Strączkowy gulasz z kiełbasą
![Strączkowy gulasz z kiełbasą](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001005/img_pl_4x3/straczkowy-gulasz-z-kielbasa_00180.jpg)
Gęsta zupa pełna zdrowych roślin strączkowych ale nie zbyt zdrowej kiełbaski :)
przepis,fotoprzepis,kiełbasa,soczewica sterylizowana,fasola biała sterylizowana,ciecierzyca sterylizowana,Zupy z roślin strączkowych,Bezlaktozowe
Zupy z roślin strączkowych
Składniki
Składniki
cebula | 250 | gramów | |
ciecierzyca sterylizowana | 300 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
fasola biała sterylizowana | 300 | gramów | |
kiełbasa | 250 | gramów | |
kminek mielony | ½ | łyżeczki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 50 | gramów | |
nać pietruszki | 30 | gramów | |
smalec | 30 | gramów | |
soczewica sterylizowana | 300 | gramów | |
woda | 2 | litry | |
ziemniaki | 250 | gramów |
Przepis
1.
cebula 250 gramów • smalec 30 gramów
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy (10 minut) na smalcu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001005/small/IMG_5798w.jpg)
2.
ziemniaki 250 gramów • kiełbasa 250 gramów
Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kostki i razem z tak samo pokrojoną kiełbasą dodajemy do cebuli. Ciągle mieszając wszystko razem 5 minut smażymy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001005/small/IMG_5799w.jpg)
3.
czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • kminek mielony ½ łyżeczki • woda 1.5 litra
Dodajemy sól, pieprz i kminek. Wlewamy wrzącą wodę, mieszamy i 15 minut gotujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001005/small/IMG_5800w.jpg)
4.
soczewica sterylizowana 300 gramów
Stopniowo dodajemy sterylizowane warzywa strączkowe bez zalewy: soczewicę...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001005/small/IMG_5802w.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001005/small/IMG_5801w.jpg)
6.
ciecierzyca sterylizowana 300 gramów
...i ciecierzycę (gdybyśmy zupę gotowali ze suchych warzyw strączkowych, najpierw je musimy ugotować w związku z czym całkowity czas przygotowania przedłuży się). Zagotowujemy i zupę zagęszczamy...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001005/small/IMG_5803w.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001005/small/IMG_5804w.jpg)
8.
nać pietruszki 30 gramów
Na koniec do gulaszu dodajemy świeżą nasiekaną natkę pietruszki. (Resztę sterylizowanych warzyw wkładamy do woreczka foliowego i zamrażamy. W ten sposób jest je najlepiej przechowywać do późniejszego użycia).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001005/small/IMG_5805w.jpg)
Smacznego!