pomidory w puszce 200 g

Sterylizowane pomidory kroimy na drobno i razem z przecierem w którym były sterylizowane dodajemy do zupy.

6. 

cukier kryształ 2 łyżeczki  nać pietruszki 2 łyżki  sól  sok z cytryny  ocet

Na koniec zupę doprawiamy cukrem i dodajemy nasiekaną świeżą natkę pietruszki. Zupę według potrzeby dosalamy. Pojedyncze porcje może sobie każdy konsumujący dokwasić sokiem z cytryny lub octem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się